Accu: energie onafhankelijk van het stopcontact

Accu: energie onafhankelijk van het stopcontact De accu (afgeleid van het woord "accumulator") is evenals de batterij niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Een accu levert energie aan mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen en nog veel meer apparaten die stroom nodig hebben als we onderweg zijn. In tegenstelling tot gewone batterijen, waaraan ze nauw verwant zijn, hebben accu's één belangrijk voordeel: ze zijn weer oplaadbaar. Dat bespaart geld en beschermt het milieu.

Hoe accu’s en batterijen werken

Accu’s en batterijen werken volgens een vrij eenvoudig principe: binnenin bevindt zich een vloeistof, elektrolyt genaamd, evenals twee verschillende metalen. Door contact met de vloeistof veranderen de metalen van eigenschappen. Ze willen minuscule deeltjes, elektronen genoemd, met elkaar uitwisselen. Op die manier is chemische energie voorhanden.

Als nu de beide polen van een batterij verbonden zijn, dat gebeurt wanneer ze worden gebruikt in een apparaat en dit apparaat wordt ingeschakeld, komen de elektronen in beweging. Daarbij ontstaat elektrische energie en warmte-energie. Dat merk je bijvoorbeeld als je langere tijd hebt gebeld met een mobiele telefoon. Die wordt dan warm aan de accu-zijde.

Volta, uitvinder van de eerste batterij

De Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta was het, die al in het jaar 1800 de eerste batterij uitvond. De "zuil van Volta” was een groot, onhandig ding. Maar het had alle kenmerken van de hedendaagse stroomopslag in de vorm van batterijen: erin bevonden zich koper- en zinkplaten en daartussen elektrolyt. Ook al was de stroomopbrengst nog vrij zwak, de zuil gaf gelijkmatige stroom en was al snel onmisbaar bij wetenschappelijk onderzoek van allerlei aard. Onder andere werd dankzij de “zuil van Volta” elektrische telegrafie ontwikkeld zodat het mogelijk was snel berichten over langere afstanden te verzenden.

Accu: energie zonder stopcontact

In het tijdperk van mobiele telefonie en internet is dat allemaal niets bijzonders meer. Maar accu's zijn belangrijker dan ooit: wie mobiel wil zijn onafhankelijk van een stopcontact, kan niet zonder deze draagbare energie-opslag. De industrie ontwikkelt steeds krachtiger en hoogwaardiger varianten: mobiele telefoons houden het wekenlang uit, beeldschermen van notebooks lichten dankzij kwalitatief hoogwaardige accu’s vele uren op in de allermooiste kleuren.

De accu in een elektrische auto

Maar de techniek heeft ook zijn grenzen. Zo heeft het bijvoorbeeld jarenlang geduurd voordat de elektrische auto zich enigszins heeft doorgezet. Het energieverbruik van een voertuig is dermate hoog, dat meerdere honderden kilo’s aan accu’s voor de stroomvoorziening moesten worden meegesleept. Maar dat hoge gewicht verminderde meteen ook de reikwijdte. Technisch hoogwaardiger accu's waren weliswaar lichter, maar dreven de prijzen van dergelijke auto ’s ook navenant op.

Hybride auto combineert verbrandingsmotor en elektromotor

Een oplossing waren lange tijd hybride auto's: ze zijn voorzien van een verbrandingsmotor en elektromotor. En natuurlijk beschikken ze over accu's. De benzine- of dieselmotor draait alleen bij hogere snelheden, in de stad kan de elektrische aandrijving het overnemen. De accu's slaan een deel van de door de verbrandingsmotor geproduceerde energie op en stellen die beschikbaar te stellen aan de elektromotor. Daardoor kan er heel wat brandstof worden bespaard.

De elektrische fiets: toepassingsgebied bij uitstek voor de accu

Een toepassingsgebied bij uitstek voor de accu is ongetwijfeld ook de elektrische fiets. Er zijn twee veel gebruikte accusystemen voor elektrische fietsen: 24 volt of 36 volt. Helaas kan niet worden ontkend dat ook veel gebruikers van een elektrische fiets problemen ondervinden met de accu. En dat is niet altijd te wijten aan het feit dat fabrikanten van e-bikes ondeugdelijk producten leveren. Doorgaans bezitten kwaliteitsmerken e-bikes batterijcellen van uiterst betrouwbare leveranciers zoals Panasonic en Samsung. Maar van bezitters van een elektrische fiets wordt wel verwacht dat ze zelf ook het nodige ondernemen om de accu van hun elektrische fiets in goede staat te houden om zo de levensduur ervan te verlengen:
  • gebruik de elektrische fiets regelmatig, ook in de winter. De conditie van de accu is gebaat bij regelmatig ontladen en laden;
  • de accu van een e-bike kan niet goed tegen lage temperaturen. Bewaar hem bij koude dus bij voorkeur op een warme plek;
  • is de accu leeg, laad die dan meteen op. Is er sprake van een te grote ontlading, dan kan dat de accu onherstelbaar beschadigen.

Goed accu-onderhoud: dat is wat telt

Ook al ziet dat er van de buitenkant niet zo uit, van binnen zijn accu's uiterst complexe structuren, waarbij meerdere chemische stoffen op elkaar inwerken. Water, vallen of andere mechanische inwerkingen kunnen leiden tot totale uitval. Ook mag in dit verband niet onvermeld blijven dat accu's van goedkope e-bikes uit lage-lonen-landen al eens vlam vatten of ontploften. Als er onverhoopt van binnen iets fout gaat, helpt meestal maar één ding: de defecte accu zo snel mogelijk vervangen. Voor de levensduur van hedendaagse accu’s is het aantal laadcycli, de laadtoestand in het onderste en bovenste capaciteitsbereik, de temperatuur, maar ook de ouderdom van de accu bepalend.
© 2016 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klussen: elektronica – gelijkspanning en wisselspanningBij elektronica gaat het erom om de elektronen stroom goed onder controle te hebben. Pas dan kan je er allerlei dingen m…
De elektrische scooter: scooter van de toekomst?De elektrische scooter: scooter van de toekomst?Nu steeds meer mensen rekening houden met het milieu zijn ook de elektrische voertuigen in opkomst. De verkoopcijfers va…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Wat is een elektrische auto?Steeds meer mensen overwegen om een elektrische auto te kopen. Dat kan zijn voor het milieu of om financiële redenen. Ma…

Misverstanden opladen en ontladen van een accuMisverstanden opladen en ontladen van een accuOf het nu een smartphone, een tablet, een notebook of een elektrische fiets betreft. Een groot deel van deze apparaten i…
Hyperloop in Europanieuws uitgelichtHyperloop in EuropaDe Hyperloop, het futuristische supersnelle nieuwe transportsysteem is volop in ontwikkeling. Hoewel het initiatief bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay

Reageer op het artikel "Accu: energie onafhankelijk van het stopcontact"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!