InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Meimaand 2016 zorgt voor afwisselend weer

Meimaand 2016 zorgt voor afwisselend weer

Meimaand 2016 zorgt voor afwisselend weer Het weer in mei 2016 liet een heel afwisselend beeld zien. We hadden warm en zonnig weer, maar ook vorst aan de grond en de koudste Pinksteren in jaren. Hoewel mei 2016 over het algemeen een droge maand was, viel er op 22 en 23 mei zoveel regen dat er in diverse regio's een weeralarm werd afgegeven. Aan het eind van de maand werd warme, onstabiele lucht naar Nederland gevoerd en konden er vooral in het zuiden zware onweersbuien ontstaan. Gemiddeld gezien was mei 2016 een warme maand. In het rijtje met de tien warmste meimaanden sinds 1901 bezet mei 2016 de zevende plaats.

Een frisse start

De meimaand startte koud met in de nacht van 1 mei op veel plaatsen lichte vorst. In De Bilt werd het - 0,1 graad. Het koudst was het in Berkhout met een minimumtemperatuur van -1,7 graad op waarnemingshoogte. Aan de grond kon het op sommige plekken, door het heldere weer en het wegvallen van de wind, zelfs 4 tot 5 graden vriezen.

Nachtelijke vorst op waarnemingshoogte (anderhalve meter) is tijdens de eerste decade van mei niet uniek. Het komt af en toe voor. Op 3 mei 1979 en 2 mei 1981 ontdekten mensen bij het ontwaken tot hun verbijstering dat er buiten sneeuw lag. Op sommige plekken waren de buitenbaden al open gegaan! Het kouderecord voor mei werd op 4 mei 1929 gevestigd. Toen werd het in De Bilt - 3,7 graden. De laatste vorstdag werd daar op 28 mei 1961 genoteerd. In juni heeft het in De Bilt (sinds 1901) nog nooit gevroren.

Een mooi Moederdagweekend

Tot en met 5 mei was het vrij fris. 's Nachts kwam de temperatuur maar net boven het vriespunt en overdag was het met 15 tot 18 graden wel bekeken. Regen viel er weliswaar weinig, maar de gure noordwestenwind maakte het allesbehalve aangenaam buiten.

Vanaf 6 mei draaide de wind naar het oosten. De oostenwind zorgde voor de aanvoer van warme, stabiele lucht, waarbij de zon flink wat uren kon maken. Op zondag 8 mei (Moederdag) scheen de zon 14,2 uur onafgebroken aan een helder blauwe hemel en was het heerlijk barbecueweer. Het enige minpuntje was de stevige oostenwind, die het recreatief fietsen behoorlijk inspannend maakte.

Vanaf 7 mei werd het een paar dagen op rij meer dan 25 graden. In de Bilt was de eerste zomerse dag (25 graden of meer) een feit. In de periode van 6 t/m 13 mei noteerde De Bilt 5 zomerse dagen (tegen 3 normaal in mei). 's nachts koelde het bovendien niet verder af dan tot 13 tot 15 graden, wat de gemiddelde etmaaltemperatuur soms op meer dan 20 graden deed uitkomen. Iets wat in mei maar weinig voorkomt, zeker als je nagaat dat de gemiddelde maandtemperatuur in een doorsnee meimaand 13,1 graden bedraagt.

Weersverandering op 13 mei opmaat naar het koudste Pinksterweekend in 80 jaar

Vrijdag 13 mei 2016 startte zonnig en 's middags werd het met een temperatuur van ruim 22 graden nog aangenaam warm. In de avond draaide de wind echter naar het noorden en werd het binnen een paar uur gevoelig kouder. Zaterdag overdag werd het in De Bilt niet warmer dan 12,1 graden en dat werd ook de maximumtemperatuur op zondag de 15e, eerste Pinksterdag. Gedurende 80 jaar was het nooit zo koud geweest met Pinksteren. We moeten terug tot 1936 om een koudere eerste Pinksterdag tegen te komen! In 1936 viel eerste Pinksterdag pas op 31 mei, wat de kou (ten opzichte van Pinksteren 2016) nog extremer maakte. Warmer dan 11,6 graden werd het niet in De Bilt. Door de koude noordwestenwind voelde het in 2016 echter kouder aan dan de 12 graden die op de thermometer stond.

Droog tot 22 mei

Hoewel het weer in mei 2016 sterk wisselend was, was het tot en met 21 mei over het algemeen erg droog. In de Bilt viel slechts 4,9 millimeter regen en als deze trend zich zou doorzetten, zou mei 2016 als zeer droog de boeken ingaan. Op 22 mei bracht een diepe depressie in korte tijd veel regen. Vooral in het midden en zuiden van Nederland was het raak. Op sommige plekken viel in een etmaal 50 millimeter of meer, wat voor de nodige wateroverlast zorgde. Het KNMI gaf Code geel af, wat betekent dat mensen rekening moeten houden met zware buien en voorzichtig moeten zijn als ze de weg op gaan.

In De Bilt viel op 22 en 23 mei in totaal bijna 35 millimeter regen. Op 23 mei werd bovendien de drukste ochtendspits van 2016 (tot dan toe) genoteerd. Met 680 kilometer file was het druk op de weg en was er veel oponthoud door de aanhoudende regenval met daarbij soms zware buien.

