InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Weersvoorspelling 2016

Weersvoorspelling 2016

Weersvoorspelling 2016 Het weer houdt onze gemoederen sterk bezig. Steeds vaker wil men al op voorhand weten wat het weer zal worden. Tot op zekere hoogte kunnen de weermannen en de weervrouwen dan ook het weer steeds beter voorspellen. Toch blijkt het voorspellen van het weer over een langere periode nog vrij moeilijk en is soms een beetje koffiedik kijken. Met behulp van modelberekeningen in grote computerprogramma’s, zijn er toch diverse meteorologen en weerdeskundigen die zich gewaagd hebben aan weersvoorspellingen voor het jaar 2016.

Weersvoorspelling voor de winter 2015/2016

De maanden december, januari en februari behoren op het noordelijk halfrond tot de meteorologische winter. De jaarwisseling van 2015/2016 valt dus midden in deze periode.

December 2015

In december 2015 hebben we niet te maken gehad met enkele dagen van vorst en sneeuw. Richting de kerstdagen gingen de temperaturen omhoog en kregen we kwakkelweer met regen. In december 2012 had men door de vele regen in Nederland op veel plaatsen dan ook te maken met een wel zeer hoge waterstand. In Lemmer is daarom het Woudagemaal opgestart, om te voorkomen dat de waterstand in de Friese wateren, zoals in de meren en kanalen te hoog werd. Ook in de Maas en de Rijn werden zeer hoge waterstanden gemeten. Deze waterstanden zijn onder anderen te danken aan het smeltwater van de Alpen. Het smeltwater komt zowel in de Rijn als in de Maas terecht. Daar en tegen was het weer in december 2015 het warmste weer sinds 1706. December 2015 was een heel bijzondere maand met warmterecords. December 2015 was de warmste decembermaand (9,7 graden Celsius) sinds 1706.Het record was tot december 2015 in 1974 met 7,3 graden Celsius. De decembermaand in 2015 was gemiddeld zelfs nog warmer dan de maand april 2015.

Jaarwisseling

Net als de jaarwisseling van 2011/2012 en de jaarwisseling van 2012/2013 was de jaarwisseling 2015/2016 qua weersomstandigheden weer zeer zacht. Op nieuwjaarsdag had men temperaturen van rond de 9 graden Celsius en ook ‘s nachts kwam het kwik niet onder de 0 graden Celsius. Dit warme weer zal wel gepaard gaan met veel buien, waardoor ook in januari 2016 de waterstanden in Nederland hoog zullen blijven.
In februari 2016 zou het weerbeeld wel eens wat kunnen veranderen. Rond half februari krijgen we te maken met een koudefront waardoor het zowel ‘s nachts als overdag zal gaan vriezen. Of het voldoende zal gaan vriezen om naar hartenlust te kunnen schaatsen is nog maar af te wachten.

IJssel

De onderkoelde regen wordt als ijs afgezet op de grond of op voorwerpen. Als de grond bevroren is en er een koude luchtlaag onder het vriespunt aanwezig is kunnen er ijslaagjes worden gevormd. Het ijs wat ontstaat wordt ijzel genoemd. Vooral het verkeer heeft veel hinder van ijzel op de weg. Als er veel ijzel op de weg is dan wordt er code rood afgegeven en krijgen de mensen het advies om niet te gaan reizen. Scholen gaan dicht en het openbare leven ligt eveneens stil. Op 4, 5 en 6 januari 2016 bleven veel scholen in Groningen, Friesland en Drenthe dicht en ook bussen reden niet en de trein reed met grote vertraging,

Weersvoorspelling lente 2016

De meteorologische lente begint op 1 maart 2016 en duurt tot en met 31 mei 2016. Het begin van de lente zal koel en fris verlopen, vooral in maart mogen we temperaturen verwachten die onder het langjarig gemiddelde van 6.6 graden Celsius liggen. Deze lage temperaturen worden veroorzaakt door de koudeluchtstromen die vanuit Oost - Europa ons land binnen drijven. Rond Pasen 2016, dat wordt gevierd op zondag 27 maart 2016 en maandag 28 maart 2016, lijkt het weerbeeld echter te veranderen. Warmere luchtstromen lijken ons land binnen te komen, waardoor we in de maanden april en mei warm en zonnig lente weer lijken te krijgen.

