Weerwoord van het jaar van MeteoGroup - Codeweer

Weerwoord van het jaar van MeteoGroup - Codeweer De meteorologische dienst MeteoGroup uit Wageningen en Omroep Gelderland organiseren de verkiezing van het ‘weerwoord’, het mooiste woord dat is gebezigd in weerpraatjes en is ontsproten uit het weer. Het weer inspireert niet alleen tot het maken van foto’s van luchten en allerlei weersverschijnselen, maar heeft ook invloed op onze taal. Nieuwe woorden kunnen fenomenen krachtig beschrijven zoals dat nog nooit werd gedaan. Wolkenwak en plaknacht zijn daarvan twee voorbeelden. In 2018 is Spetterpret het weerwoord. Het is voorlopig het laatste weerwoord van MeteoGroup en Omroep Gelderland: de weerdienst verhuist in 2020 naar Hilversum.

Weerwoord van het jaar


Genomineerde weerwoorden en plaknacht

Sinds 2012 is er jaarlijks een 'weerwoord van het jaar'-verkiezing. Er worden dan tien tot vijftien woorden genomineerd die kans maken het weerwoord van het jaar te worden. De winnaar komt boven wolkenwak en plaknacht, de winnende weerwoorden van de eerste twee jaren, in het rijtje van winnaars te staan. Plaknacht is uit alle 'Weerwoorden van het jaar' van de eerste vijf jaar gekozen tot populairste woord. Het weerwoord 2014 is knijpzonnetje. Het is een van die prachtige woorden die gedurende het jaar zijn gebruikt en die na een verkiezing is komen bovendrijven als het mooiste van allemaal. In 2015 wint jojo-zomer en in 2016 is flitswinter weerwoord van het jaar. Codeweer is nummer één in 2017.

Jaar Weerwoord Betekenis
2020
2019
2018Spetterpretde regen waar men in de droge zomer van 2018 blij mee was
2017CodeweerWeer gaat soms van code geel, naar oranje of rood
2016FlitswinterEen korte, koude periode in de Nederlandse winter
2015Jojo-zomerEen zomer waarin het zowel heel warm als heel koud was
2014KnijpzonnetjeBij laagstaande zon met de ogen moeten knijpen
2013WolkenwakDe zon breekt na een grijze periode door het wolkendek
2012PlaknachtZweetnacht

MeteoGroup en weerwoord van het jaar

MeteoGroup, het bedrijf dat zich bezighoudt met dienstverlening op het gebied van weersverwachtingen, organiseert sinds 2012 het Weerwoord van het jaar. De weervoorspellers doen dat in samenwerking met Radio Gelderland. Er wordt opgeroepen via radio, persberichten en social media om te stemmen op een voorselectie van vijftien weerwoorden. In 2013 leverde dat het woord wolkenwak op, in 2012 plaknacht.

Er kan gestemd worden tot half december. Een dag later wordt het mooiste weerwoord van het jaar bekendgemaakt in de ochtendshow van Radio Gelderland. En zo gaat het elk jaar. Het weerwoord is net zo’n traditie aan het worden als het kiezen van nieuwe Nederlandse woorden door Van Dale.

Genomineerde woorden

De woorden waaruit kan worden gekozen komen uit verschillende bronnen. Luisteraars sturen woorden in naar Omroep Gelderland en de weerkamer van MeteoGroup ontvangt ook een groot aantal mogelijke kanshebbers via de digitale weg. Daarnaast komen er nog uit diverse hoeken mooie begrippen binnen. Weerwoorden zijn woorden die in één begrip een beeld geven van een weersituatie of omstandigheid die met het weer te maken heeft. Het woord heeft een beeld van een weersomstandigheid of van een deel daarvan. De woorden zij compleet nieuw of zijn een samenvoeging van woorden die de lading van het meteorologische fenomeen het beste dekken. De kanshebbers zijn creatief, opmerkzaam en hanteren niet zelden de knipoog.

Iedereen praat over het weer

Iedereen praat over het weer en we hebben er allemaal een mening over. Het praatje over het weer is als het ware smeerolie van de samenleving. Wat het weer betreft zijn we allemaal ervaringsdeskundige en een gesprek beginnen over hoe warm of hoe koud of nat het is vormt in vele gevallen het begin van een gesprek. Voor activiteiten en uitstapjes kijken we graag naar de weersvoorspelling. We gaan niet surfen als er storm wordt voorspeld en we kijken naar het weer om te beslissen of we de activiteiten naar binnen moeten verplaatsen of dat er een buitenfeest kan worden gehouden. Het weer is belangrijk, elke dag weer.