Een warm maar instabiel einde

Na de extreme regenval op 22 en 23 mei, volgden een paar dagen met droog en redelijk fris meiweer. Vanaf vrijdag 27 mei werd warme, onstabiele lucht onze kant op gevoerd. In deze luchtstroom konden gemakkelijk stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Waar het op sommige plekken in noord Nederland nagenoeg niet regende, was het vooral in Limburg op meerdere dagen goed raak. Op vrijdagavond 27 mei viel daar 30 millimeter water naar beneden en op maandag 30 mei zorgden zware buien voor de nodige overlast. Het onweerde en hagelde en omdat er in korte tijd op sommige plekken wel meer dan 50 millimeter neerslag viel, kon de grond het vele water niet meer verwerken. Het KNMI gaf zelfs code oranje af. Sommige snelwegen moesten zelfs worden afgesloten omdat ze blank stonden of met modder bedekt waren. Ook straten kwamen blank te staan en kelders liepen onder water. Gewassen 'verzopen' in de drassige grond en menig tuinliefhebber zag zijn oogst verpieteren doordat de nog jonge fruitboompjes en andere gewassen niet bestand bleken tegen de impact van deze felle buien. In Venlo viel maar liefst 113,2 millimeter regen in twee dagen tijd. In IJsselsteijn is binnen 24 uur 88,2 millimeter regen gemeten en in Roermond 78,6. Op andere plekken in Nederland viel echter nauwelijks regen. In Oosterwolde (Gelderland) regende het op dezelfde dagen zelfs helemaal niet en in Lelystad viel amper 5 millimeter.

Buien 'normaal' in warmer wordend Nederland?

Oudere mensen hoor je regelmatig zeggen dat de buien vroeger minder zwaar waren. Mensen die zelf wat ouder zijn, zullen dit kunnen beamen. Statistisch gezien hebben ze bovendien gelijk. Ten opzichte van vroeger komt extreem weer, in de vorm van zware buien, na de eeuwwisseling veel vaker voor. In 1916 bijvoorbeeld was de kans op extreem weer als in mei 2016, zeker drie keer zo klein. Daarbij neemt de kans op grote neerslaghoeveelheden in korte tijd, per graad opwarming met 12 procent toe. Als je daarbij in gedachte neemt dat het gemiddeld al zo'n 1,5 graad warmer is dan een eeuw geleden, is het goed te verklaren dat het aantal extreme buien, de laatste jaren is toegenomen.

Nog wat cijfertjes

Met een gemiddelde maandtemperatuur van 14,5 graden tegen 13,1 graden normaal, was mei 2016 een warme maand. Hij komt daarmee op een gedeelde zevende plaats, samen met 2012 en 2006, jaren die dezelfde gemiddelde maandtemperatuur hadden in mei. Met 5 zomerse dagen (temperatuur 25 graden of meer) tegen 3 normaal en 13 warme dagen (temperatuur 20 graden of meer) tegen 10 normaal, was mei 2016 inderdaad warmer dan gemiddeld.

In De Bilt was mei met 45,9 millimeter neerslag (tegen 61,9 millimeter normaal) wat droger dan gemiddeld. Op andere plekken, zoals in Limburg verliep de meimaand vanwege de regelmatig terugkerende zware buien, echter ronduit nat. Wel viel de regen doorgaans in korte tijd, waardoor er ook langere, droge periodes waren, zoals in de eerste drie weken. Qua zonuren scoorde mei 2016 gemiddeld. Met 216,5 uur zon, tegen 207,2 uur normaal zijn er hierover weinig bijzonderheden te melden.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lente 2016: alle soorten weer in één seizoenLente 2016: alle soorten weer in één seizoenDe meteorologische lente omvat de maanden maart, april en mei. De lente van 2016 eindigde met een gemiddelde temperatuur…
Het weer in juli 2016: Schijn bedriegtHet weer in juli 2016: Schijn bedriegtWanneer je mensen vraagt iets te vertellen over het weer in juli 2016, zullen velen antwoorden dat het wisselvallig en k…
April 2016 bijna een graad kouder dan december 2015!April 2016 bijna een graad kouder dan december 2015!De maand april kan soms al heerlijk lenteweer brengen. Temperaturen van rond de 20 graden, veel zon en weinig wind. Op 2…
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…
Februari 2016: Ondanks de vele regen toch een zonnige maandFebruari 2016: Ondanks de vele regen toch een zonnige maandWanneer je mensen vraagt een samenvatting te geven van het weer in februari 2016, zullen velen antwoorden dat het regena…
Bronnen en referenties
  • www.knmi.nl/klimatologie - overzicht mei
  • www.knmi.nl/klimatologie - lijst met daggegevens mei 2016 (temperatuur/neerslag/wind/bewolking enz...)
  • http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/week-lang-onweersbuien-door-warme-onstabiele-lucht
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2016/mei
  • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-05-01-koude-meinachten-met-vorst/
  • http://www.nu.nl/algemeen/4262032/koudste-eerste-pinksterdag-sinds-1936.html

Reageer op het artikel "Meimaand 2016 zorgt voor afwisselend weer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Laatste update: 13-08-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!