nieuws uitgelicht

4, 5, 6, 7 januari 2016: grote temperatuurverschillen in NL

4, 5, 6, 7 januari 2016: grote temperatuurverschillen in NL Het is eigenlijk best bizar. In het noorden van het land is het op 4 januari 2016 koud. De temperatuur komt daar niet boven het vriespunt uit, terwijl het in andere delen van Nederland warmer is. De temperatuur schommelt daar tussen de + 2 °C en + 7 °C. In het noorden sneeuwt het lichtjes, is de wereld wit gekleurd - daar geniet ik momenteel zelf van - en is code geel afgegeven (later op de dag zelfs code oranje), terwijl het in de andere delen van Nederland (kan regenen)/regent of zelfs de zon schijnt. Op 5, 6 en 7 januari 2016 is de situatie niet verbeterd. Het KNMI heeft code rood in verband met de IJZEL voor het noorden afgegeven. De meeste scholen zijn gesloten. De kinderen vermaken zich uitstekend met straatsen. Dit is schaatsen op de met ijs bedekte straten.

Inhoud


Update ijzel 7 januari 2016

De ijzel heeft op 7 januari 2016 nog steeds delen van Nederland in de ban. Voor de derde dag achterelkaar geldt code rood voor de provincies: Friesland, Groningen en Drenthe. Op de Waddeneilanden geldt code oranje. Voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Overijssel geldt code geel. Voor al deze provincies is het dus oppassen geblazen in verband met gladheid. In de middag van 7 januari 2016 trekt een gebied met (winterse)neerslag over het land. In het noordoosten kan dit weer ijzel tot gevolg hebben. Er zou zelfs sneeuw kunnen vallen. Wellicht valt er een grote hoeveelheid neerslag. Glad blijft het dus nog steeds in dit deel van Nederland. De kans is aanwezig dat dit nog tot ver in de avond zo zal blijven. In de loop van de middag is code rood ingetrokken voor de provincies Drenthe en Friesland. Code rood blijft nog wel gelden voor provincie Groningen. In andere delen valt er uiteindelijk alleen maar regen en daarmee zal de gladheid daar verdwijnen.

De meeste scholen zijn in de noordelijke provincies voor de derde dag achter elkaar gesloten. Sommige scholen hebben hun roosters aangepast. Ook in de provincie Overijssel en Flevoland zijn scholen gesloten of beperkt geopend. Door deze ijzel hebben ze in het noorden van het land iets nieuws bedacht: straatsen. Dit is gewoon schaatsen op de straat. De kinderen vermaken zich hiermee uitstekend. Op de skeelerbaan in het Friese Zwaagwesteinde hebben ze water gespoten. Dit is bevroren en daarop houden ze straatswedstrijden.

ijzel in het noorden van het land / Bron: ©ottergraafjesijzel in het noorden van het land / Bron: ©ottergraafjes

IJzel 6 januari 2016

Op 6 januari 2016 is de situatie met betrekking tot de ijzel niet veranderd. De ijzel heeft zich verder uitgebreid. Waren op 5 januari 2016 alleen de provincies Friesland, Groningen en Drenthe in de ban van de ijzel, op 6 januari zijn daar de volgende provincies bijgekomen: Flevoland, Overijssel, Gelderland alsmede ook de Waddeneilanden. Rond het middaguur werd er weer code rood voor de provincies Friesland en Drenthe afgegeven. Mensen wordt afgeraden om de weg op te gaan. Voor de andere provincies geldt code oranje, dat betekent dus gladheid op grote schaal. In de provincies Noord-Holland en Utrecht geldt code geel. Er is een kans aanwezig dat de ijzel zich nog verder uit gaan breiden naar het zuiden van het land. Daar liggen de temperaturen overigens ver boven nul.

De meeste scholen zijn wederom dicht in het noorden van het land. Sommige bussen rijden wel, andere juist weer niet. Vermoedelijk wordt er voor de tweede dag achterelkaar in delen van het noorden geen post bezorgd. Dit liet het postbedrijf via Twitter weten. Ook op 6 januari 2016 zijn de snelwegen spiegelglad. Er zijn dan ook al veel ongelukken door de gladheid gebeurd, met name op de A28. Volgens het KNMI zal de ijzel in de loop van de avond grotendeels verdwijnen, alleen het noorden en noordoosten zullen vermoedelijk tot de ochtend van 7 januari 2016 nog last van de ijzel houden. De ijzel zorgt ook voor problemen bij de veehouders. De melk kan niet door de melkwagens worden opgehaald. Boeren laten de melk wegstromen.