Weerkamer

De deskundigen in de weerkamer kijken met een professioneel oog naar de lucht en de temperatuur en destilleren uit alle gegevens een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling voor de komende dag en de daarop volgende dagen.
Geen natte vingerwerk maar een weerpraatje met basis en achtergrond.

Daarbij houden weermannen en weervrouwen voor radio en op televisie een interessant praatje dat verder gaat dan de temperatuur en de windkracht alleen. Luisteraars en kijkers inspireren de professionals met mooie toevoegingen, scherpe observatie en nieuwe begrippen. De verkiezing van het weerwoord van het jaar is op die inspirerende bijdragen geënt.

Genomineerde woorden van 2019

Waaiweer, laagjesweer, geselzon, weekendverstierweer, gradengekte, valentijnslente, nattebillenweer, codeheet, winterhittegolf, snow-how, smeltnachten, saunadagen en verrassingsmist.

Genomineerde woorden 2018

Drogregen, boter-kaas-en-eierenlucht, droge regen, spetterpret en snottebellenweer.

Genomineerde woorden 2017

Griebelweer, proloog-lente, stofzon, regenrekenen, verrassingsbuitje, majoweer en geluksdroogje.

Genomineerde woorden 2016

Flitswinter, sokkenzomer, zouteloos weer, sweattember, parapluplan, straatsen, parelmoerwolken, lekwolk, boterbloemhoogte, geluksbui, babybilletjesweer, pegeltjesnacht, zinloos gesneeuw, petrichor, weersandwich, wiewaaitweg-dag, opdroogdagje, speculeerweer, puinhoopheet, vandaalhagel, waddenspatje, bladmoes.

Genomineerde woorden 2015

Recordweer, Veluwe-bui, ijsfile, borstenwolken, jojo-zomer, Formule 1 buien, blommig weer, lentewarm, oiekbui, tussenjasje, boezerig weer.

Genomineerde woorden 2014

 1. Sukkelwindje werd opgestuurd door molenaar Petro van Doornemen uit Hellouw. Het is een windje waar een molenaar niets mee kan, een windje die aangenaam is voor de fietser, maar een ergernis of vloek voor de surfer en molenaar.
 2. Jip-en-janneke-weerbericht is ingebracht door Christian Versloot uit Apeldoorn. Hij bedoelt er een weerbericht mee dat wel erg simplistisch wordt gebracht.
 3. Doorschuifkou werd ingezonden door Mark Wolvenne. Het was kou die leek te komen en die winterliefhebbers op liet veren, maar die de volgende dag weer verdwenen bleek.
 4. Kwijnsneeuw werd getweet door Jorien Bakker uit Groningen. Het is sneeuw dat snel verdwenen is.
 5. Voorlente is een woord van RTV Rijnmond. Het staat voor een vroeg ontwakende natuur.
 6. Winterzomer kwam van luisteraar Geert Greenen. In het voorjaar kan er een groot temperatuurverschil optreden tussen dag en nacht: de winterzomer.
 7. Zaagtandweer is een begrip van weervrouw Grieta Spannenburg van MeteoGroup. De grafieken van dit weer laten zaagtanden zien, gaan op en neer.
 8. Saharazandbui is een woord van weervrouw Britta van Gendt. Het is een bui waarin Saharazand zit dat in onze streken te zien is op auto’s als een geelbruin laagje.
 9. Druilbui is een woord van weerman Erwin Krol. Het kan een langdurige lichte bui zijn of een zeer lichte bui die kort duurt.
 10. Zomersneeuw is een woord dat op verschillende plekken werd gebezigd. Het is de sneeuw die in mei nog over ons land ging.
 11. Shelfie is ook zo’n woord dat op verschillende plekken te horen was. Het komt van de shelfclouds, dikke buien die op je afkomen als een plank, een shelf. De shelfie is een foto van een wolkenliefhebber met een shelf op de achtergrond.
 12. Huis-tuin-en-keukenbui is een word van MeteoGroup weerman Casper Hootsen. Het is een buitje waarmee niks aan de hand is.
 13. Glimweer is een woord dat werd uitgesproken door de visagiste van Omroep Gelderland. Warm weer, vochtig en klam, gaf de gasten van het televisieprogramma glimmende gezichten.
 14. Taaitaaibewolking is een woord van MeteoGroup meteoroloog Klaas Dros. Het was de lucht van november die maar grijs bleef.
 15. Knijpzonnetje werd gemaild door een luisteraar van Radio Gelderland. Het betreft hier een laagstaande zon die je de ogen doet knijpen.

