InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Winter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheid

Winter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheid

Winter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheid De meteorologische winter duurt van 1 december t/m 28 februari, dus de winter van 2014/2015 behoort alweer tot het verleden. Tijd om de balans op te maken van een winter, die wederom weinig voorstelde en uitblonk in middelmatigheid. Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 graden tegen 3,4 graden normaal was de winter zachter dan gemiddeld, maar waren er geen grote uitschieters, tenminste in Nederland. Waar ze in de VS nog tot ver in februari te kampen hadden met extreme kou, hebben wij over het algemeen saai en weinig spectaculair winterweer gehad. De schaatsen konden ook deze winter weer in het vet blijven.

De drie wintermaanden op een rijtje

December

December begon fris met 's nachts lichte vorst en middagtemperaturen die net boven het vriespunt uitkwamen. Op 3 december kwam op sommige plekken in Oost-Nederland de temperatuur overdag niet boven 0 en beleefde men een regionale ijsdag.
Na Sinterklaas sloeg het weer om. Het werd warmer en de wind wakkerde aan met als hoogtepunt op 12 december een zuidwesterstorm, die met veel regen gepaard ging.
Van 17 t/m 24 december was het erg zacht met middagtemperaturen, die vaak in de dubbele cijfers terecht kwamen. Rond de kerst werd het kouder en de dag erna viel er in het zuiden en midden van Nederland zelfs sneeuw, die ook bleef liggen. (op sommige plaatsen in Noord-Brabant lag 15 cm! Toch stelde het allemaal niet zo heel veel voor, omdat de temperatuur overdag ruim boven 0 kwam waardoor het sneeuwdek geen lang leven was beschoren.
Met gemiddelde temperatuur van 4,8 graden tegen 3,7 graden normaal, was december zacht.

januari

Ook januari was een zachte maand met een maandgemiddelde temperatuur van 4,0 graden. Toch kregen mensen voor hun gevoel een beetje meer winter voorgeschoteld dan in december. Aan het eind van de maand viel op diverse dagen wat sneeuw, die soms ook bleef liggen en op 23 januari beleefde De Bilt de eerste ijsdag sinds 11 maart 2013! Dit betekent dat de gemiddelde dagtemperatuur in 2014 het gehele jaar nooit onder 0 heeft gelegen, wat op zich een unicum is.
23 januari was tevens de eerste nacht met matige vorst (meer dan 5 graden vorst). Het werd in De Bilt -5,7 graden. Het mooie winterweer hield niet lang stand. Op 24 januari viel de dooi in, gepaard gaand met ijzel en op sommige plekken ook sneeuw.
Het begin van januari was overigens niet bepaald winters te noemen; eerder herfstachtig. Op 9, 10 en 15 januari stormde het hard. Vooral op de tiende was het raak. Bij dit alles viel veel regen naar beneden. Januari 2015 kwam in de top-10 terecht van januarimaanden met de meeste neerslag. Hierdoor was het een maand die meer aan de herfst dan de winter deed denken.

Februari

Februari verliep aardig volgens het boekje in de zin dat de gemiddelde maandtemperatuur (3,5 graden) weinig afweek van het langjarig gemiddelde. Het weer was vooral saai. In het begin van de maand kwam het regelmatig tot nachtvorst, waarbij het niet altijd droog bleef. Op de ochtend van 5 februari lag er in Doetinchem en Elburg een laagje sneeuw, maar het was allemaal zeer plaatselijk en ook zo weer weg gedooid. Van 8 tot 12 februari lag de minimumtemperatuur ook 's nachts ruim boven 0, wat maakte dat de sneeuw overal verdween.
Van 9 t/m 12 februari kregen we de zon zelfs helemaal niet te zien. Maar van de tiende tot de negentiende viel er nagenoeg geen neerslag. Op 20 februari wakkerde de wind aan en viel er langdurig regen: 20 mm. Tot het eind van de maand hield het regenachtige weer aan, soms was er veel wind, al zaten er ook mooie dagen tussen. Vrijdag 27 februari was het droog en zonnig. De enige spelbreker was de krachtige wind.

