InfoNu.nl > Wetenschap > Ruimtevaart > Mars One: een onmogelijke missie naar planeet Mars?

Mars One: een onmogelijke missie naar planeet Mars?

Mars One: een onmogelijke missie naar planeet Mars? Mars One is een Nederlands project met als doel in 2025 (uitgesteld naar 2027) een nederzetting te stichten op planeet Mars. Ethische bezwaren zijn er genoeg, maar De stichting Mars One wilde in 2024 de eerste vier personen naar Mars sturen. Dit werd uitgesteld naar 2026. Voor die tijd zullen al verscheidene middelen op de planeet afgeleverd zijn door onbemande voertuigen. De toekomstige marsbewoners zullen de kolonie vervolgens verder uitbouwen. Deze pioniers zullen sterven op Mars, aangezien er geen terugreis in de planning staat. Dat is te duur. Sterven op planeet Mars nadat je er misschien een tijdje overleefd hebt. Dat is het doel van de kandidaten die mee willen naar planeet Mars. Onder de 705 potentieel geschikte kandidaten in 2014, bevonden zich dan slechts drie Nederlanders.
  • Nancy Keizer (41 jaar).
  • Wim Dijkshoorn (21 jaar).
  • Merlijn Fuhrhop (19).

Alle drie de Nederlanders zijn afgevallen als kandidaat.

Overige kandidaten

De overige kandidaten, die in 2014 uit meer dan 200.000 aanmeldingen werden geselecteerd, bestaan voornamelijk uit Amerikanen (204 personen) en verder 36 Russen, 54 Canadezen en 44 Indiërs. Het merendeel daarvan bestaat uit mannen, maar er zijn ook 287 vrouwen die bereid zijn hun leven te geven voor een reis naar Mars. De kans dat men in 2026 de reis zal overleven lijkt helaas al niet al te groot, en verblijven op Mars staat gelijk als verblijven in een desolate hel. Mooi voer voor een reality soap moet bedenker Bas Lansdorp gedacht hebben. Het is namelijke de bedoeling om de reis en het verblijf op Mars live uit te zenden op tv. Lansdorp gaat zelf niet mee naar Mars. Maar hoewel de risico's immens groot lijken kan het ook beter gaan dan verwacht. Alles valt of staat met goede voorbereiding en gezond verstand, en de mensheid is altijd al op zoek geweest naar avontuur en het ontdekken van onbetreden gebieden. Pioniers namen meestal het voortouw. Dus we hopen dan maar dat de deelnemers de negen maanden durende trip naar Mars zullen overleven. En als ze inderdaad levend aan mochten komen dan hopen we dat ze kans zien om te overleven op de rode planeet.

Wat kost die grap?

Deze bloedserieuze grap kost miljarden. Enthousiastelingen kunnen geld doneren door middel van sponsoring, en verder hoopt de stichting Mars One de hele onderneming te financieren met de opbrengsten uit de live soap tv show. In principe mag men er immers wel vanuit gaan dat wereldwijd interesse zal hebben voor deze onderneming en dat men ook wereldwijd zal willen zien wat de deelnemers zoal meemaken gedurende hun reis en verblijf op de planeet. In 2017 is er veel kritiek op de onderneming. Men beklaagt zich erover dat de missie niets serieus te nemen is end at het geldklopperij is. Zelfs deelnemers moesten geld betalen om in de running te blijven. Ook het uitstellen van de missie en het ontbreken van concrete ontwikkelingen vinden veel mensen dubieus.

Mars One selectierondes

In april 2014 zijn de selectierondes nog in volle gang. In 2015 zijn honderd potentiële astronauten geselecteerd, die doorgaan naar de volgende selectieronde. Het gaat om vijftig mannen en vijftig vrouwen, woonachtig in verschillende landen wereldwijd. Aan het eind van de selectieprocedure in 2023 begint echter het echte spektakel pas. Dan moeten de overgebleven teams met elkaar de strijd aan gaan om mee te reizen op de eerste missie naar Mars en deze selectierondes en de training van de astronauten zullen live op tv worden uitgezonden. Van de uiteindelijke winnaars zullen in 2026 dus de eerste vier astronauten 'daadwerkelijk' naar Mars vertrekken. Als zij de lancering en de reis overleven zal een van hen de eerste mens zijn die voet op Mars zet, en hij of zij zal net zo beroemd de geschiedenis in gaan als astronaut Neil Armstrong, die in 1969 als eerste mens voet op de Maan zette. Het zou leuk zijn als het dan nu eens een vrouw zou zijn die de eerste stap zet.

Wanneer vertrekt Mars One?

Het is de bedoeling om in 2026 de eerste vier kolonisten naar de rode planeet te sturen. Zij zullen zeven maanden onderweg zijn. In 2027 moeten zij aankomen en de ruimtekolonie in barre omstandigheden op Mars gaan vestigen. De units waarin de astronauten moeten kunnen overleven, moeten er dan al staan. Al vanaf 2020 (of mogelijk is dit ook uitgesteld) stuurt men de eerste onbemande vluchten naar Mars, met aan boord units en overige spullen die de astronauten nodig zullen hebben om op Mars te kunnen overleven.

Bron: Firkin, OpenclipartBron: Firkin, Openclipart

Kunnen mensen overleven op Mars?