IJzel 5 januari 2016

Op 5 januari 2016 zijn de wegen in het noorden van het land spekglad door IJZEL. De wegen zien eruit als spiegels, zo glimmen ze door het ijs. De meeste scholen houden de deuren gesloten, die leerlingen zijn een dagje extra vrij. Neem bij twijfel contact op met de school van uw kind! Er zijn zelfs scholen die 's ochtends hebben gebeld om door te geven dat zij gesloten zijn. Het KNMI heeft code rood afgegeven. Wie niet beslist de deur uit hoeft, wordt aangeraden om thuis te blijven. Aan het begin van de middag is code rood aangepast naar code oranje. In de nacht van 4 op 5 januari 2016 is het gaan regenen en deze regen is op de koude ondergrond gaan bevriezen, met ijzel tot gevolg. Bij sommige mensen zijn de deuren vastgevroren en kunnen ze het huis niet verlaten. (eigen bron).

In de provincies Flevoland en Overijssel geldt code geel en op de Waddeneilanden geldt code oranje. Door de ijzel zijn al diverse ongelukken gebeurd. Op de snelweg A7 ter hoogte van Terwispel (Friesland) zijn in de vroege ochtend twee vrachtwagens door de gladheid van de weggeraakt. Ook zijn er op andere plekken aanrijdingen ontstaan. Ziekenhuizen hebben het drukker met het zetten van gebroken botten. In sommige gebieden schaatsen ze over de weg! Het openbare leven ligt (een beetje) stil. Scholen en instellingen, zoals consultatiebureaus, zijn veelal gesloten. In sommige Friese dorpen zijn bibliotheken gesloten en wordt het vuilnis niet opgehaald. Supermarkten worden (nog) wel bevoorraad, alleen duurt dit langer dan normaal. Het wordt afgeraden om het bos in te gaan, omdat de takken onder de ijslaag gemakkelijk kunnen breken. In bepaalde delen in het noorden van het land wordt de post niet bezorgd.

februari 2015 sneeuw in Friesland / Bron: ©ottergraafjesfebruari 2015 sneeuw in Friesland / Bron: ©ottergraafjes

Januari 2016

De jaarwisseling 2015-2016 verliep in de noordelijke provincies droog. Men kon het vuurwerk in alle rust afsteken, zonder dat het nat regende. Al voelde het buiten wel koud aan, maar echt sprake van kou was er niet. Pas vanaf 2 januari 2016 daalden de temperaturen in het noorden van het land. In de nacht van 2 op 3 januari 2016 werd er in het noordoosten neerslag met een winters karakter voorspeld. Dit was ook daadwerkelijk het geval. De wegen waren er glad door sneeuwval en bevriezing. De strooiwagens konden voor het eerst uitrukken om de gladde wegen berijdbaar te houden.

In het midden van het land was de eerste januari trouwens een mistige dag. Er werd toen code geel afgegeven voor zeer dichte mist. Dit gold voor de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht. In februari 2015 was het trouwens ook al even raak in de noordelijke provincies. Er was toen ook sprake van sneeuw en ijs en zelfs ijzel.

4 januari 2016 sneeuw in Friesland / Bron: ©ottergraafjes4 januari 2016 sneeuw in Friesland / Bron: ©ottergraafjes

Grote temperatuurverschillen op 4 januari 2016 in Nederland

Terwijl het overdag in grote delen van Nederland (ver) boven nul °C was, was het in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe juist onder het vriespunt. Daar sneeuwde het af en toe. Door de gladheid ontstonden er files op de snelwegen. Ook gebeurden er ongelukken. Eerst werd er voor bovengenoemde provincies en de Waddeneilanden, Flevoland en Overijssel code geel door het KNMI afgegeven. In de loop van de dag werd dit echter al aangepast naar code oranje. Code geel bleef van kracht voor de provincies Flevoland en Overijssel. In de avond en nacht van 4 januari 2016 werd er in Friesland, Groningen, Drenthe en op de Waddeneilanden op grote schaal ijzel voorspeld. De prognose was dat dit zelf tot middag van 5 januari 2016 voor problemen kon zorgen.

