Israël een wereldleider op het gebied van nanotechnologie

Israël is één van de wereldleiders op het gebied van nanotechnologie. Sinds 2002 is het aantal nano onderzoekers verdubbeld. Nanotechnologie wordt in veel takken van onderzoek en wetenschap toegepast. Denk hierbij aan geneeskunde, het milieu, voeding, wapens, etc. Waren internet start-ups in het laatste decennium een belangrijke ontwikkeling in Israël, het komende decennium zal nanotechnologie deze plek gaan innemen.

Wat is nanotechnologie?

Een nanometer is een miljardste meter of 100.000 keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar. Op deze schaal opereren piepkleine machines. Op den duur is het mogelijk om alles te maken uit alles door elk materiaal tot het schaal van een atoom af te breken en dan in een replica te vervangen door het nieuwe verlangde object. Wanneer goedkope nanotechnische apparaten eenmaal op grote schaal beschikbaar zijn zal het stof van de aarde omgetoverd kunnen worden in allerlei mogelijke delicatessen die men zich maar kan voorstellen.

Vroeger dachten we dat staal het enige materiaal was van de industriële revolutie. Daarna volgde plastic, maar dit gaat ook weer vervangen worden door carbon nano-tubes. Dit is 250-500 keer sterker dan staal en weegt hetzelfde als plastic. Andere toepassingen zijn nano gelaagde geavanceerde zonnecellen die de mogelijkheid bieden de hele wereld van energie te voorzien alleen door zonlicht. Maar er komen ook langer werkende batterijen, nieuwe auto's, snellere en kleinere computers. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Over een paar jaar is het mogelijk om alle menselijke kennis in één persoon te plaatsen. We zijn nu al in staat om computer chips in de hersenen aan te brengen. Op nano-schaal zal er nog veel meer in de hersenen kunnen worden gebracht. De mens kan zo bijvoorbeeld de hele Tora en Talmoed in zijn hersenen geïmplanteerd krijgen. Met de hersenen kunnen de computers en robots bestuurd worden. Educatie zal een heel andere betekenis gaan krijgen.

Joodse visie op nanotechnologie

Wanneer het mogelijk wordt dat robots als het werk gaan verrichten en dat de mens zijn grenzen gaat overschrijden dan zal de wereld totaal veranderen en één grote Shabbat worden waarin niet meer gewerkt hoeft te worden. Precies zoals de Tora voorspelt hoe de Messiaanse tijd eruit zal gaan zien.

Israël en de nanotechnologie

Israël is een centrum van nanotechnologie in de wereld. In 2010 is onlangs het Tweede Internationale Nanotechnologie Conferentie in Tel Aviv gehouden. In Israël zijn 80 grote en kleine bedrijven werkzaam in de nanotech sector waar 300 onderzoekers en wetenschappers werken. De start-up bedrijven in Israël bezetten de derde plek in de wereld achter Silicon Valley en de Boston Technology Corridor.

Universiteiten in Israël die zich in 2010 bezighouden met nanotechnologie

  • Technion in Haifa: 119 nano-onderzoekers
  • Universiteit van Tel Aviv: 55 nano-onderzoekers
  • Ben Goerion Universiteit Beer Sjeva: 47 nano-onderzoekers
  • Weizmann Instituut Rechovot: 43 nano-onderzeoekers
  • Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem: 39 nano-onderzoekers
  • Bar Ilan Universiteit Ramat Gan: 30 nano-onderzoekers

belangrijke disciplines van nanotechnologie

  • scheikunde: 25,6%
  • natuurkunde: 19,5%

De meeste onderzoekers (33%) richten zich op materialen, elektronica, photonica en biotechnologie. Israëlische onderzoekers hebben veel onderzoek gedaan naar het ontdekken van nieuwe nano-materialen.

Er zullen de komende 5 tot 10 jaar vele toepassingen van nano-technologie zichtbaar worden. Vooral op het gebied van geneeskunde wordt veel verwacht. In Israël zal uiteraard ook gekeken worden naar toepassingen in de wapenindustrie (bijvoorbeeld het onzichtbaar maken van vliegtuigen voor de radar met special nano-verf)

Nanotechnologie kan ook goed in de kunst worden toegepast (Nanoart). In Israël is kunst populair dus we kunnen de komende jaren heel wat verwachten.

Lees verder

© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NanotechnologieEen nanometer kan je vergelijken met een miljardste deel van een meter. Het is dus zo klein dat het onmogelijk is om dit…
Medische toepassingen van nanotechnologieMedische toepassingen van nanotechnologieWat is nanotechnologie en wat zijn de medische toepassingen ervan? Ook andere toepassingen worden in dit artikel genoemd…
Nanotechnologie: het is mini en zit overal in, ook in etenNanotechnologie. Wat is het eigenlijk? Nanotechnologie gaat over hele kleine onderdelen die echt overal in zitten. Zelfs…
De kleinste Bijbel ter wereld komt uit ZionDe kleinste Bijbel ter wereld komt uit ZionUit Zion komt de kleinste Bijbel ter wereld, gegraveerd in goud op silicon, om de wetenschap van nanotechnologie te illu…

Aluminium, productie door extrusieAluminium wordt veel gebruikt omdat het zo licht en sterk zou zijn, ideaal voor draagbare producten en een uitkomst voor…
Civiele techniekDe civiele techniek is een breed vakgebied binnen de technische sector dat werkt aan kunstmatige en natuurlijke objecten…
Bronnen en referenties
  • Chabad
  • Israel21c

Reageer op het artikel "Israël een wereldleider op het gebied van nanotechnologie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: Juli 2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Special: Israëlische technologie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!