InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Februari 2016: Ondanks de vele regen toch een zonnige maand

Februari 2016: Ondanks de vele regen toch een zonnige maand

Februari 2016: Ondanks de vele regen toch een zonnige maand Wanneer je mensen vraagt een samenvatting te geven van het weer in februari 2016, zullen velen antwoorden dat het regenachtig en vooral ook winderig was. Het klopt inderdaad dat het in Nederland meer regende dan normaal gesproken in februari, toch typeerde Weeronline deze maand als warm en zonnig. Warm omdat de gemiddelde maandtemperatuur 1,3 graden hoger was dan normaal. Zonnig omdat de zon zeventien uur meer scheen dan het landelijk gemiddelde in februari. In de beleving van de meeste mensen was februari echter een koude, gure en regenachtige maand. Hoe is dit verschil in beleving te verklaren?

Warme maand

In de winter is 'warm' een relatief begrip. Wanneer het buiten acht graden is en stevig waait, zal niemand het daar aangenaam vinden. Echter: wanneer het begin februari acht graden is en het ook 's nachts niet echt afkoelt, is dit volgens het KNMI te warm voor de tijd van het jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 4,6 graden tegen 3,3 graden normaal, was februari 2016 een (behoorlijk) warme maand. De maand startte direct warm met een etmaalgemiddelde van 11,5 graden op 1 februari. Hoewel het die dag en ook de volgende nauwelijks regende, stond er op beide dagen veel wind, wat het buiten zijn niet prettig maakte.

Februari 2016 kende een aantal zachte en over het algemeen regenachtige, winderige dagen. Toch waren er ook koudere periodes waarin het 's nachts veelal tot vorst kwam. Op 18 februari werd het overdag niet warmer dan 3,1 graden. Dit was de laagste maximumtemperatuur in februari. IJsdagen (dagen waarin de temperatuur het hele etmaal niet boven 0 graden uitkomt) kwamen dus niet voor. Ondanks de dertien vorstdagen, kwam de gemiddelde temperatuur hoger uit dan het langjarig gemiddelde. Dit komt dus door het sterk wisselende weer. De zachte en regenachtige dagen, die er ook waren, zorgden ervoor dat de gemiddelde maandtemperatuur ondanks kouder weer, niet te ver kon dalen.

Door de regen en harde wind voelde het buiten niet altijd aangenaam aan. Op de zonnige dagen had het 's morgens vaak gevroren en moesten mensen eerst hun autoruiten krabben voordat ze de weg op konden. Wanneer je dit in je beleving vrijwel elke morgen moet doen (13 keer is bijna de helft van de maand), krijg je niet bepaald het gevoel dat de maand februari bijzonder 'warm' is verlopen.

Storm verpest carnaval

Februari 2016 kende veel dagen waarop het behoorlijk stormde. Wanneer je tegen de wind in moet fietsen, voel je dit goed bij een windsnelheid van 12 meter per seconde. Op 17 van de 29 februaridagen was de zwaarste windstoot 12 meter per seconde of meer. En dat gold dan nog voor De Bilt, in de polder en aan de kust waaide het nog een fractie harder.

Op maandag 8 februari vond men het vanwege de harde wind, onverantwoord om diverse carnavalsoptochten door te laten gaan. Langs de kust kwam het tussen 16.00 uur en 17:00 uur even tot een zuidwesterstorm. Het was alweer de vierde storm in 2016. Men was bang dat door de sterke zijwind, carnavalswagens zouden kunnen omwaaien, met alle gevolgen van dien. Daarbij maakten de vele buien het kijken naar een optocht ook niet tot een feest.

In Breda werd de optocht tijdens het halfvasten, op 6 maart ingehaald. In andere plaatsen werd hij gewoon afgelast en hoopte men het volgende jaar op beter weer. Iemand die zijn carnavalswagen naar huis wilde rijden, had wel heel veel pech. De wind kreeg er vat op en de wagen waaide om. Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, maar natuurlijk leed de eigenaar wel materiële schade. Dit incident liet zien dat het inderdaad verstandig was, de optochten af te gelasten.

Twee weken later, tijdens het weekend van 20 februari, stond er opnieuw veel wind. Vooral op de 21ste waaide het hard.

Sneeuwpret op de Veluwe

Doordat de wind, net als in de rest van de winter, geregeld de zuidwesthoek opzocht, viel er vaak neerslag. Meestal viel dit in de vorm van regen, maar op zondag 14 februari werden mensen op de Veluwe, in de Achterhoek en in delen van Noord-Brabant en Limburg bij het wakker worden, verrast door sneeuw. Op de Noord Veluwe, bij Zwolle en Elburg lag er 's morgens zeker tien centimeter. De verwachting was dat dit snel zou wegsmelten, de waarheid dat het weliswaar dooide, maar dat de sneeuw er tegen de avond nog grotendeels lag. Het bleef vrijwel de hele dag sneeuwen en op sommige plekken verdwenen de laatste resten pas nadat het op 19 februari echt warmer werd.

