InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Pinksterweer door de jaren heen

Pinksterweer door de jaren heen

Pinksterweer door de jaren heen Veel mensen grijpen de Pinksterdagen aan om een lang weekend weg te gaan. Vaak zijn er diverse popconcerten in de open lucht. Veel mensen denken direct aan Pinkpop, een groot popfestival dat al sinds 1970 met Pinksteren in Landgraaf gehouden wordt. Toevallig was dit in 2015 niet het geval; toen vond Pinkpop pas in juni plaats. Christenen gaan met Pinksteren massaal naar 'Opwekking'. Dit is een grote driedaagse conferentie op het terrein van Walibi Flevo, waarin het Bijbelse Pinksterfeest volop aandacht krijgt. Bezoekers kamperen op het terrein of hebben hun plekje gevonden op één van de vele campings in de buurt. Mooi weer is meer dan welkom en wat dat betreft heeft men meestal geluk. Pinksteren valt namelijk tussen 11 mei en 14 juni, dus de kans op mooi weer is ruimschoots aanwezig.

Voor het eerst eropuit

Het lange Pinksterweekend wordt door veel mensen aangegrepen om er lekker op uit te gaan. Veel mensen boeken een korte kampeervakantie om hun tent uit te proberen. Anderen gaan een dagje uit met het gezin of bezoeken een van de vele rommelmarkten, die dit weekend georganiseerd worden.
Er is van alles te doen, mensen beleven de Pinksterdagen vaak als een voorproefje van de zomer. De statistieken bewijzen het ook: met Pinksteren kan het al heerlijk weer zijn. Het KNMI heeft alle eerste Pinksterdagen in kaart gebracht en dan valt op dat er maar weinig echt verregende Pinksterdagen waren. Het aantal millimeter regenwater dat op zo'n dag naar beneden valt, is hiervoor trouwens geen graadmeter. Zo viel er op 20 mei 1945, 23,3 millimeter regen. Dit gebeurde echter tijdens een paar pittige buien, want met ruim negen uur zon en een middagtemperatuur van bijna 25 graden, was het verder een heerlijke dag.

Totaal verregende Pinksterdagen komen gelukkig niet vaak voor. Het laatst gebeurde dit in 1990, toen het de hele dag druilerig en somber bleef. Echt veel regen viel er niet (In De Bilt slechts 6,5 mm), zeker niet als je het vergelijkt met Pinksteren 1945, maar er is een heel verschil tussen gestage motregen en een paar fikse buien. In het laatste geval kan de rest van de dag qua weer nog best aardig verlopen, terwijl in het eerste geval de hele dag letterlijk 'in het water valt'.

Veel zon en weinig neerslag

Omdat Pinksteren zo laat in het voorjaar valt (tussen 11 mei en 14 juni) en de datum al dicht in de buurt komt van de langste dag, is het behoorlijk lang licht. Daardoor kan de zon een groot deel van de dag schijnen en komen Pinksterdagen met praktisch geen zon, haast niet voor. Sinds 1901 is het maar negen keer voorgekomen dat de zon minder dan een uur scheen. In 1992, 1973 en 1937 kregen de mensen in De Bilt de zon zelfs helemaal niet te zien. In de jaren 1997, 1990 en 1965 scheen hij slechts een paar minuten. In 1973 en 1965 was er alleen sprake van somber weer, maar in 1990 en 1992 kwam er ook nog eens regen naar beneden.

Gelukkig laat de zon zich meestal niet onbetuigd. De zonnigste eerste Pinksterdag beleefde De Bilt op 31 mei 1903. Toen scheen de zon maar liefst 16,4 uur. Verder bleef het sinds 1906 (eerder noteerde men de neerslag niet), op 76 Pinksterdagen nagenoeg droog.
Dat het behoorlijk warm kan zijn op eerste Pinksterdag, bewijst de top 10 van warmste Pinksterdagen ooit. Ook in dit rijtje gaat Pinksteren 1903 aan kop, met een tropische temperatuur van maar liefst 30,2 graden! In 1979 en 1944 werd de 30 graden net niet gehaald, maar was het flink warm.
Hoewel Pinksteren slechts 10 dagen later valt dan Hemelvaartsdag, zijn de temperaturen in de 'Pinkster-toptien' veel hoger dan in de 'Hemelvaart-toptien'. In de eerstgenoemde staat Pinksteren 1933 op de tiende plaats met een temperatuur van 27,2 graden, terwijl in de 'Hemelvaart-toptien, Hemelvaart 1994 de tiende plaats bezet houdt met een middagtemperatuur van 'slechts 23,3 graden.

