InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Herfst 2015: een fris begin en herfstachtig einde

Herfst 2015: een fris begin en herfstachtig einde

Herfst 2015: een fris begin en herfstachtig einde Met een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden, ging de herfst van 2015 als vrij zacht de boeken in. De meteorologische herfst omvat echter de drie maanden september, oktober en november. Waar september en oktober vrij koud waren, kwam de gemiddelde temperatuur in november ruim drie graden hoger uit dan normaal in november (9,9 graden tegen 6,7 graden normaal). Dat maakte dat de herfst van 2015 toch nog het predicaat 'vrij zacht' kreeg.

De drie herfstmaanden op een rijtje

De meteorologische herfst begint op 1 september en duurt tot 30 november. Hoewel de 'echte' herfst pas rond 21 september begint, hebben weerkundigen besloten, de seizoenen altijd op de eerste van de maand te laten beginnen. Dit omdat de seizoenen soms op de 21ste, dan weer op de 22ste en zelfs op de 23ste van een maand kunnen beginnen. Voor een weerinstituut als het KNMI is het, in verband met de nauwkeurigheid van de metingen, belangrijk dat de seizoenen altijd even lang zijn. De enige (noodgedwongen) uitzondering wordt hierbij gemaakt voor het winterseizoen, als er in schrikkeljaren een extra dag is toegevoegd in februari.

Het weer in september

Met de overgang van augustus naar september kwam de herfst in 2015 meteen ons land binnen. Velen vonden het weer fris en regenachtig, hoewel er niet eens zo heel veel meer regen viel dan normaal gesproken in september. Vaak viel de neerslag als motregen, wat maakte dat mensen het wel zo beleefden. De hoogste maximumtemperatuur in september was slechts 20.2 graden in De Bilt. Deze werd op 12 september gemeten. Overigens was dit een broeierige en sombere dag. De mooiste dag beleefden we op 11 september, toen het met 20,1 graden en mooi zonnig weer, buiten goed toeven was.

Het weer in oktober

Oktober was qua weer alles behalve een herfstmaand. Storm kwam vrijwel niet voor. Regen wel, al viel er veel minder dan normaal gesproken in oktober. Opvallend was het koude tijdvlak in het midden van de maand. Op 14 oktober viel er in de heuvels van Limburg zelfs al sneeuw, die ook bleef liggen. In de Bilt is de vroegste datum waarop er droge sneeuw viel 13 oktober 1975.
Het midden van de maand verliep op sommige plaatsen uitermate somber. In Lelystad was van 14 t/m 19 oktober zelfs geen zon te zien.

Het weer in november

De echte herfst in 2015 begon pas in november. En hoe! Een paar keer kwam het tot storm. Op 17 november was het raak en ook op de 29ste. Gedurende de hele maand viel er veel regen naar beneden en over het algemeen waaide het hard. De temperaturen bij dit alles, deden echter meer aan de lente dan aan de herfst denken. De eerste twee decades van november verliepen veel warmer dan normaal en waren sinds 1901 zelfs nooit zo zacht! Veel temperatuurrecords werden verbroken en alleen omdat het in de derde decade een stuk kouder was, kwam november (met een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden) op de 2e plaats terecht in het rijtje warmste novembermaanden sinds het begin van de weermetingen in 1901.

Ondanks koude start, toch een vrij zachte herfst

September kende een gelijkmatig temperatuurverloop. Het was aan de frisse kant en warmer dan 20,2 graden werd het niet in De Bilt. Op 3 november 2015 werd het in Maastricht met 20,9 graden zelfs nog warmer dan in september in De Bilt. Het tweede tijdvlak van oktober was met een gemiddelde temperatuur van slechts 7,1 graden, het koudste sinds in 1992. Zowel de maand september als oktober, waren kouder dan het langjarig gemiddelde. De verwachting was dus dat de herfst van 2015 'kouder dan normaal' de boeken in zou gaan.

Maar niets is zo grillig als het weer: In november was het met de kou gedaan. Het ene na het andere warmterecord werd verbroken. Door af te sluiten met een gemiddelde temperatuur die 3,2 graden boven het langjarig gemiddelde lag, droeg november eraan bij dat de herfst 2015 het predicaat 'vrij zacht' kreeg. De gemiddelde herfsttemperatuur was 11,1 graden, terwijl 10,7 graden normaal is.

Weinig warme dagen

Door het vlakke temperatuurverloop in september, kwamen warme dagen (middagtemperatuur 20 graden of meer) weinig voor in de herfst van 2015. Tussen 1 september en 30 november werd het in De Bilt slechts twee keer warmer. Normaal gebeurt dit in september op tien dagen en in oktober op twee dagen. In november gebeurt dit doorgaans niet meer.
De hoogste temperatuur van 20,2 graden, die in de herfst van 2015 werd gemeten, is ook laag te noemen, zeker als je bedenkt dat het in september ook nog weleens 30 graden kan worden, wat op 5 september 2013 nog gebeurde.

Herfst 2015 over het geheel genomen vrij gemiddeld

Met een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden was de herfst van 2015 zachter dan normaal, maar niet overdreven. Ook als het gaat om het aantal zonuren en de hoeveelheid neerslag, kwam dat aardig overeen met wat normaal is. In De Bilt scheen de zon 331 uur tegen 314 uur normaal en de totale hoeveelheid neerslag die in de Bilt naar beneden kwam, bedroeg 269 millimeter. Normaal valt er in de herfst 240 mm water naar beneden.

De grootste hoeveelheid neerslag kwam op naam van november te staan. November 2015 bezet de derde plaats als het gaat om de meeste neerslag sinds 1901. Voor het gevoel van velen, begon de herfst in 2015 pas in november en toen was het ook meteen goed raak. December ging verder waar november gebleven was, maar toen heette het herfstweer in de winter.

Lees verder

© 2015 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Ideale reistijden per landIdeale reistijden per landElk land kent seizoenen, en dus is niet elke tijd van het jaar geschikt om op vakantie te gaan. Vooral het regenseizoen…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
EK voetbal 2016: Kwalificatie Groep AVan de 53 deelnemende landen aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal 2016 zullen er uiteindelijk 23…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giani, Pixabay
  • http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeer-zachte-november-na-twee-koude-herfstmaanden
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2015/herfst
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/seizoensextremen/herfst
  • Infonu: Weer in september 2015: fris en nat - Sigrid 1968
  • Infonu: Oktober 2015: sterk wisselend weer, maar geen herfststorm - Sigrid 1968
  • Infonu: Regen van weerrecords in warme november-maand van 2015 - Sigrid 1968

Reageer op het artikel "Herfst 2015: een fris begin en herfstachtig einde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 14-12-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2015
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!