Liften van komeet naar komeet met de comet-hitchhiker

Liften van komeet naar komeet met de comet-hitchhiker Wat doe je als je niet beschikt over een vervoermiddel of te weinig brandstof hebt en je toch een reis wilt maken? Sommige mensen hoeven daar niet over na te denken: ze gaan liften. Wachten tot het juiste voertuig voorbijkomt met bereidwillige chauffeur en je wordt meegenomen naar je bestemming. Dat is het idee voor de dure ruimtevaartuigen in het ruimteonderzoek. Misschien is het een goed idee om liftend van de ene komeet naar de andere te reizen met de Comet-Hitchhiker.

Ruimteonderzoek

Er is in ons zonnestelsel nog zoveel te onderzoeken, er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord. En onbeantwoorde vragen roepen om antwoorden. Het zijn vragen over het ontstaan en de geschiedenis van ons zonnestelsel, over onze eigen planeet de Aarde, over de vraag of er buiten onze planeet sporen van leven te vinden zijn. En we willen meer weten over de bewegingen en banen van de verschillende objecten in ons zonnestelsel. Die banen zijn niet allemaal duidelijk en kunnen door planeten, asteroïden of andere objecten worden beïnvloed. Hoe meer informatie we hebben over al die objecten en hun bewegingen, hoe meer dat we weten over onze eigen veiligheid. Observatie met behulp van telescopen geeft informatie, maar niet genoeg. Om nog meer te weten te komen zouden we ze het liefst allemaal bezoeken. Maar dat kost geld, veel geld.

Ruimtemissie

De standaardmethode om een ruimtevaartuig met een sonde naar een planeet, maan, asteroïde of komeet te sturen is lancering met behulp van een raket, vanaf aarde. Bij elke lancering is er nogal wat motorkracht nodig en dus veel brandstof om voldoende snelheid te ontwikkelen om vrij te komen van de zwaartekracht van de aarde. Behalve het hoge prijskaartje die aan zon lancering hangt is het ook erg jammer dat zon ruimtevaartuig maar één of hooguit twee objecten kan bezoeken. Het zou natuurlijk veel goedkoper zijn als we met één vaartuig een hele reeks van objecten zouden kunnen onderzoeken.

Artistieke impressie van de Comet Hitchhiker / Bron: NASAArtistieke impressie van de Comet Hitchhiker / Bron: NASA

Met de Hitchhiker van object naar object

We kunnen natuurlijk een ruimtevaartuig naar een bepaald object sturen. We kunnen er rondjes omheen laten draaien, of eventueel laten landen. Dat is echter niet zo gemakkelijk. Vooral de kleinere objecten hebben weinig massa en maar een zwak zwaartekrachtveld. Bovendien, om weer op te stijgen of de bewuste baan te verlaten en naar een volgend object door te reizen heb je weer een hoop motorkracht en vooral brandstof nodig. En zo heel veel kun je niet meenemen. Het zou anders moeten. En daar komen de mensen van JPL in beeld.

Jet Propulsion Laboratory

De letters JPL staan voor Jet Propulsion Laboratory. Dit onderdeel van NASA houdt zich bezig met ruimtevaartuigen en hun voortbeweging, zoals de naam eigenlijk al aangeeft. Innovatie en nieuwe spannende ideeën, onverwachte invallen, dat is wat van JPL wordt gevraagd. En om van komeet naar komeet te reizen kwamen ze met een bijzonder en origineel idee: de Comet Hitchhiker, ofwel komeet-lifter.

Aan een touwtje

De Comet-Hitchhiker gebruikt voor zijn tocht van komeet naar komeet geen gebruik van een raketmotor, maar hij gooit een lijntje uit. Het toestel werpt een lijn met een soort haak uit in de gewenste richting, wacht tot de haak aan het uiteinde contact maakt en zich vastzet op het oppervlak van de volgende komeet. Het is letterlijk liften van de ene naar de volgende komeet.

Lastig

Zo gemakkelijk als je het leest is het natuurlijk niet. De uitgeworpen lijn moet een flinke lengte hebben, misschien wel tot 1000 kilometer. En dan mag de lijn niet te zwaar zijn, maar toch stevig genoeg. Niet alle materialen zijn hiervoor geschikt, maar kevlar of zylon bieden mogelijkheden.

Nieuwe wegen

De Comet-Hitchhiker zou een mooie oplossing zijn om objecten te bezoeken in de Kuiper-gordel, een regio in de achterste regionen van ons zonnestelsel, nog veel verder dan de verste planeet, Neptunes. Het aantal objecten in deze gordel is groot, de onderlinge afstand kleiner, en dat maakt de kans op succes van dit concept groter. De relatief lagere kosten, omdat er enorm bespaard kan worden op brandstof maken het interessant.

Studie

In 2019 is de Comet-Hitchhiker nog steeds in de planfase en bestaat alleen nog op papier. Er zal onderzoek naar de haalbaarheid en de onkosten nodig zijn. Dan zullen we zien of dit idee tot een werkelijk nieuwe techniek zal komen en succesvol zal kunnen worden ingezet. Maar laten we eerlijk zijn; het is misschien een gek, maar toch heel spannend en uitdagend idee. Het zou het komeetonderzoek een nieuwe boost kunnen geven.
© 2015 - 2020 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
Leven op Mars, eindelijk!Leven op Mars, eindelijk!In Januari 2009 maakten Amerikaanse onderzoekers bekend dat er enorme hoeveelheden Methaan op de planeet Mars zijn aange…
De rampen van de Komeet van BielaDe rampen van de Komeet van BielaDe Komeet von Biela (vernoemd naar baron Wilhelm von Biela) brak in 1846 in twee stukken en werd vanaf 1852 niet meer wa…

NASA-sonde New Horizons: Is er leven op Pluto?NASA-sonde New Horizons: Is er leven op Pluto?In 2006 gelanceerd en in 2015 eindelijk aangekomen: de New Horizons ruimtesonde. Het is het snelste ruimtevaartuig dat i…
De verspreiding van dwergsterren in het heelalDe verspreiding van dwergsterren in het heelalSterren zijn geclassificeerd in verschillende types. Deze classificering is gebaseerd op de spectrale eigenschappen en t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA
  • http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4707
  • http://www.scientias.nl/nieuw-ruimtevaartuig-springt-van-komeet-naar-komeet/
  • Afbeelding bron 1: NASA

Reageer op het artikel "Liften van komeet naar komeet met de comet-hitchhiker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hansvg
Laatste update: 24-10-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!