InfoNu.nl > Wetenschap > Scheikunde > Astaat: Het element

Astaat: Het element

Astaat: Het element Het element astaat (van Grieks astatos, dat instabiel betekent) is zeldzaam. De hoeveelheid astaat op aarde bedraagt een tiental grammen. Het is in 1940 in het laboratorium gemaakt door Dale Corson, Kenneth Ross en Emilio Segre door beschieten van bismuth kernen met alfa deeltjes. Halveringstijd van het stabielste astaat isotoop 210At is circa 8 uur. Massa spectroscopie toont aan dat astaat chemisch lijkt op de halogenen, vooral op jodium, echter fysisch heeft astaat meer overeenkomst met metalloïden.
Emilio Segre een van de ontdekkers van astaat / Bron: Nobel foundation, Wikimedia Commons (Publiek domein)Emilio Segre een van de ontdekkers van astaat / Bron: Nobel foundation, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Plaats van astaat in het periodiek systeem

Astaat was in 1940 de laatste open plaats in het periodiek systeem. (Coördinaten in het systeem: 4 elementen van rechts en 3 van boven) De reden is dat het door zijn zeer korte levensduur het zeldzaamste natuurlijke element op aarde is. Nog niet alles is bekend van het element, maar een onderzoek naar toepassing in de therapie van kanker ligt voor de hand, gezien de zeer zware radioactiviteit van de stof. Door diezelfde zeldzaamheid in de natuur moet astaat in het fysisch laboratorium gemaakt worden door bismuth te beschieten met alfa deeltjes.

Periodiek systeem: Astaat atoomnummer 85 / Bron: Cepheus, Wikimedia Commons (Publiek domein)Periodiek systeem: Astaat atoomnummer 85 / Bron: Cepheus, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Algemene eigenschappen van astaat

NaamSymboolAtoomnummerGroepPeriodeBlokReeksKleur
AstaatAt85Halogenen:
 • Fluor
 • Chloor
 • Broom
 • Jodium
 • Astaat
 • Ununseptium
Periode 6P blokMetalloidenMetalliek

Chemische eigenschappen van astaat

Atoommassa (u)ElektronenconfiguratieOxidatietoestandenElektronegativiteit (Pauling)1e Ionisatiepotentiaal (kJ/mol)
210[Xe]4f14 5d10 6s2 6p5 −1, +1, +3, +5, +72,2890

Fysische eigenschappen van astaat

Smeltpunt (K)Kookpunt (K)AggregatietoestandSmeltwarmte (KJ/mol)Warmtegeleiding (W/m.K)
575610vast241,7

Voorkomen van astaat op aarde

Astaat ontstaat uit het verval van de zware atomen thorium en uranium. Astaat zelf heeft een zeer korte halveringstijd. De hoeveelheid astaat in de aardkorst is slechts een tiental grammen. Voor wetenschappelijk onderzoek wordt astaat gemaakt in het laboratorium. Er is circa 0,05 microgram geproduceerd door bismuth te beschieten met alfadeeltjes. Hieruit ontstaan isotopen met halveringstijden tot maximaal 8,1 uur. Het meest stabiele astaat isotoop, At-210, heeft een halfwaardetijd van 8,1 uur. Daarna vervalt het tot bismuth-206 door alfa straling.

De meest stabiele isotopen van astaat

IsotoopRA(%)HalveringstijdvervalVE(MeV)Vervalproduct
207Atsynthetisch1,8 uuralfa3,9203Bi
208Atsynthetisch1,6 uuralfa4,9204Bi
209Atsynthetisch5,4 uuralfa3,5205Bi
210Atsynthetisch8,1 uuralfa4,0206Bi
211Atsynthetisch7,2 uuralfa6,0207Bi

Zwaar radioactief / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Zwaar radioactief / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Astaat heeft tientallen isotopen die allemaal radioactief zijn, vijf isotopen hebben een halfwaardetijd langer dan een uur.

Toepassingen van astaat

Door de zeldzaamheid heeft astaat nog geen industriële toepassing. In astaat zit de isotopen At-211 en At 210 met een halveringstijd van resp. 7,2 en 8,1 uur deze kunnen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kanker.

Milieu en gezondheid in verband met astaat

Wegens de zeldzaamheid van het element astaat is het geen risico in het milieu.De gezondheidseffecten van astaat zijn niet onderzocht, wegens de schaarsheid. Omdat astaat een halogeen is kan het zijn dat het als jood de schildklier kan beschadigen. Chemisch gezien neemt men voorlopig aan dat de toxiciteit van astaat gelijk is aan die van jood.

Lees verder

© 2014 - 2017 Custor, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meitnerium: Het elementMeitnerium: Het elementMeitnerium is een scheikundig element met symbool Mt en atoomnummer 109. Het is een zeer radioactief synthetische elemen…
Copernicium: Het elementCopernicium: Het elementCopernicium is synthetisch gemaakt in 1996, door Peter Armbruster and Gottfried Münzenber (Gesellschaft fur Schwerionenf…
Livermore: Het elementLivermore: Het elementLivermorium is de synthetische superzware, niet in de natuur voorkomende, element met het symbool Lv en atoomnummer 116.…
Nobelium: Het elementNobelium: Het elementNobelium is een synthetisch chemisch element met symbool No en atoomnummer 102. Het is vernoemd naar Alfred Nobel, uitvi…
Mendelevium: Het elementMendelevium: Het elementMendelevium is een synthetisch element met chemisch symbool Md en atoomnummer 101. Een metalen radioactieve transuranic…
Bronnen en referenties
 • http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/at.htm#ixzz35b13fSzq
 • http://home.scarlet.be/~tsg01736/PSE/elem_nlb0b6.html?IDE=At
 • http://www.popw.nl/popwet/astaat-in-kaart-gebracht/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Astaat
 • http://www.visionair.nl/wetenschap/het-periodiek-systeem-waterstof-h-nr-1-van-118/( afbeelding periodiek systeem van elementen)
 • http://sciencenotes.org/?attachment_id=370(embleem astaat)
 • Afbeelding bron 1: Nobel foundation, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Cepheus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Reageer op het artikel "Astaat: Het element"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Alex, 02-11-2016 01:09 #1
Wanneer is de tabel compleet? Reactie infoteur, 30-11-2016
Alex,
Het periodiek systeem is nooit compleet, ze blijven atomen beschieten met protonen en neutronen en als de tijdelijke atoomkern een miljardste deel van een seconde blijft bestaan geven ze het een naam. Maar je kan net zo goed zeggen dat het eind van de tabel bereikt is, als je het "nieuwe atoom" niet kan toepassen. En zover is het heden.
M.Vr.Gr.
Custor

Infoteur: Custor
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Special: Halogenen
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 1
Schrijf mee!