InfoNu.nl > Wetenschap > Ruimtevaart > Kepler 452b: Ontdekking van een nieuwe planeet

Kepler 452b: Ontdekking van een nieuwe planeet

Kepler 452b: Ontdekking van een nieuwe planeet De ruimtetelescoop Kepler van de NASA heeft een nieuwe planeet ontdekt die heel erg lijkt op de aarde. Het is de eerste maal dat een planeet ontdekt wordt die zo veel gelijkenissen vertoont met onze aardbol. Wetenschappers spreken zelfs van de Aarde 2.0. Daarnaast hebben wetenschappers van de NASA tijdens een persconferentie op 23 juli 2015 gewag gemaakt van nog 500 andere planeten. De nieuwe planeet staat op ongeveer dezelfde afstand van zijn zon als onze aarde. Dit is een belangrijk gegeven en maakt leven op de nieuwe planeet eventueel mogelijk. Tijdens de persconferentie werd wel bevestigd dat er nog geen leven of water werd gevonden op Kepler 452b.

Ruimtetelescoop Kepler in 2009 gelanceerd

In 2009 werd de ruimtetelescoop van het Amerikaanse lucht –en ruimtevaartagentschap NASA gelanceerd. De bedoeling van deze missie was om nieuwe planeten op te sporen en tegelijk materiaal te verzamelen om te kijken of er leven mogelijk was of is op deze planeten. Kepler ontdekte tussen mei 2009 en mei 2013 meer dan 500 kandidaat planeten. Andere planeten die Kepler vond, waren te groot of stonden te dicht bij een ster. Deze keer is het anders. De planeet stond gedurende miljarden jaren in de bewoonbare zone van zijn ster. Een signaal voor wetenschappers dat er mogelijk leven is geweest of nog is. Dit moet nog verder onderzocht worden maar momenteel is er geen teken van leven gevonden. Het is bovendien niet zo dat, indien er leven zou mogelijk zijn, er ook effectief leven is geweest of nog is. De nieuwe planeet kan eventueel water herbergen. Verder onderzoek moet hierover uitsluitsel geven. In totaal heeft Kepler op 23 juli 2015 al 4.175 planeten gevonden. In 1995 werd de eerste exoplaneet, die rond een ster zoals onze zon draaide, ontdekt.

Samenstelling van de nieuwe planeet

De nieuwe planeet is zestig percent groter dan onze eigen aardbol en ligt ongeveer 1.400 lichtjaar van de aarde verwijderd. Net zoals bij de aarde draait Kepler 452b op zo’n 150 miljoen kilometer afstand rond haar ster en doet ze er ongeveer 385 dagen over. De nieuwe planeet zou volgens de verzamelde data ongeveer 6.000 miljard jaar oud zijn en heeft een rotsachtig oppervlak. Het is de massa/grootte-verhouding van Kepler 452b die erop wijst dat het een rotsachtig object is. Er bestaat ook nog veel speculatie over de aanwezigheid van atmosferen of oceanen op de nieuwe planeet.

Bron: Reto Stöckli, Robert Simmon , Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Reto Stöckli, Robert Simmon , Wikimedia Commons (Publiek domein)

Voorbode van wat de aarde te wachten staat?

De moederster van Kepler 452b heeft heel erg veel weg van onze zon. De moederster van de nieuwe planeet is echter anderhalf miljard jaar ouder. De nieuwe planeet kan voor wetenschappers een mooi voorbeeld zijn wat er onze aarde nog te wachten staat de komende miljoenen en miljarden jaren. Indien er op Kepler 452b oceanen zouden voorkomen, dan beginnen deze onmiddellijk te verdampen door de toenemende energie van haar verouderende zon. Een feller wordende zon door ouderdom is ook iets wat onze aarde te wachten staat. Enig inzicht door de ontwikkelingen op Kepler 452b is daarom mooi meegenomen.

Op bezoek naar Kepler 452b?

Op bezoek gaan naar Kepler 452b is vooralsnog zeker niet mogelijk. De planeet is immers 1.400 lichtjaar van de aarde verwijderd. Een reis naar de nieuw planeet zou eeuwig duren. Toch geloven de NASA-onderzoekers dat ooit een ticket naar Kepler 452b moet mogelijk zijn. Men beschouwt deze optie op de persconferentie als een soort “eerste stap van de mensheid”. De huidige generatie zal dit niet meer meemaken, maar het zal eerder iets zijn voor de achterkleinkinderen van de huidige generatie. “Hoop doet leven”, besloten de NASA-wetenschappers.

Persconferentie op 23 juli 2015 door NASA

Het grote nieuws over deze nieuwe planeet werd wereldkundig gemaakt door vier wetenschappers die betrokken waren bij dit project. Het gaat hier om John Grunsfeld, associate administrator for NASA’s Science Mission Directorate in Washington, Jon Jenkins, Kepler data analysis lead at NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, California, Jeff Coughlin, Kepler research scientist at SETI Institute in Mountain View, California en Didier Queloz, professor of astrophysics at Cambridge University, United Kingdom.
© 2015 - 2018 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kepler-37b – Ontdekking van een planeetKepler-37b – Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…
Uitvinders & Johannes KeplerUitvinders & Johannes KeplerJohannes Kepler was een groot wetenschapper en we borduren op veel van zijn vindingen voort. Uitvinder bij uitstek. Zeer…
Van het geocentrisme naar het heliocentrismeHet geocentrische wereldbeeld was in de Klassieke Oudheid in Griekenland ontstaan door Aristoteles (ca. 384 – 322 v. Chr…
Mercurius (planeet)Mercurius is de planeet die het dichtste bij de zon staat, op zo’n 60 miljoen kilometer afstand. Aan de kant van de zon…
Vectoren, inproduct en uitproductVectoren, inproduct en uitproductEen vector wordt in de wiskunde gebruikt om een pijl -met een grootte en een richting- aan te geven. Om te kunnen rekene…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler-452b, 24 juli 2015
  • De Standaard, http://www.standaard.be/cnt/dmf20150723_01788713, 24 juli 2015
  • Scientas.nl, http://www.scientias.nl/aardachtige-exoplaneet-gevonden-die-om-zonachtige-ster-draait/, 24 juli 2015
  • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2402089/2015/07/23/NASA-ontdekt-bewoonbare-planeet-die-op-Aarde-lijkt.dhtml, 24 juli 2015
  • Afbeelding bron 1: Reto Stöckli, Robert Simmon , Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Kepler 452b: Ontdekking van een nieuwe planeet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Gepubliceerd: 25-07-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!