In de Randstad winterde het nauwelijks en had men pas op 25 februari te maken met gladde, witte wegen tijdens de ochtendspits.

Regen en zon: allebei meer dan gemiddeld in februari 2016

Vanwege de veelal zuidwestelijke storm, kwamen er ook in februari 2016 veel depressies onze kant op. Soms kon het langdurig regenen en daarbij hard waaien. Dit gebeurde bijvoorbeeld op 7 t/m 9 februari en twee weken later was het weer raak, tijdens het weekend van de 20ste. In de Bilt viel 82,1 mm regen waar 58,1 mm normaal is. Landelijk gezien varieerde de hoeveelheid neerslag echter enorm. In het noordelijk kustgebied viel op sommige plekken amper 50 millimeter, terwijl er in de Limburgse Heuvels maar liefst 150 mm neerslag naar beneden kwam.

Op een aantal dagen zocht de wind de oosthoek op. Tijdens deze dagen scheen de zon veelvuldig en vroor het 's nachts een aantal graden. Op 27 en 29 februari scheen de zon 9,7 uur onbelemmerd aan een wolkeloze hemel. Ook halverwege de maand kon de zon met meer dan 8 uur per dag, behoorlijk wat uren maken.

Hoewel er vijf dagen waren waarop de zon helemaal niet scheen, brachten de zonnige dagen het aantal zonuren flink omhoog. Zo kon het gebeuren dat het in de Bilt met 106 uren zon, tegen 89 normaal, behoorlijk zonnig was in februari. De top-tien werd op vijf uur na niet gehaald.

Feitelijk was er in februari 2016 sprake van een tweedeling in het weer. Omdat het ook veel regende en waaide (maar liefst vijf keer werd gewaarschuwd voor zware windstoten en soms was er zelfs code geel van kracht, vooral op 8 februari), had niemand na afloop het idee dat de maand naast regenachtig, ook als zonnig de boeken zou ingaan. Op de zonnige dagen was het bovendien vrij fris waardoor het weer op die dagen nog niet aan de lente deed denken, al stond er juist op die dagen nauwelijks wind.

Zonnige Schrikkeldag

2016 was een schrikkeljaar, waardoor februari een dag langer was. In De Bilt is het weer op Schrikkeldag sinds 1901 nauwgezet bijgehouden. Hoewel de temperatuur op 29 februari 2016 behoorlijk volgens de boekjes verliep (alleen 's nachts was het aan de koude kant), werd er wel een record verbroken. Met 9,7 uur zon werd het de zonnigste 29ste februari sinds het begin van de weermetingen. Hiermee werd het record uit 1932 (9,6 uur zon) uit de boeken geschreven. In 1992 was het met 9,1 uur zon, ook mooi weer. Het was toen ook behoorlijk warm. Met een temperatuur van 15,7 graden noteerden we de warmste 29 februari in ruim honderdvijftien jaar. Voor de koudste 29 februari-dag moeten we terug naar 1904. Toen werd het overdag niet warmer dan -1,1 graden. De natste 29 februari beleefden we in het jaar 2000. Toen viel er 11,1 millimeter regenwater naar beneden.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Herfst 2015: een fris begin en herfstachtig eindeHerfst 2015: een fris begin en herfstachtig eindeMet een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden, ging de herfst van 2015 als vrij zacht de boeken in. De meteorologische…
Weeroverzicht februari 2015: saaiheid troef, maar wel zonnigWeeroverzicht februari 2015: saaiheid troef, maar wel zonnigKijkend naar het weer in februari, was februari 2015 een maand met weinig hoogte- en dieptepunten. Met een gemiddelde ma…
Winter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheidWinter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheidDe meteorologische winter duurt van 1 december t/m 28 februari, dus de winter van 2014/2015 behoort alweer tot het verle…
Winter 2016: net niet recordzachtWinter 2016: net niet recordzachtToen meteorologen van MeteoGroup en het KNMI op 1 februari 2016 de balans opmaakten van de winter 2015/2016 tot dan toe,…
Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Het voorjaar wilde in 2013 maar niet komen. Niet alleen in maart, maar zelfs in april was het koud. Erg koud. Zo koud da…
Bronnen en referenties
  • www.knmi.nl - klimaatoverzicht februari + daggegevens februari 2016
  • http://nieuws.weeronline.nl/8-2-2016-weeronline-live-carnavalsstorm/
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/25165265/__Zuidwesterstorm_langs_de_kust__.html
  • http://nieuws.weeronline.nl/29-2-2016-het-weer-op-schrikkeldag/
  • http://nieuws.weeronline.nl/24-02-2016-eerste-fraaie-weekend-van-het-jaar/
  • http://nieuws.weeronline.nl/overzichten/2016-2/winter/februari/

Reageer op het artikel "Februari 2016: Ondanks de vele regen toch een zonnige maand"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 13-03-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!