Opvallend is dat er, ondanks de opwarming van de aarde, geen recente jaren in de 'Pinkster-toptien' staan. Waarschijnlijk berust dit op toeval en heeft dit wellicht ook te maken met de datum waarop Pinksteren valt. Op 11 mei is de kans op 30 graden immers veel kleiner dan op 14 juni. Toch waren er vanaf 2000 t/m 2015, acht jaren waarin de temperatuur met Pinksteren boven de 20 graden uitkwam. In 2014 was het op, de laat in het voorjaar vallende, Hemelvaartsdag nog opmerkelijk koud. Deze dag behaalde zelfs de zevende plaats in het rijtje met koudste hemelvaartsdagen ooit. Tien dagen later, met Pinksteren, was het echter heerlijk weer. In De Bilt werd het bijna 25 graden en de zon scheen geregeld. Kortom: niets zo veranderlijk als het weer.

Een Pinksterstorm.

In mei en juni is het meestal rustig weer in Nederland, al kan het tijdens hevige buien flink waaien. De laatste Pinksterstorm dateert dan ook van een flinke tijd terug, namelijk op 26 en 27 mei 1860.
De ellende was dat men toen nog niet goed in staat was, het weer te voorspellen. De storm, waarbij windstoten van 120 km per uur voorkwamen, kwam dan ook totaal onverwacht. Diverse schepen vergingen en er was veel schade aan de huizen. Het deed toenmalig directeur van het KNMI, Buys Ballot , besluiten een stormwaarschuwingsdienst in het leven te roepen, zodat mensen zich op zulk een storm zouden kunnen voorbereiden door bijvoorbeeld niet uit te varen.

Wat was het Pinksterweer in 2015?

In de aanloop naar Pinksteren was Nederland in de greep van lagedrukgebieden. Het was vaak koel en wisselvallig weer met opvallend veel wind. Weer dat meer aan de herfst dan aan het voorjaar deed denken. Op zaterdag, de eerste dag van het Pinksterweekend, viel 's morgens her en der nog wat regen. Later werd het droog en zonnig. De wind viel weg en de verwachting was dat het in de aanloop naar Pinksterzondag behoorlijk koud kan worden. Hier en daar kon zelfs vorst aan de grond voorkomen!

Dit gebeurde niet: uiteindelijk daalde de temperatuur in naar 2,5 graden. Eerste Pinksterdag verliep vervolgens aangenaam, met veel zon en een temperatuur van 19,9 graden in De Bilt. De zon scheen 13,8 uur. Net niet genoeg voor een plaats in de top tien, maar buiten was het heerlijk toeven. Tweede Pinksterdag was het weliswaar droog, maar zwaar bewolkt en een stuk minder warm. Met een magere 15 graden en een frisse wind, was een jas geen overbodige luxe. Geen terrasjesweer dus, maar alle geplande buitenactiviteiten konden gelukkig zonder problemen, gewoon doorgaan.

Eerste Pinksterdag 2016 de koudste in 80 jaar

Hemelvaartsdag viel in 2016 op 5 mei was en grossierde in zonnig en aangenaam weer. De mooie Hemelvaartsdag werd gevolgd door een periode van ruim een week waarin het warm en zonnig weer was. Op de avond van 13 mei, de vrijdag voor Pinksteren maakte een naar het noorden draaiende wind, abrupt een einde aan de warmte. In een paar uur tijd kelderde de temperatuur van 23 naar 12 graden en op zaterdag 14 mei was het met 12 graden ronduit koud.
Eerste Pinksterdag (15 mei) startte op veel plaatsen met felle buien en een koude Noordwestenwind. Warmer dan 12 graden werd het niet. Hiermee was het de koudste eerste Pinksterdag in 80 jaar, want alleen in 1936 was het op eerste Pinksterdag met een maximumtemperatuur van 11,6 graden, nog kouder. Pinksteren viel toen bovendien op 31 mei.
Een bizar detail is dat het in 2016 met Pinksteren kouder was dan met Pasen (13,3 graden en 12,9 graden) en Kerstmis 2015 (14,0 en 14,9 graden).

Lees verder

© 2015 - 2019 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het weer tijdens PinksterenHet weer tijdens PinksterenEerste en Tweede Pinksterdag zijn de feestdagen van het jaar om eens te genieten van het weer. Pinksteren op zich geeft…
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Pinksteren en de Heilige GeestNiemand heeft de Heilige Geest ooit gezien, bestaat deze Geest eigenlijk wel? Jezus is terug bij zijn vader en heeft bel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • www.buienradar.nl artikel: Het weer met Pinksteren
  • www.knmi.nl klimatologie weer met eerste Pinksterdag
  • http://nieuws.weeronline.nl/tag/pinksteren/
  • http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/5d13b5c1599a414e4afea34c0d7eaed6/article/zonnig_en_vrijwel_droog_pinksterweekeinde.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinkpop

Reageer op het artikel "Pinksterweer door de jaren heen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Laatste update: 15-05-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Feestelijk weer
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!