InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Nog geen lenteweer in maart 2016

Nog geen lenteweer in maart 2016

Nog geen lenteweer in maart 2016 Na de zachte winter van 2015/2016 verwachtten veel mensen dat het in maart warm en lenteachtig weer zou worden. Misschien was de wens de vader van de gedachte, daar een zachte winter niet automatisch inhoudt dat de daaropvolgende lente warm en zonnig zal verlopen. In september 2015 voorspelden meteorologen, na een warme winter (dat hadden ze goed) zelfs een koel en nat voorjaar. Nu viel er in de eerste lentemaand weliswaar minder neerslag dan normaal, toch verliep maart 2016 koel en moest er 's morgens regelmatig ijs gekrabd worden. Deze kou werd veroorzaakt doordat de wind in maart geregeld de noordhoek opzocht. Kou, die we in de voorafgaande winter nauwelijks hadden omdat de wind in december, januari en februari veelal uit het zuidwesten kwam.

Koude start

Onder invloed van diverse lage drukgebieden ging de maand maart wisselvallig en koel van start. Op 1 maart koelde het 's nachts in Deelen af tot - 7,8 graden, wat meteen de laagste minimumtemperatuur zou worden in maart. De volgende dag was het wederom koel en guur weer, met soms felle buien en veel wind. (zwaarste windstoot in De Bilt was 20 meter per seconde).

Tot en met de 16e vroor het in de nachten maar liefst dertien keer. Bijna elke morgen moest extra tijd worden ingeruimd voor het krabben van autoruiten. Normaal gesproken vriest het nog acht keer in maart. Tot ijsdagen (dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal niet boven 0 komt) kwam het niet; ook werd er in maart 2016 nooit een negatief daggemiddelde genoteerd. Op 4 maart werd de laagste maximumtemperatuur genoteerd. In De Bilt werd het toen 3,2 graden. Deze vrijdag ging de boeken in als een buitengewoon gure dag. Er viel langdurig natte sneeuw, die op de Veluwe ook geruime tijd bleef liggen en het waaide hard. De laagste gemiddelde temperatuur werd echter een dag later genoteerd. Op zaterdag 5 maart was deze 0,5 graden.

Al met al was maart 2016 met een gemiddelde temperatuur van 5,4 graden tegen 6,2 graden normaal, aan de koele kant.

Hellmann-koudegetal

Op 31 maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit koudegetal, vernoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann is in het leven geroepen om de hoeveelheid winterkou in de periode van 1 november t/m 31 maart aan te geven. Men telt hierbij alle negatieve daggemiddelde temperaturen gemeten in deze periode, bij elkaar op. Het minteken laat men daarbij weg. De winter van 2015/2016 had een koudegetal van 9,6. Sinds 1901 hadden slechts zeven winters een lager koudegetal. Opmerkelijk is dat de twee meest recente winters van 2015 en 2014 nog minder koud weer hadden. 2014 sloot zelfs af met een koudegetal van 0,0, iets wat zeker uniek is te noemen, maar past binnen de huidige opwarming van de aarde en de daarmee samenhangende klimaatsverandering.

Vooral in de eerste helft van maart veel zon

Met 143 zonuren tegen 125 uren zon normaal, verliep maart 2016 behoorlijk zonnig. De maand verovert hiermee geen plek in de top-10 van zonnigste maartmaanden sinds 1901. Waarschijnlijk komt dit omdat het vooral in de eerste helft van de maand zonnig was. Van 9 t/m 18 maart kwam Nederland onder invloed van een omvangrijk hogedrukgebied, waardoor het ruim een week (vrij) zonnig en rustig weer was. De tweede helft van de maand daarentegen verliep juist uitgesproken somber, met uitzondering van 26 maart toen het met 10,2 uur zon in De Bilt, ronduit zonnig was. Die dag werd bovendien de hoogste maximumtemperatuur van maart genoteerd. In De Bilt werd het 14,9 graden en uit de wind was het goed toeven in het lentezonnetje. De wind was overigens, met in IJmuiden een maximale stoot van 19 meter per seconde, een geduchte spelbreker op deze verder zo zonnige lentedag.