Weersvoorspelling Zomer 2016

Na een warme april en meimaand lijkt ook de zomer van 2016 warm te beginnen en tot eind juli 2016 mogen we dan ook hopen op rustig en warm zomerweer. Al lijkt de kans op extreme temperaturen en een hittegolf klein. De tweede helft van de zomer zal waarschijnlijk weer wat onstabieler verlopen met kans op hevige zomerstormen. Zomerstormen mogen dan over het algemeen minder hevig zijn dan herfst en winterstormen toch blijken ze over het algemeen gevaarlijker uit te pakken. Dit schuilt in het feit dat zomerstormen vaak plotseling op komen zetten en waardoor zomerstormen met name watersporters en houders van strandtenten in de problemen brengen.

Weersvoorspelling Herfst 2016

De meteorologische zomer, die op 1 juni 2016 zal beginnen, is op 1 september 2016 afgelopen. Na 1 september 2016 zal de meteorologische herfst beginnen. Dat de herfst begonnen is zal waarschijnlijk vanaf september 2016 gelijk goed merkbaar zijn. In het noordelijk halfrond zullen we te maken krijgen met een onstuimig najaar, waardoor de kans groot is op fiks natuurgeweld en wateroverlast. In Nederland zullen de gevolgen van het herfstweer beperkt blijven, maar we zullen vast en zeker een staartje mee pikken. Rond half november 2016 lijkt het weerbeeld te veranderen en stabieler te worden, waardoor we vanaf dan kunnen genieten van mooi herfstweer.

Lees verder

© 2012 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Het weer in januari 2010 in FrieslandJanuari 2010 gaat in Friesland de boeken in als een sneeuwrijke en koude maand. Bovendien was er nog best veel zon, name…
Waar let ik op bij het invriezen?In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit kom…
Minimumloon 2019 & minimumjeugdloon per 1 juli 2018Minimumloon 2019 & minimumjeugdloon per 1 juli 2018Het wettelijk minimumloon 2019 en minimumjeugdloon per januari 2019 zijn bekend en gelden tot 1 juli 2019. Daarmee weten…
Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatWaarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatDooi, harde wind en sneeuw zijn vaak de oorzaken waarom de Elfstedentocht niet doorgaat of op het laatste moment wordt a…
Bronnen en referenties
  • www.knmi.nl
  • www.weeronline.nl
  • www.weerplaza.nl
  • Deventer almanak
  • Enkhuizer almanak

Reageer op het artikel "Weersvoorspelling 2016"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Betsie, 02-11-2016 11:49 #3
Ik mag graag het weer volgen over het hele jaar Reactie infoteur, 06-11-2016
Beste Betsie,

Het weer houdt de gemoederen van de Nederlanders sterk bezig. Steeds vaker wil men al op voorhand weten wat het weer zal worden.

Tot op zekere hoogte kunnen de weermannen en de weervrouwen dan ook het weer steeds beter voorspellen.

Toch blijkt het voorspellen van het weer over een langere periode nog vrij moeilijk en is het soms een beetje koffiedik kijken.

Met behulp van modelberekeningen in grote computerprogramma’s, zijn er toch diverse meteorologen en weerdeskundigen die zich gewaagd hebben aan weersvoorspellingen voor het jaar 2017. Binnenkort komt er weer een update voor 2017.