De omstandigheden zijn er bizar, en niet geschikt voor menselijk leven. Het is er bijvoorbeeld gemiddeld 63 graden boven nul en de zwaartekracht is er een stuk minder dan op aarde. Ook jagen gigantische stormen continu over de gortdroge planeet. Er is wel water, in elk geval in de vorm van ijs. Overleven wordt dus niet echt onmogelijk geacht, maar wel zeer moeilijk. Naarmate technieken worden verbeterd zullen ook de mogelijkheden om in barre omstandigheden te overleven, toenemen. Omdat men veel van Mars weet, heeft men een idee wat mensen daar te wachten staat, maar men weet ook veel niet over Mars. De kandidaten zijn dus niet alleen pioniers maar ook proefkonijnen.

Is langdurig leven op Mars voor mensen mogelijk?

In principe kan men enige tijd op mars overleven, in optimale omstandigheden. Maar het klimaat van Mars is niet geschikt voor mensen, ook de stormen die er rond razen zijn niet bepaald comfortabel. De temperaturen zijn voor ons gevaarlijk. En omdat de zwaartekracht ongeveer de helft zo sterk is als op aarde, zullen ook om die reden fysieke problemen een rol gaan spelen. Uiteraard zal de eenzaamheid en afzondering van de aarde en het leven, ook voor mentale problemen zorgen.

Indien de astronauten de lancering van Mars One, de reis van zeven maanden, de landing op Mars en het verblijf op de planeet overleven, dan kan men niet alleen fysieke problemen maar ook psychische problemen verwachten. Mars is geen sprookjeswereld, ook geen fantasiewereld, maar de harde werkelijkheid van een planeet waar de omstandigheden dusdanig rauw zijn, dat menselijk leven er fysiek en geestelijk snel aan onderdoor zou kunnen gaan. Toch wil dit niet zeggen dat het onmogelijk is. Indien alles goed zal gaan, er zich geen ongelukken voordoen, en als men geen ernstige ziektes krijgt die niet behandelbaar zijn door de omstandigheden waarin de astronauten zich bevinden, dan is overleven volgens wetenschappers waarschijnlijk wel enige tijd mogelijk, maar hoelang weet eigenlijk niemand.

Terugreis

Mars One heeft wegens geldgebrek (nog) geen terugreis in de planning staan. Dat betekent dat de astronauten nooit meer naar de aarde kunnen terugkeren. Als er een terugreis mogelijk gemaakt zou worden, dan zou het nog een humaan project kunnen zijn, nu is het eigenlijk een soort van gok op leven en dood. Want zelfs al overleven de kolonisten de reis, en zelfs al overleven zij daar en verblijven zij op Mars, dan nog zitten ze de rest van hun leven op een lege planeet, verstoken van noodhulp bij onverwachtse situaties. De kans dat astronauten al snel overlijden lijkt groot.

Mysteries op mars

  • Op mars zijn ook enkele mysteries nog niet opgelost. Zo hebben de rovers van de NASA een paar dingen gefotografeerd die nog niet met 100% zekerheid verklaard zijn. Een voorwerp wat op een steen leek, die ineens naast de rover lag en uit het niets leek te zijn verschenen, bevatte ander materiaal dan andere onderzochte stenen op de planeet.
  • Lichten die aan de horizon verschenen en werden gefotografeerd, zijn tot op heden nog niet verklaard.

Hoeveel kost Mars One?

Er is 6 miljard USD nodig voor de onderneming, maar er zijn ook nog heel wat miljoenen nodig om de astronauten in leven te houden op Mars. Volgens critici is er echter weinig kans om de expeditie te overleven. Astronaut Ulrich Walter uit Duitsland maakte zich in 2014 al erg kwaad over de hele onderneming. De kans dat de astronauten Mars bereiken is volgens hem slechts 30% en de kans om er drie maanden te overleven slechts 20%. Ulrich Walter voegde er aan toe dat de projectleiders volgens hem alleen maar uit zijn op geld verdienen.

Lees verder

© 2014 - 2019 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De manen van Mars: Phobos en DeimosIn ons zonnestelsel bevinden zich vele hemellichamen, waaronder manen. Hier vindt u een beschrijving van de manen van Ma…
Horoscoop: Planeet MarsHoroscoop: Planeet MarsSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Gevonden: er is water op MarsGevonden: er is water op MarsDe vraag of er leven mogelijk is op andere planeten dan de aarde, houdt mensen al langere tijd bezig. De planeet Mars, d…
Mars, chocoladerepenWat in 1911 begon als een heerlijke lekkernij, gemaakt gewoon in de keuken van Frans en Ethel Mars, is heden ten dage ui…
Terravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming (terraforming), het zijn niet enkel schrijvers van sciencefictionverhalen die erover nadenken. Ook veel wet…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/644270-drie-nederlanders-willen-naar-mars.html
  • http://www.astroblogs.nl/2014/04/08/mysterieuze-lichten-op-mars-hint-neen/
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/ik-zag-mezelf-al-helemaal-op-mars-wonen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mars_One
  • Afbeelding bron 1: Firkin, Openclipart

Reageer op het artikel "Mars One: een onmogelijke missie naar planeet Mars?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kisses
Laatste update: 12-04-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Special: Buitenaards en kosmos
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!