temperatuurverschillen 4 januari 2016 / Bron: Noodweercentrale.nltemperatuurverschillen 4 januari 2016 / Bron: Noodweercentrale.nl
Temperatuurverschillen
Landelijk werden onderstaande temperaturen gemeten:
 • In Zeeland was het overdag rond de 8 °C boven nul
 • In Limburg was het overdag rond de 8°C boven nul en was er zelfs kans op onweer
 • In Noord-Brabant lagen de temperaturen rond de 7 °C boven nul
 • In het midden van het land was het overdag tussen de 7 °C en 8 °C boven nul
 • In Noord-Holland lag de temperatuur overdag tussen de 4 °C en 6 °C boven nul
 • In Overijssel werd het ongeveer 1 °C boven nul
 • In Friesland, Groningen, Drenthe en op de Friese Waddeneiland bleef het onder nul.

Weersverschillen

Er is al vaker sprake geweest van duidelijke weersverschillen in de winter tussen het noorden en de overige provincies. In de winter van 2009 viel er in december in korte tijd veel sneeuw in het noordelijke deel van Nederland. In de winter van 1978/1979 kampten de noordelijke provincies zelfs met een heuse sneeuwstorm.

Eerste lokale ijsdag 2016

De eerste lokale ijsdag van 2016 is een feit. In Nieuw-Beerta , in de provincie Groningen, bleef de thermometer onder de nul graden. Het werd niet warmer dan -0,4 °C. De laatste lokale ijsdag stamt uit 2015. Toen bleven de temperaturen op 23 januari in het oosten en het midden van het land onder nul °C. Op 3 december 2014 had Nieuw-Beerta ook een lokale ijsdag.

temperatuur 4 januari 2016 / Bron: KNMI.nltemperatuur 4 januari 2016 / Bron: KNMI.nl

"Dansende" stroomkabels door het weer

Op zondagmiddag 3 januari 2016 begonnen de lampen in huizen in het noorden en oosten van het land te flikkeren. Voor mensen in deze regio's was dit een vreemde gewaarwording. In eerste instantie werd er aan een op handen zijnde stroomstoring gedacht. Dit bleek achteraf niet het geval te zijn. Het flikkeren van de lampen werd veroorzaakt door ijsafzetting op de stroomkabels in combinatie met een harde wind. Mensen die in de buurt van stroomkabels waren, zagen ze zelfs "dansen". In sommige gevallen vlogen de vonken van de kabels. Dit "lijndansen" is een bijzonder iets en is nog niet vaak waargenomen.

De stroomkabels zwiepten door de wind heen en weer en raakten elkaar. Hierdoor kon er even kortsluiting ontstaan, wat in huishoudens en bedrijven als stroomstoring werd ervaren. Zolang er nog sprake is van ijzel en wind, kunnen de stroomkabels blijven zwiepen, waardoor bedrijven en huishoudens in het noorden en oosten ook op de dagen na 3 januari 2016 nog last van het knipperen van lampen kunnen houden. In een ziekenhuis in Leeuwarden worden de geplande operaties van 4 januari 2016 in verband met mogelijk stroomuitval uitgesteld. Op scholen in Groningen worden geplande tentamens afgelast in verband met een mogelijke stroomuitval.

Strooiwagens van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft vijfhonderdtweeënveertig strooiwagens die ze bij gladheid kunnen gebruiken. Deze wagens kunnen overigens ook als sneeuwschuiver worden gebruikt. Als er kans op gladheid is, kunnen deze strooiwagens - samen met driehonderdvijftig sneeuwploegen - in twee uur tijd wel 10.000 kilometer aan wegen van zout voorzien. Het is een hele organisatie en er werken dan ook veel mensen aan mee. Zo zijn er rond de achthonderd chauffeurs voor die strooiwagens en houden rond de vierhonderd man de overige zaken goed in de gaten.

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hadden het vanaf 2 januari druk. In de avond van 2 januari begonnen ze voor het eerst met het strooien van zout op de wegen. Op 4 januari 2016 was er topdrukte. De wagens waren sinds de avond van 3 januari al meer dan negentig keer op pad om zout te strooien. Er werd toen al een hoeveelheid van 465.000 kilo zout gestrooid. Gelukkig heeft Rijkswaterstaat een voorraad van meer dan 200 miljoen kilo strooizout, dus mocht de winter doorzetten, dan hebben ze nog zout in overvloed. Ondanks dat er zout wordt gestrooid, blijft de kans op gladheid bestaan.