Waterhoos boven Waddeneiland / Bron: Persbureau AmelandWaterhoos boven Waddeneiland / Bron: Persbureau Ameland
Genomineerde woorden 2013
50-tinten-grijs-weer, sneeuwvibes, wolkenwak, vlokjesdag, kantelweekeinde, winteruitval, waaisneeuw, horrorlente, lentebibbers, kroningsvorst, elk voorjaar heb z'n najaar, mei-niet-gezien-dag, vergietbewolking, hittestress, kropwolken, Fransiscus-zomer, knip-plak-weer.

Genomineerde woorden 2012

Pechbuitje, natte flatsen, plaknacht, aanwitten, onschuldige stapelwolken, krabtijd/ krabkans, zwabberend front, niets aan de hand weer, zinloos weer.

Stemmen

Stemmen op een van de woorden kan door te mailen of te twitteren, liefst met motivatie. Je kunt er niets mee winnen, alleen invloed uitoefenen wat het nieuwe weerwoord wordt.
Zonsondergang op het wad bij Ameland / Bron: Persbureau AmelandZonsondergang op het wad bij Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Twitteren kan naar @MeteoGroup-Weer.nl of op Twitter met #weerwoord2019.
Mailen: Waarnemingen@weer.nl of naar nieke@gld.nl

MeteoGroup

Agro Businesspark 99-101
6708 PV Wageningen
Telefoon: 0317-399800

Omroep Gelderland

Rosendaalseweg 704
6824 KV Arnhem
Telefoon: 026 - 3713713

MeteoGroup verhuist naar Hilversum

Het Wageningse weerinstituut MeteoGroup wordt overgenomen door Talpa Network. Dat wordt midden december 2019 bekend. De weerdienst verhuist naar Hilversum en de samenwerking met Omroep Gelderland stopt. Daarmee stopt (voorlopig) de verkiezing van weerwoord van het jaar.

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beste in 2013 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2013 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerHet einde van het jaar is een mooi moment om terug te kijken op de hoogtepunten van dat jaar. De dieptepunten komen in d…
Beste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerHet jaar 2012 was een rijk jaar met heel veel personen, organisaties en spullen die de beste waren in hun categorie. Div…
Woord van het jaar - verkiezing Onze Taal en Van DaleWoord van het jaar - verkiezing Onze Taal en Van DaleJaarlijks wordt er een woord van het jaar gekozen. Genootschap Onze Taal organiseert daarvoor een verkiezing. Het Nederl…
Beste in 2014 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2014 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerElk jaar worden er overal in de wereld en ook in Nederland verkiezingen gehouden voor mensen of locaties die ergens het…

Oudejaarsweer door de jaren heenOudejaarsweer door de jaren heenJe hoeft maar even te googlen om artikelen te vinden omtrent ons kerstweer. Krijgen we een witte kerst of niet? Hoe vaak…
SinterklaasweerSinterklaasweerAls december in aantocht is, stelt men zich elk jaar weer dezelfde vraag: Krijgen we een witte kerst of niet? Dat we zow…
Bronnen en referenties
 • http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/a6a4e7bb9082063d4a8aaeb0dcacf0e5/article/stem_voor_het_weerwoord_van_2014.html geraadpleegd op 1 december 2014
 • http://www.omroepgelderland.nl/web/mobiel/2045702/wolkenwak-is-weerwoord-2013.htm#.VH1nNov6SbE geraadpleegd op 2 december 2014
 • http://www.omroepgelderland.nl/web/contact.htm geraadpleegd op 2 december 2014
 • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2015-12-11-verkiezing-van-het-weerwoord-2015/ geraadpleegd op 15 december 2016
 • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2017-12-22-codeweer-is-het-weerwoord-van-2017/ geraadpleegd op 29 december 2017
 • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2018-12-24-weerwoord-2018/ geraadpleegd op 31 december 2018https://www.omroepgelderland.nl/radio-goedemorgen-gelderland-weerwoord geraadpleegd op 30 december 2019
 • https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2432395/We-nemen-afscheid-van-MeteoGroup-het-weerinstituut-verhuist-naar-Hilversum geraadpleegd op 15 februari 2020
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Weerwoord van het jaar van MeteoGroup - Codeweer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Taalbijzonderheden
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!