Geen hoogtepunten

Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 graden (tegen 3,4 graden normaal) verliep de winter van 2015 niet bijzonder zacht. Tenminste niet in vergelijking met die van het jaar ervoor. De winter van 2014 was met een gemiddelde temperatuur van 6.0 de warmste achter die van 2007, die met een gemiddelde van 6,5 graden ongeslagen bovenaan staat. Toch maakte de winter of beter gezegd de afwezigheid ervan in 2014, veel meer indruk. Zo kwam het in De Bilt nooit tot matige vorst en in Vlissingen vroor het zelfs helemaal niet! Met uitzondering van Noordoost Nederland heeft niemand sneeuw gezien.
In 2015 is er soms wat sneeuw gevallen, maar veel stelde dit niet voor. Met slechts één ijsdag en 2 nachten met matige vorst in De Bilt, heeft de winter het aardig laten afweten. Er waren weinig hoogte- en dieptepunten en eigenlijk deed het weer soms meer aan de herfst dan aan de winter denken. Alleen doordat het 's nachts nog weleens tot vorst kwam, had men nog een beetje het idee dat het winter was.
Wat wel opviel was dat het vrij vaak stormde. Ook het KNMI noemt dit opmerkelijk. In dit verband wordt vooral de maand januari genoemd, die onstuimig begon en vaak veel regen en wind bracht. Januari was zelfs goed voor de top tien, als het gaat om januarimaanden met de meeste regen.
Toch was de hoeveelheid regen in januari niet genoeg om de winter van 2015 recordnat te laten eindigen. De top tien is niet gehaald, al zaten we daar slechts 7 mm vandaan.
Ondanks natter was de winter echter wel zonniger dan normaal. Waar we het normaal met zo'n 196 zonuren moeten doen, heeft de zon in deze winter ongeveer 225 uur geschenen.

Koudegetal

Dat mensen toch nog een beetje idee hebben gehad dat het winter was, komt vooral omdat de nachten vaak wel fris waren. Door het overwegend heldere weer in de avonden, kon de temperatuur 's nachts vaak onder het vriespunt dalen, al ging het meestal slechts om een graadje vorst. Waar in een normale winter 38 vorstdagen (de minimumtemperatuur ligt onder nul) gebruikelijk zijn, kende de winter van 2014/2015 er 36 en dat was bijna het normale aantal.
Wanneer je echter naar het koudegetal kijkt (om het koudegetal uit te rekenen worden alle dagen met een negatief daggemiddelde bij elkaar opgeteld - waarbij men het minteken weglaat), zijn er sinds 1901 slechts 5 winters met een lager koudegetal. 2014 heeft daarbij het absolute record met een koudegetal van 0,0.
Met een koudegetal van 7,8 krijgt de winter van 2015 het predicaat 'buitengewoon' zacht. Toch viel dit in de praktijk nog wel mee. Door het aantal keren nachtvorst is dit door veel mensen niet zo ervaren en ook het temperatuurverschil met het langjarig gemiddelde was niet zo heel groot. Volgens Geert-Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker bij het KNMI past deze winter goed in het plaatje van het klimaat van nu. Zijn woorden: "Normaler krijg je het niet."

Conclusie: 2014/2015 was een vrij normale winter zonder veel hoogte- en dieptepunten. Kortom: Een winter die uitblonk in middelmatigheid.

Lees verder

© 2015 - 2019 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weeroverzicht januari 2015: veel wind en neerslagWeeroverzicht januari 2015: veel wind en neerslagJanuari 2015 is voorbij, tijd om even terug te blikken op het weer in deze tweede wintermaand. Tot nog toe is de winter…
Oktober 2015: sterk wisselend weer, maar geen herfststormOktober 2015: sterk wisselend weer, maar geen herfststormOktober 2015 was qua weer niet echt een herfstmaand te noemen. Bij het woord herfstmaand denk je algauw aan harde wind i…
SinterklaasweerSinterklaasweerAls december in aantocht is, stelt men zich elk jaar weer dezelfde vraag: Krijgen we een witte kerst of niet? Dat we zow…
Extreem zachte wintersVanwege het zeeklimaat in Nederland zijn de winters hier sowieso zacht, en zijn verschijnselen zoals sneeuw en schaatsij…
Januari 2016: herfstachtig met winterse speldenprikjesJanuari 2016: herfstachtig met winterse speldenprikjesNa de boterzachte december 2015, wilde het op veel plekken in Nederland, ook in januari 2016 niet echt winter worden. Al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jedidja, Pixabay
  • www.knmi.nl - klimatologie - het weer op... was...
  • www.knmi.nl - Nieuws: Winter maakte weinig indruk
  • www.knmi.nl - lijsten - gegevens m.b.t. de winter, Hellmann's koudegetal
  • www.knmi.nl - klimatologie - maandgegevens december, januari, februari
  • www.knmi.nl - Weer- en klimaatdiensten: Januari 2015: zacht, nat en normale hoeveelheid zon
  • www.weeronline: Nieuws - winter 2014/2015 stelde weinig voor.
  • www.weeronline.nl - Nieuws: Ook december warmer dan normaal
  • www.weeronline.nl - Weeroverzicht januari 2015: veel wind en neerslag

Reageer op het artikel "Winter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Laatste update: 01-04-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2015
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!