InfoNu.nl > Wetenschap > Ruimtevaart > Space Expo, leer alles over ruimtevaart

Space Expo, leer alles over ruimtevaart

Space Expo, leer alles over ruimtevaart Ruimtevaart, wie heeft er geen interesse in? Space Expo in Noordwijk is het eerste permanente ruimte expositie in Europa. Wat is het universum? Wat doen satellieten? Hoe zou het leven zijn als er geen zwaartekracht zou bestaan? Zo zijn er nog wel duizenden vragen te bedenken die met ruimtevaart te maken hebben. Op de belangrijkste vragen probeer Space Expo antwoord te geven. Op de permanente ruimtevaart expositie van Space Expo te Noordwijk, (de Nederlandse vestiging van ESA, the European Space Agency) kun je van alles te weten komen over zaken die met ruimtereizen te maken hebben. Je kunt je ook inleven in je rol als astronaut en wetenschapper. Space Expo is het bezoekerscentrum van het Europese Space Agency Esa en het is de eerste permanente ruimtevaart tentoonstelling in Europa. Het Space Expo opende zijn deuren in 1990, sinds die tijd zijn er al meer dan een paar miljoen bezoekers geweest. Er zijn heel veel dingen te leren en te doen. Wat kun je allemaal beleven bij Space Expo?

Space Expo attracties

 • Kinderen die Space Expo bezoeken mogen kleding aan die astronauten ook dragen, om in de sfeer te komen.
 • Op de tentoonstelling kom je te weten hoe zwaartekracht werkt
 • Welke functie satellieten hebben en wat ze doen
 • Wat een zwart gat is
 • Alles wat je weten wilt over planeten, sterren, manen en ruimtevaarders, enzovoorts.
 • Bij Space Expo kan je ook actief deelnemen aan allerlei tentoonstellingen, bijvoorbeeld als astronaut. Je kunt dan bijvoorbeeld even op de maan lopen, want die hebben ze precies nagebouwd. Je mag op een stukje van de maan naast een kopie van The Eagle staan, het landingsvoertuig waar Neal Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 mee op de maan landden.
 • Bij Space Expo kom je ook van alles te weten over verschillen in gewicht op verschillende planeten en andere hemellichamen. Op de maan wegen wij bijvoorbeeld zes keer lichter dan op aarde, daarom kun je daar veel moeilijker je evenwicht bewaren. Op planeet Pluto zouden we zelfs maar enkele kilo’s wegen en daardoor omvallen bij elke stap.
 • In ontelbare schitterende foto’s, genomen door onder andere de Hubles Space Telescoop en Mars Express, worden oppervlaktes van planeten zoals Mars in kaart gebracht. Ook foto’s van diep in het heelal zijn op Space Expo te bewonderen.
 • Bovendien kun je op Space Expo een paar echte ruimtelaboratoria bezoeken. Zowel de Russen als de Amerikanen hebben een perfecte kopie gemaakt van hun ruimtelaboratoria Svezda en Colombia, daar kun je zelf beleven hoe astronauten leven, wat ze eten en hoe ze drinken, hoe ze naar de wc gaan en wat ze allemaal voor proeven uitvoeren in de ruimte.
 • Ook kun je een simulatie van een lancering meemaken
 • Zelf waterraketten afvuren en voelen hoe het is om gewichtsloos te zijn.
 • Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan leven op andere planeten.
 • Er is een zwaartekrachtplein
 • Er is een satellietenplein
 • In het weekend en tijdens schoolvakanties rijdt de Space Train
 • Lanceerspel
 • Jaartallenquiz
 • Ruimtevaartfilmpjes
 • Overige

Al deze bijzondere attracties samen maken Space Expo tot een perfect uitje voor jong en oud, en ook zeer geschikt voor schoolreisjes. De tentoonstelling is rolstoel vriendelijk. In verhouding tot andere attractie sis Space Expo niet al te duur. Space Expo is te bezoeken in Noordwijk. Er zijn speciale rondleidingen in de vakanties.

Astronautentrainer

Space Expo bezit nog een astronautentrainer waar je (op afspraak) gebruik van mag maken. Met het apparaat werden vroeger astronauten getraind om te wennen aan de desoriëntatie in de ruimte.

 • Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • In schoolvakanties is Space Expo ook op maandagen geopend.

Lees verder

© 2009 - 2019 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
Andre Kuipers ESA astronautAndre Kuipers ESA astronautDe Nederlandse ESA astronaut Andre Kuipers heeft een leven dat in het teken van de ruimtevaart staat. Hoe is Andre Kuipe…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
ESA Europese Ruimtevaartorganisatie - European Space AgencyESA Europese Ruimtevaartorganisatie - European Space AgencyESA, de Europese ruimtevaart organisatie, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van ruimtevaart binnen…
Nasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieDe NASA is de federale organisatie van de VS, voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Ze onderzoeken ook mogelijke nieuwe…
Bronnen en referenties
 • http://www.spaceexpo.nl/

Reageer op het artikel "Space Expo, leer alles over ruimtevaart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kisses
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Special: Buitenaards en kosmos
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!