Oumuamua: komeet, asteroïde of ruimteschip?

Oumuamua: komeet, asteroïde of ruimteschip? In oktober 2017 werd het object Oumuamua ontdekt. Het blijkt geen komeet of asteroïde te zijn maar een object van een andere orde, de eerste in zijn soort. De Internationale Astronomische Unie creëerde er een nieuwe klasse van objecten voor. Wetenschappers werden direct enthousiast en bij sommigen bestaat het vermoeden dat Oumuamua een object is dat door buitenaardse krachten gezonden is. Het collectief Breakthrough Listen - waar onder andere Stephen Hawking deel vanuit maakte - doet onderzoek naar Oumuamua.

Het object Oumuamua


Wat is Oumuamua?

De exacte status van Oumuamua wordt anno 2017 nog betwist. Het is in ieder geval het eerste ruimteobject afkomstig van buiten het zonnestelsel dat ons zonnestelsel heeft gepasseerd. De Internationale Astronomische Unie (IAU) - die zich onder meer bezighoudt met de naamgeving van astronomische objecten - classificeerde het object eerst als komeet met het kenmerk C/2017 U1 en later als asteroïde met het kenmerk A/2017 U1. Nadat het object werd erkend als een 'ongedefinieerd object', niet vallende in een van de bestaande categorieën, werd een nieuwe categorie aan het naamgevingsstelsel toegevoegd. Naast periodieke en niet-periodieke kometen (P en C), periodieke kometen die zijn verdwenen (D), kometen waarvan de baan niet berekend kan worden (X) en objecten die onterecht zijn geïdentificeerd als kometen maar die later zijn erkend als planetoïde (A), bestaat nu ook de klasse I voor 'interstellar objects'. Oumuamua is het eerste als zodanig erkende interstellar object. Het kreeg daarmee het kenmerk 1I/2017 U1.

Ontdekking en naamgeving

Oumuamua werd op 19 oktober 2017 voor het eerst waargenomen door Robert Weryk, een astronoom werkzaam bij de University of Hawai'i. Onderzoeker Weryk - die voor zijn waarneming gebruik maakte van de Pan-STARRS-telescoop van het Haleakala Observatory op Hawaï - nam het object waar veertig dagen nadat het op het dichtstbijzijnde punt van de zon was gepasseerd. Op dat moment bevond het zich op circa 33.000.000 km van de aarde. Dit is bijna 85 keer zo ver weg als de maan. Het gaat om een relatief klein object, met een omvang van 180 bij 30 meter en heeft de vorm van een sigaar. Het is donkerrood van kleur, net zoals de meeste objecten die zich buiten het zonnestelsel bevinden.

De naam van het object komt van het Hawaïaanse ʻou.mua.mua, dat zoiets betekent als 'eerste verkenner van ver weg'. Het kreeg deze naam om aan te geven dat het de eerste in zijn soort is en als een soort verkenner of boodschapper vanuit het verre verleden contact met ons maakt. Het Pan-STARRS-team koos voor een Hawaïaanse naam omdat de eerste waarneming vanuit een Hawaïaans observatorium werd gedaan. Aanvankelijk gingen er stemmen op om het object Rama te noemen, naar het buitenaardse ruimteschip uit het science fiction-boek Rendezvous with Rama van Arthur C. Clarke uit 1973. Hier werd uiteindelijk dus niet voor gekozen.

Discussie over de aard van het object

Na de initiële ontdekking is Oumuamua verder onderzocht met de Very Large Telescope van de ESO die in het observatorium op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn in Chili staat. Daaruit zijn verdere bijzonderheden gebleken. Het object reist met een snelheid van circa 160.000 kilometer per uur (44 kilometer per seconde) en wentelt elke zeven uur om zijn as. Verder werd ontdekt dat het opgebouwd is uit een volkomen inerte materie en dat het totaal geen stof in zijn spoor heeft.

Nadat men er aanvankelijk vanuit was gegaan dat het om een komeet ging, werd later geoordeeld dat het om een asteroïde ging. Kort daarna werd dus besloten voor dit type object een nieuwe klasse in het leven te roepen. Het is vooral de snelheid die voor astronomen aanleiding creëerde om te concluderen dat het niet om zomaar een komeet of asteroïde gaat. De exacte herkomst van Oumuamua is onbekend, evenals achtergrond over hoe lang het al bestaat. Er bestaat een vermoeden dat het uit de richting van een planetenstelsel-in-wording in de omgeving van het sterrenbeeld Lier komt.

Buitenaardse krachten in het spel?

Een groep wetenschappers verenigd in het collectief Breakthrough Listen heeft veel interesse voor Oumuamua. Breakthrough Listen is een programma dat deel uit maakt van het door de Russische zakenman en miljardair Yuri Milner opgezette Breakthrough Initiatives en heeft tot doel om op zoek te gaan naar buitenaardse communicatie in het universum. De wetenschappers onderzoeken of Oumuamua elektromagnetische signalen verzendt, wat een aanwijzing zou kunnen zijn dat object door buitenaardse krachten is gezonden. Aan dit project werkte tot aan zijn dood ook de wereldbefaamde natuurkundige Stephen Hawking mee.

Er zijn speculaties dat Oumuamua in werkelijkheid een soort buitenaards ruimteschip is, al zijn veel wetenschappers hier sceptisch over. De vorm van het object zou hiervoor volgens sommigen echter ideaal zijn omdat dit de snelheid bevordert. Het feit dat Oumuamua geen spoor van stof achterlaat zou er bovendien op kunnen duiden dat het om een object van metaal gaat.
© 2017 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou wordenStephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou wordenStephen Hawking is voor veel mensen een begrip. De wetenschapper in de rolstoel die alleen maar kon communiceren met een…
Verschil kometen, asteroïden en meteorenVerschil kometen, asteroïden en meteorenDe ruimte is gevuld met tal van objecten die rond en tegen de aarde zweven. Ze zien er uit als massieve rotsblokken maar…
Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aardenieuws uitgelichtAsteroïde – 2012 D14 scheert langs AardeEr zweeft van alles in de ruimte en astronomen proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Soms krijgen ze een ruimter…
Liften van komeet naar komeet met de comet-hitchhikerLiften van komeet naar komeet met de comet-hitchhikerWat doe je als je niet beschikt over een vervoermiddel of te weinig brandstof hebt en je toch een reis wilt maken? Sommi…

Eris: dwergplaneet met veel impactEris: dwergplaneet met veel impactEris is de koning der dwergen. Qua massa is Eris de grootste dwergplaneet, en de diameter ervan is nauwelijks kleiner da…
Ruimteweer: Van de zon tot de aardeRuimteweer: Van de zon tot de aardeWeersverschijnselen in de atmosfeer van de aarde hebben invloed op ons dagelijks leven. Buiten onze atmosfeer is er ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Original: ESOM. Kornmesser Derivative: Nagualdesign, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/%CA%BBOumuamua#Nomenclature
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Naming_of_comets#Current_system
  • http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5173329/Why-scientists-say-object-alien-spaceship.html
  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1421932/is-oumuamua-een-ruimteschip-dat-door-aliens-is-gebouwd

Reageer op het artikel "Oumuamua: komeet, asteroïde of ruimteschip?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 04-03-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!