Storm met Pasen

Op eerste Paasdag (27 maart)was het behoorlijk onstuimig met geregeld felle buien en daarbij veel wind. Op tweede Paasdag kwam het zelfs tot storm. In IJmuiden werd rond het middaguur windkracht 9 gehaald en ook elders in het land waaide het hard.
Vooral in de kustgebieden was het raak. Het KNMI gaf code oranje af; tijdens het Paasweekend waren immers veel vakantiegangers op weg en de harde windstoten konden een gevaar vormen voor het vakantieverkeer. Een paar caravans bleken niet bestand tegen de felle zijwind en waaiden om. Ook bleken diverse bomen niet bestand tegen het stormgeweld en noteerde men op sommige plaatsen schade aan gebouwen. Diverse activiteiten die men rond de Pasen had georganiseerd, moesten worden afgelast. Op de website van weeronline zette men een stormblog online. Het verloop van de storm kon hier van uur tot uur gevolgd worden. Zo was hierop te lezen dat om 13:35 uur zowel op Vlieland als in IJmuiden een zware windstoot van 113 kilometer per uur was gesignaleerd, maar dat de zwaarste windstoot (114 km/per uur om 15.45 uur) op Terschelling gemeten werd.

Aan het eind van de middag nam de wind langzaam in kracht af en kon de stormblog worden afgesloten.

Lente bleef uit in koele maartmaand

Mensen die verlangden naar de lente, moesten nog even wachten. Hoewel het weer halverwege de maand een tijdje droog en zonnig was, maakten de kou en winterse ongemakken, zoals natte sneeuw en de vele nachten met vorst (waardoor men vaak eerst moest krabben voordat men met de auto naar het werk kon), de maand voor velen alles behalve tot een lenteachtige herinnering. Vanaf 18 maart werd het bovendien bewolkt doordat er in een noordwestelijke stroming bewolking van zee werd aangevoerd. Een kleine week later draaide de wind naar het zuidwesten, wat weer wind en regen met zich meebracht en de Paasstorm van 28 maart veroorzaakte. Hoewel de minimumtemperaturen in de laatste maartdagen ruim boven nul uitkwamen, bleef de maximumtemperatuur op de meeste dagen ruim beneden de 15 graden steken.

Meeste neerslag in het westen

Maart 2016 was een vrij droge maand met in De Bilt 55,1 millimeter neerslag tegen 66,8 millimeter normaal. Opvallend was dat er in maart 2016 juist in het westen de meeste regen viel.(60 tot 90 millimeter) Normaal gesproken valt de meeste regen in het oosten. Hier viel in maart 2016 slechts 40 tot 60 millimeter. In een normale winter koelt de zee sterk af en houdt een koude Noordzee, de neerslagproductie tegen. Doordat de winter van 2015/2016 zo warm was, koelde het Noordzeewater veel minder af dan gebruikelijk, wat meteen van invloed was op de hoeveelheid neerslag in maart. De neerslagproductie werd minder tegengehouden dan gebruikelijk, waardoor er in de kustprovincies juist meer neerslag viel dan in het oosten van Nederland.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is het Hellmanngetal?Het Hellmanngetal, ook wel bekend als het koudegetal, is een maatstaf voor het aanduiden van de kou in het winterseizoen…
Top tien koudste winters in Nederland, de statistiekenTop tien koudste winters in Nederland, de statistiekenDe weersvoorspellingen houden de gemiddelde Nederland veel bezig. Jaarlijks vragen we ons dan ook af of we te maken krij…
nieuws uitgelichtElfstedentocht lijkt onwaarschijnlijk door “vuile winter”In december 2009 en januari 2010 heeft het geruime tijd gevroren en ook met flinke temperaturen onder nul. Toch kon er r…
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Weer, temperatuur en weersverwachting ValenciaValencia, gelegen aan de Costa del Azahar in het oosten van Spanje, is een zeer populaire vakantiebestemming. Zowel in z…
Bronnen en referenties
  • http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/koude-maart-door-noordenwind-61d2b8b3-5b9b-4582-a1a7-14666271ae0b
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2016/maart
  • http://nieuws.weeronline.nl/29-03-2016-maart-2016-koud-en-vrij-zonnig/
  • http://nieuws.weeronline.nl/28-3-2016-weeronline-live-paasstorm-trekt-nederland/
  • www.knmi.nl – daggegevens en Hellmann’s koudegetallen vanaf 1901

Reageer op het artikel "Nog geen lenteweer in maart 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 03-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!