Kleding uit een spuitbus

Kleding uit een spuitbus Een kast vol kleren maar niets om aan te trekken. Herkenbaar? Een mode-ontwerper uit Londen komt te hulp en heeft samen met wetenschappers kleding ontworpen om op te spuiten.

T-shirt uit een spuitbus

Als mode-ontwerper Manuel Torres zijn shows op de London Fashion Week voorbereidt, zijn de kleren pas kort tevoren gereed gekomen. Torres, voor die gelegenheden uitgerust met een plastic beschermbril, spuit bij zijn modellen de kleding namelijk direct op het lichaam op. Samen met een chemicus ontwikkelde hij een materiaal dat op de huid tot stof verandert.

Spuitpistool in plaats van naald en draad

Elk kledingstuk dat bij mode-ontwerper Torres ontstaat, is volstrekt uniek en persoonlijk. In plaats van een ontwerp met behulp van naald en draad hanteert hij een spuitpistool waarmee normaliter auto's worden gelakt. Zijn modellen staan roerloos als een standbeeld in het schijnsel van felle TL-verlichting in het chemisch laboratorium en laten zich het witte materiaal op de blote huid spuiten. Zelf merken ze daar nauwelijks iets van, het voelt alleen een beetje koud aan, zeggen ze terwijl zich de dunne draden tot een T-shirt samensluiten.

De "sproeisessie" voor een T-shirt met korte mouwen duurt ongeveer tien minuten en heeft absoluut niets glamourachtigs. Ter afsluiting krijgen de modellen nog een paar kleurtinten op het nieuwe kledingstuk en kunnen ze het vervolgens heel soepel uit- en weer aantrekken. Zelfs wassen is mogelijk.

Uitvinding uit de fijnstoftechnologie

Het concept is ongelooflijk ingenieus volgens mede-uitvinder Paul Luckham, een professor gespecialiseerd in fijnstoftechnologie. Door de chemische samenstelling kunnen vrijwel alle stoffen, talrijke materialen, kleuren en andere vloeistoffen met elkaar vermengd worden. Zo heeft het team van chemici en modeontwerpers naast katoen en wol ook al nertsvezels op modellen gesproeid.

Spuitbus najaar 2010 op de markt

Ontwerper Torres zal de uitvinding binnenkort op de markt brengen en te gelde maken. Een eerste begin is al gemaakt. In Spanje, het geboorteland van Torres, zal de spuitbus in het najaar van 2010 al in klus- en doe-het-zelfwinkels op de schappen liggen. Op dit moment is de stof helaas nog niet geschikt voor aanbrenging op de huid. Tot dan zijn er nog enkele verbeteringen noodzakelijk.

Meerdere toepassingen denkbaar

De toepassing van "spray-on-materialen" in de modebranche is een ideale gelegenheid om reclame te maken voor dit unieke concept, aldus Luckham in zijn laboratorium aan het prestigieuze Imperial College in Londen. Maar het hoeft niet daarbij te blijven:
  • Men zou zich bijvoorbeeld ook verband uit een spuitbus kunnen voorstellen. Maar daarvoor mag de stof uitsluitend met antiseptische geneesmiddelen worden gemengd.
  • Ook een schoenpoetsdoek uit een spuitbus behoort tot de plannen. Daarvoor moet de spuitbus ook schoensmeer bevatten.

Hoe werkt de techniek?

Gedurende ongeveer tien jaar hebben Torres en Luckham samengewerkt aan de ontwikkeling van stof uit een spuitbus. Manuel wilde immers voor zijn proefschrift een spuitbaar shirt ontwikkelen. Hij vond Luckham op het internet en nam eenvoudig contact met hem op. En die dacht, laten we het gewoon proberen.

Luckham ontwikkelde en perfectioneerde vervolgens door de jaren heen een techniek waarbij individuele vezels met een bindmiddel samengevoegd worden en vervolgens met behulp van een oplosmiddel tot spray worden. Als het materiaal op de huid landt, is het oplosmiddel al verdampt en heeft zich de stof tot vaste materie gevormd. Het zal er dan ongeveer uitzien als vilt, maar is fijner van samenstelling en prettiger draagbaar.
© 2010 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
Lekke band: repareren met spuitbus of echt reservewiel nodigIn veel auto's vind je tegenwoordig een spuitbusje om een lekke band mee te repareren. Het reservewiel is bij meer dan d…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…

Elektromotoren (gelijkstroom-, synchroon- & universeelmotor)Elektromotoren (gelijkstroom-, synchroon- & universeelmotor)Elektromotoren zijn motoren die elektrische energie omzet in mechanische energie, hoe dit precies werkt zal in dit artik…
Chileense kopermijnen, meer informatieDe Chileense kopermijnen zijn sinds 5 augustus 2010 wereldnieuws. Die dag raakten 33 kompels ingesloten op 688 meter ond…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Kleding uit een spuitbus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!