InfoNu.nl > Wetenschap > Ruimtevaart > Bezoek ook eens Space Expo

Bezoek ook eens Space Expo

Bezoek ook eens Space Expo De Nederlands-Amerikaanse voormalig NASA astronaut Lodewijk van den Berg was op 10 november 2011 te gast bij Space Expo. Officieus de eerste Nederlandse astronaut, die in 1985 met een Spaceshuttle een week in de ruimte verbleef. De Jakhalzen in De Wereld Draait Door en Hart van Nederland doen verslag. Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van ESA/ESTEC – de Nederlandse vestiging van the European Space Agency - met alles over de ruimtevaart. Interessant voor jong en oud.

Wat is Space Expo?

Op Space Expo is een expositie met een ‘schatkamer’ met echte maansteen en ruimtepakken, delen van het Internationale Space Station op ware grootte, raketten en satellieten (modellen en echte), een Apollo 11 model op ware grootte, ruimtepakken en delen van de Hubble ruimtetelescoop, een echte Ariane 1 raket en modellen van Ariane 5 en 4 en nog veel meer.

Zo kan je door ons melkwegstelsel lopen, je gewicht vergelijken op de verschillende planeten, sterren, etc. (dit loopt enorm uiteen: van berg, halve Eiffeltoren tot paard of bijna niets), de sterrenstand op een gekozen tijdstip zien (bijvoorbeeld van je geboortedag), een ijzermeteoriet van 70 kg aanraken, een ‘echte’ lancering en landing (simulatie) meemaken van de Sojoez-capsule, kijken naar verschillende historische ruimtevluchten of per satelliet (op een grondkaart van Nederland) bekijken waar je woont.

Voor verschillende leeftijden zijn verschillende speurtochten uitgezet, maar je kunt ook een audio guide voor volwassenen of kinderen huren en de ‘nummers’ aflopen.

Lezing van astronaut Lodewijk van den Berg

Tijdens zijn bezoek aan Space Expo gaf - de inmiddels 79-jarige - Lodewijk van den Berg een lezing aan een groep kinderen van de basisschool. Hij liet zien hoe een Spaceshuttle Challenger er van binnen uit ziet en wat de astronauten daar doen.

Hoe maken zij bijvoorbeeld in gewichtloosheid een kast open, eten en drinken ze, slapen ze? “Slapen kan gewoon rechtop.” Hoe astronauten proeven doen in kasten, omdat anders alles wegvliegt. “Je leert alles op te ruimen.” Hoe ze de door de sluis van de leefruimte naar het lab gaan. “Alles kan – met klittenband - aan je lichaam geplakt worden, want het weegt niets.”

Van den Berg vertelt over zijn eigen ervaringen in de ruimte als astronaut. Een film toont de lancering van de Spaceshuttle, waarin hij aan boord zat. Je ziet de Oostkust van Amerika en de dampkring. “Die is heel belangrijk voor ons leven.” Zou die er niet zijn, dan leggen we namelijk al na 20 minuten blootstelling aan de zon het loodje. De astronauten, ook Van den Berg zie je rondzweven, werken en ontspannen. “We hangen dan gewoon een tijdje in de lucht of doen oefeningen.”

Allemaal leuk is het leven voor een astronaut niet. “Je leven wordt totaal bepaald.” Van den Berg wijst er expliciet op, dat als je een shuttle wilt besturen, je ‘op de grond’ moet zijn.

Mogelijkheden Space Expo

Naast de expositie biedt Space Expo dus ook mogelijkheden voor onderwijs, zoals schoolreizen, ruimtelessen en lespakketten. Je kan dan zelf een astronautendiploma halen. Maar ook voor spreekbeurten en werkstukken kan je goed terecht. Op de website: www.spaceexpo.nl onder het kopje Kids vind je een opdrachtenblad met antwoorden, waarmee je zeker goed mee voor de dag komt.

Bij evenementen kan je denken aan de huur van een astronautenpak, productlanceringen, een MST astronautentrainer (de Multi-Axis Simulator Trainer, een apparaat waarmee in de beginjaren van de ruimtevaart astronauten getraind werden), bedrijfsuitjes, etc.

Conclusie bezoek Space Expo

Echt een aanrader! Er is ontzettend veel te zien, te leren en te beleven bij Space Expo, zowel voor volwassenen als voor kinderen.
© 2011 - 2019 Deinfodeler, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Space Expo, leer alles over ruimtevaartSpace Expo, leer alles over ruimtevaartRuimtevaart, wie heeft er geen interesse in? Space Expo in Noordwijk is het eerste permanente ruimte expositie in Europa…
Ruimtevaart in NederlandRuimtevaart in Nederland doet het goed. Ongeveer 60 bedrijven en ondernemingen in Nederland zijn bezig met ruimtevaart e…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
ESA Europese Ruimtevaartorganisatie - European Space AgencyESA Europese Ruimtevaartorganisatie - European Space AgencyESA, de Europese ruimtevaart organisatie, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van ruimtevaart binnen…
Nasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieDe NASA is de federale organisatie van de VS, voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Ze onderzoeken ook mogelijke nieuwe…
Bronnen en referenties
  • Bezoek
  • Folders
  • www.spaceexpo.nl

Reageer op het artikel "Bezoek ook eens Space Expo"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Deinfodeler
Laatste update: 12-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!