InfoNu.nl > Wetenschap > Sterrenkunde > De meteorenstorm van 24 mei 2014

De meteorenstorm van 24 mei 2014

De meteorenstorm van 24 mei 2014 De krachtigste meteorenregen van dit decennium, misschien zelfs wel een meteorenstorm. Een meteorenstorm wil zeggen dat er meer dan 1000 meteoren per uur waarneembaar zijn. Op 24 mei 2014 werd dit voorspeld door de deskundigen en de oorzaak was de komeet 209P/LINEAR. Helaas viel dit nogal tegen. Op 24 mei 2014 was niets te zien van dit fenomeen.

De komeet 209P/LINEAR

Op drie februari 2004 werd hij voor het eerst waargenomen, de relatief kleine komeet 209P/LINEAR. Dit gebeurde met de telescoop van het LIncoln Near-Earth Asteriod Research project (LINEAR). De voorlopige naam van de komeet werd P/2004 CB, omdat men in de eerste instantie dacht met een kleine planeet te maken te hebben. De Internationale Astronomische Unie gaf hem op 12 december 2008 zijn definitieve naam; nummer 209P. Dit maakt hem een genummerde (kort)-periodieke komeet. Deze komeet legt zijn elliptische baan om de zon af in iets meer dan vijf jaar. Zijn baan wordt sterk beïnvloed door de planeet Jupiter.

Wat is een meteorenregen?

Het spectaculairste deel van een komeet is zijn staart, bestaande uit vrijgekomen gas en stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes worden ook wel ruimtegruis genoemd. Wanneer deze in de dampkring terechtkomen verbranden ze. Wij zien dit op aarde als vallende sterren. Soms zijn deze deeltjes gruis groter dan 1 kilogram. Deze stukken verbranden niet helemaal in de dampkring en komen dan op aarde terecht. Ondanks hun geringe grootte kunnen ze door hun snelheid wel heel veel schade aanrichten.

24 mei 2014

De komeet 209P/LINEAR heeft tussen 1803 en 1924 in de ruimte meerdere sporen van ruimtegruis en gas achtergelaten. Op 24 mei 2014 kruist onze aarde deze stofbaan. Dit betekent dat onze dampkring in contact komt met het achtergelaten ruimtegruis. Hierdoor zullen er op 24 mei tussen zeven uur 's morgens en acht uur 's morgens tussen de 100 en 400 vallende sterren te zien zijn. Volgens wiskundige modellen zou dit wel eens één van de meest intense meteorenregens van dit decennium kunnen zijn. Dit wordt beweerd door vier deskundigen op dit gebied, de professionele meteorenastronomen Eska Lyytinen (Finland), Peter Jenniskens (VS), Mikhail Maslov (Rusland) en Jeremie Vaubaillon (Frankrijk). Helaas voor ons in Nederland is het op dat tijdstip licht, de zon komt op die dag om 5:33 uur op. De waarneming zal dus bij ons niet erg duidelijk zijn. De beste waarnemingen zullen waarschijnlijk in Noord-Amerika en Canada plaatsvinden en helaas was niet erg duidelijk een understatement. In Nederland was niets te zien van de vallende sterren.

Gevaar van de meteorenregen

De komeet 209P/LINEAR is een vrij kleine komeet, dat wil zeggen dat de kans erg klein is dat er enorme brokstukken in zijn staart zitten. Vaak worden de woorden meteoroïden, meteoren en meteorieten door elkaar gebruikt. Dat is begrijpelijk, maar niet helemaal juist. Wanneer een meteoroïde de dampkring bereikt en door ons te zien is, noemen wij het een meteor en wanneer deze zo groot is dat hij de aarde bereikt, dan wordt het gevonden restant een meteoriet genoemd. Waarschijnlijk zullen van de 2009P/LINEAR geen meteorieten te vinden zijn.

De intrinsiek zwakke komeet zelf passeert de aarde op 0,0554 AU. AU is een astronomische afstandsmaat en één AU is ongeveer 150 miljoen kilometer. In kilometers omgerekend hebben we het dan over 8.290.000 km. Van de komeet zelf hebben we dus geen last. Waarschijnlijk is de komeet ook niet helder genoeg om waargenomen te kunnen worden met een telescoop zonder CCD beeldsensor.

Wat is nu eigenlijk een komeet?

Een komeet wordt ook wel een vuile sneeuwbal genoemd. Bij het ontstaan van ons zonnestelsel werden brokken steen, zand en ijs de ruimte in geslingerd. Een komeet is niet meer dan dat. Een bal van ijs met hierin zand en steenbrokken. Wanneer deze sneeuwballen de zon naderen, worden ze warmer. Het resultaat is dat is dat de sneeuwbal een staart krijgt van achterblijvende gesmolten deeltjes met stof, gas en gruis. Wanneer dit gebeurt, spreken we van een komeet.

Update 25-05-2014 De verwachte meteorenstorm is uitgebleven. Hieruit blijkt maar weer eens hoe moeilijk het gedrag van kometenstof in de ruimte te voorspellen is.
© 2014 - 2019 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vallende sterren, Meteoroiden, Meteoren en MeteorietenMeteoroïden, meteoren en meteorieten zijn eigenlijk drie verschillende namen voor hetzelfde object. In de volksmond word…
Komeet: Sneeuwbal uit de hemelKomeet: Sneeuwbal uit de hemelAl vele honderden jaren zijn mensen gefascineerd door kometen die door de ruimte heen scheuren. In hele oude culturen ko…
Missie Rosetta: de allereerste komeetlanding ooitRosetta is een ruimtetuig dat werd ontwikkeld en gelanceerd door de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. In 2004 ver…
Waar komen kometen vandaan?Waar komen kometen vandaan?Een komeet kan een doorsnede van wel 50 kilometer hebben en bestaat uit ijs, gas, stof en gruis. Eenmaal dicht bij de zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://earthsky.org/space/comet-209p-linear-meteor-shower-storm-may-2014
  • http://www.scientias.nl/pas-ontdekte-komeet-zorgt-in-2014-mogelijk-voor-spectaculaire-sterrenregen/74420

Reageer op het artikel "De meteorenstorm van 24 mei 2014"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Someone, 24-05-2014 15:25 #2
Had speciaal mijn wekker gezet in hier in Hoofddorp. Werd om 2:30 wakker en het zou om 2:45 beginnen. Heb niks gezien.

Wilma Stompe, 24-05-2014 03:54 #1
Tot 5 voor 4 buiten gezeten. Geen vallende ster gezien. Ben naar binnen gegaan want er kwam bewolking op zetten hier in Waalwijk. Jammer… vanaf 2 uur in de ochtend buiten gezeten. Wilde dit ook wel eens in het echt zien.

Infoteur: Katinka900
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!