InfoNu.nl > Wetenschap > Techniek > Smart Grid heeft slimme meters nodig

Smart Grid heeft slimme meters nodig

Smart Grid heeft slimme meters nodig Slimme meters die het energieverbruik digitaal registreren rukken langzaam op in Nederland en Belgie. Nu steeds meer huishoudens stroom gaan terugleveren aan het net zal de vraag naar slimme meters ook toenemen. In de toekomst kunnen die meters worden gebruikt om onze vraag naar stroom flexibeler te maken, in ruil voor een korting op de stroomprijs.

Slimme meters leiden tot energiebesparing

Nieuwe digitale energiemeters kunnen op elke moment worden uitgelezen, ook van afstand. Door de beheerder van het elektriciteitsnetwerk (of de gasleverancier) maar natuurlijk ook door onszelf. Het voornaamste argument voor de invoering van slimme meters was ook daarin gelegen: als wij meer inzicht hebben in ons verbruik van stroom (en gas) gaan we ons zuiniger gedragen.

Dat blijkt ook wel te kloppen. Diverse bedrijven zijn bezig om software te ontwikkelen, waarmee we een computer kunnen koppelen aan de slimme meter en de gegevens kunnen analyseren. De eerste proefnemingen laten zien dat we daardoor energie gaan besparen. Kleine veranderingen in ons gedrag (bijvoorbeeld de TV niet op standby laten staan) schelen al snel 10% van de energierekening.

Nieuwe generatie CV-ketels levert stroom terug

Maar de slimme meter kan veel meer. Vooral de slimme elektriciteitsmeter. Bijvoorbeeld de teruglevering van stroom registreren. Nu is dat alleen nog interessant voor mensen die hebben geïnvesteerd in een windmolen of zonnepanelen. Maar er komt een nieuwe generatie CV-ketels aan, die volgens de principes van de warmte-kracht koppeling, behalve warm water ook elektriciteit produceert. Straks leveren veel meer huishoudens stroom terug aan het net. Het is dan ook niet goed begrijpelijk, dat sommige elektriciteitsleveranciers een type ‘slimme meter’ installeren bij huishoudens, die geen teruglevering kan registreren.

Slimme meters en het flexibel verbruik van elektriciteit

Op termijn gaat de slimme meter worden ingezet voor veel geavanceerdere taken, namelijk het aansturen van de grote energieverbruikende machines in het huishouden. Waarom is dat interessant voor de elektriciteitsbedrijven? Omdat het nieuwe elektriciteitsnet (het Smart Grid) grote behoefte heeft aan flexibiliteit. De pieken en dalen in de productie van duurzame installaties (windmolens, zonnepanelen, warmte-kracht systemen) moeten worden opgevangen. En huishoudens kunnen die flexibiliteit leveren.

Hoe gaat het werken? Misschien wel zo:
  • Wanneer laden we onze elektrische auto op? Zelf doen we dat het liefst ’s nachts. Maar dan leveren windmolens en zonnepanelen weinig stroom. Wanneer we de auto overdag opladen krijgen we de stroom geleverd voor de helft van de normale prijs.
  • We laden wasmachine vol. Willen we de was meteen gedaan hebben, dan zetten we de machine aan. Maar als het niet zoveel uitmaakt wanneer de was klaar is, kunnen we geld besparen. Dan geven we het elektriciteitsbedrijf het recht om (via de slimme meter) te bepalen wanneer het hen het beste uitkomt om de machine te laten draaien. Opnieuw krijgen we een korting op de stroomprijs.
  • Onze airconditioning houdt het huis ook middenin de zomer continu op 19 graden Celsius. Lekker, maar het zou niet zo heel erg zijn als de temperatuur iets varieerde. Dan kunnen we de elektriciteitsmaatschappij het recht geven om via de slimme meter onze airco een uur uit te zetten, op een moment dat het hen goed uitkomt. Enige voorwaarde: de temperatuur mag niet boven de 21 graden uitkomen. In ruil voor de flexibiliteit die wij bieden krijgen we een korting op onze stroomrekening.

Het kan nog even duren voor zulke systemen operationeel zijn, maar het vordert. Zo komen de eerste wasmachines die gereed zijn voor besturing van buitenaf nog dit jaar op de markt (gemaakt door Miele).
© 2011 - 2018 Alexderijke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Smart Grid - het elektriciteitsnet van de toekomstHet gebruik van elektriciteit groeit, en naar verwachting zal die groei aanhouden. Er komen immer steeds meer apparaten…
Stroomprijzen: de prijs van elektriciteitStroomprijzen: de prijs van elektriciteitHet kan voordelig zijn om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Nederlandse energieleveranciers. De stroomprijz…
Slimme energiemeter, voor de consument en energieleverancierDe slimme energiemeter, ook wel slimme meter genoemd, geeft inzicht in het energieverbruik voor de consument maar ook vo…
Zonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen zijn goed voor het milieu maar verdienen zichzelf doorgaans ook terug. Belangrijk hierbij is de opbrengst v…
De slimme meter geeft lichamelijke klachten, geen besparingDe slimme meter geeft lichamelijke klachten, geen besparingIn Nederland wordt begin 2015 begonnen aan de grootscheepse uitrol van de slimme meter. Een energiemeter die draadloos a…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Smart Grid heeft slimme meters nodig"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Tronic (infoteur), 08-10-2011 17:13 #1
Hoi Alexander,
Leuk artikel. Een paar kleine correcties. Energiemeters kunnen al sinds jaar en dag zowel verbruik als productie meten (daar is niets nieuws aan). Op afstand uitleesbare meters bestaan ook al sinds jaar en dag, maar ze werden tot nu toe alleen gebruikt voor het grootverbruik-segment. Nu dus ook voor huishoudens.
Het decentraal energie opwekken is erg interessant, ik vraag me af of de productie aan de vraag aangepast gaat worden of juist andersom. Grote hoeveelheden energie kan men niet opslaan, en de vraag naar energie verandert van uur tot uur.

Infoteur: Alexderijke
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!