Verschillende kleurcodes bij weeralarm

Het KNMI hanteert bij extreem weer verschillende codes bij een weeralarm. Dit wordt bij verschillende soorten extreem weer afgegeven. Dit kan bij:
 • gladheid bij sneeuw, ijzel of ijsregen
 • driftsneeuw
 • onweer
 • extreme regenval
 • storm
De codes die ze kunnen afgeven zijn: code groen, code geel, code oranje en code rood, waarbij code rood voor zeer extreem weer geldt.

De kleuren hebben allen een verschillende betekenis:

 • Indien code groen geldt, betekent dit dat er geen mogelijkheid op gevaarlijk weer is
 • Indien code geel geldt, betekent dit er een kans aanwezig is voor gevaarlijk weer. Men moet opletten. Deze kleurcode komt het meest voor in Nederland
 • Indien code oranje geldt, betekent dit dat men voorbereid moet zijn op extreem weer. Er kan sprake zijn van letsel, veel overlast of schade door het extreme weer.
 • Indien code rood geldt, betekent dit dat het extreme weer veel invloed op de samenleving heeft, waarbij de maatschappij ontwricht kan zijn/worden. Het weer kan veel overlast, letsel en schade tot gevolg hebben.
© 2016 - 2020 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
IJzel: veilig te voet, per fiets of met de auto bij ijzelIJzel: veilig te voet, per fiets of met de auto bij ijzelDe winterperiode is veelal een frisse, koude en natte periode. De temperaturen kunnen in het winterseizoen fors dalen, w…
Extreme weersomstandigheden tijdens IJzelramp van 1987Extreme weersomstandigheden tijdens IJzelramp van 1987Op 2 maart 1987 werd het noordoosten van ons land getroffen door een ijzelramp waarover nog lang nagepraat zou worden. I…
Het weer: verschillende vormen van neerslagHet weer: verschillende vormen van neerslagDe meest voorkomende vorm van neerslag is regen. Wanneer de druppels van de opgestegenwaterdamp te zwaar worden om in de…
Weer met Nieuwjaarsdag door de jaren heenWeer met Nieuwjaarsdag door de jaren heenSinds 1901 houdt het KNMI een lijst bij met de weergegevens van het weer op Nieuwjaarsdag door de jaren heen. Het gaat d…

De voordelen en nadelen van een zachte winterDe voordelen en nadelen van een zachte winterOudere mensen zeggen het vaak: “de winters zijn niet meer zoals ze vroeger geweest zijn”. De winters zijn inderdaad zach…
Hoe natuurijs ontstaat en ‘zweeft’ boven het waterHoe natuurijs ontstaat en ‘zweeft’ boven het waterWanneer het in de winter vriest en je maakt een wandeling, is de kans groot dat je in de sloot of een ondergelopen stuk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • http://www.nu.nl/dvn/4192084/weer-sneeuw-in-noorden.html
 • http://www.nu.nl/binnenland/4191182/code-geel-dichte-mist-in-midden-van-land.html
 • http://www.nu.nl/binnenland/4192028/veel-strooiwagens-weg-gladheid-noorden-nederland.html
 • http://www.rijkswaterstaatstrooit.nl/
 • http://www.knmi.nl/waarschuwingen
 • http://www.nu.nl/binnenland/4192036/geen-extra-maatregelen-tennet-winterproblemen-stroomnet.html
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/lijnen-blijven-dansen-nog-steeds-stroomdippen-noorden
 • https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/kleurcodes-waarschuwingen
 • https://www.oogtv.nl/2016/01/postnl-bezorgt-niet-of-later/
 • http://www.dvhn.nl/incoming/Nog-steeds-geen-post-in-Noorden-21107802.html
 • http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/131296/flevoland-roc-friese-poort-in-emmeloord-dicht-door-gladheid
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: Noodweercentrale.nl
 • Afbeelding bron 5: KNMI.nl

Reageer op het artikel "4, 5, 6, 7 januari 2016: grote temperatuurverschillen in NL"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Wereldburger (infoteur), 04-01-2016 22:02 #1
Leuk en mooi artikel!

Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: Maart 2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 17
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!