TekstSchrijverT

S. Lafleur, 29-04-2016 21:15 #2
Wel kunnen we nu al zien dat de lente wellicht iets te koud gaat eindigen. Een warme start van mei zal het gemiddelde omhoog moeten brengen. tot nu toe heeft het voorjaar van 2016 weinig echt mooie dagen opgeleverd. alleen medio maart en begin april hadden we enkele zonnige en warme lentedagen. ook 11 en 21 april waren uitgesproken fraaie en warme lentedagen met veel zon en lokaal 19-20 graden. de afgelopen week doet het weerbeeld meer denken aan de winter. zeer opmerkelijk waren de winterse buien op zowel 24 als 26 april waarbij het lokaal even wit was door natte of zelfs droge sneeuw of forse hagelbuien. sinds 1991 is de laatste decade van april niet meer zo koud gewest en dan twijfel je toch weer aan die global warming. want de afgelopen 5 jaar, op 2011 en 2014 na zijn de lente's aanzienlijk kouder geworden terwijl het najaar ieder jaar warmer lijkt te verlopen en nazomerweer of zacht winterweer zich steeds later voordoet tot zelfs met kerst zoals afgelopen jaar. juist na de winter zoals het geval was in oa 2005,2008 en 2013 lijkt het juist kouder te worden met in maart en april nog vaak vorst en lage temperaturen.
maar goed. het koude weer laten we achter ons en morgen komen we met een beetje geluk weer iets boven de 10 graden uit. Zondag begint mei fris met eerst wat lichte vorst aan de grond maar droog en zonnig met vooral in de middag vrij veel zon en al 12 tot 15 graden. helemaal niet onaardig. maandag wordt het 14 tot 18 graden bij nog meer zon al moet het noordwesten wel rekening houden met een enkel buitje in de middag. dinsdag is er meer bewolking en kans op een bui maar is het met 13 tot 16 graden zeker niet koud.
vanaf woensdag:
lijkt warmere lucht nederland te bereiken. iedere dag gaat de temperatuur een stapje omhoog en daarmee wordt het vooral vanaf bevrijdingsdag uitgesproken zonnig en warm. donderdag 5 mei kan het kwik namelijk in grote delen van het land de 20 graden halen. vrijdag wordt het zelfs nog warmer en met 19 tot 22 graden beleven de warmste tot dusver van 2016. voor de dagen daarna worden zelfs temperaturen voorspeld richting een zomerse 25 graden! zou het echt zo warm kunnen worden?
volgens weeronline wel! ook de pluim van weerplaza laat hoge temperaturen zien op de valreep van de meivakantie en de week daarna. mocht het inderdaad 25 graden worden wordt dit de eerste zomerse dag en de warmste dag sinds 31 augustus 2015! toen werd het voor het laatst zomers warm in de bilt. kortom. de kansen op het eerste zomerweer van 2016 nemen fors toe! Reactie infoteur, 05-06-2016
Beste Hendriks,

Dank voor deze mooie toevoeging, 2016 heeft in haar schoot verborgen wat het weer uiteindelijk zal worden.

TekstSchrijverT

Crba (infoteur), 25-04-2016 12:19 #1
Ik denk dat het weer voor de lente even aangepast moet worden. :)
Hoe weten we trouwens nu al wat het voor weer de rest van het jaar wordt? Reactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Bart,

Dank voor je reactie.

Het weer houdt onze gemoederen sterk bezig. Steeds vaker wil men al op voorhand weten wat het weer zal worden. Tot op zekere hoogte kunnen de weermannen en de weervrouwen dan ook het weer steeds beter voorspellen. Toch blijkt het voorspellen van het weer over een langere periode nog vrij moeilijk en is soms een beetje koffiedik kijken. Met behulp van modelberekeningen in grote computerprogramma’s, zijn er toch diverse meteorologen en weerdeskundigen die zich gewaagd hebben aan weersvoorspellingen voor het jaar 2016. Ook de lente (tot 21 juni) is dus een weersvoorspelling die wel of niet uitkomt. Nu is het overigens mooi zomerweer met hoge temperaturen, maar morgen kan het weer weer anders zijn.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 05-01-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weersvoorspelling
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 3
Schrijf mee!