InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Lente 2016: alle soorten weer in één seizoen

Lente 2016: alle soorten weer in één seizoen

Lente 2016: alle soorten weer in één seizoen De meteorologische lente omvat de maanden maart, april en mei. De lente van 2016 eindigde met een gemiddelde temperatuur van 9,5 graden weliswaar precies conform het langjarig gemiddelde; toch betekent dit niet dat het weer net zo gemiddeld was als deze temperatuur doet vermoeden. De lente van 2016 kende zelfs behoorlijk wat extremen. Dan denken we onder meer aan een storm met tweede Paasdag, de koudste Pinksteren sinds 1936 en sneeuw op 26 april. Op 7 en 8 mei was Hoek van Holland echter de warmste plek in heel Europa! Soms hadden we te maken met extreme regenval, zoals op 22 en 23 mei. En in de eerste helft van maart was het zo koud, dat mensen bijna dagelijks hun autoruiten moesten krabben. Meer dan in de zachte winter, die achter hen lag. Men zegt niet voor niets dat 'niets zo veranderlijk is als het weer'. De lentemaanden maart, april en mei van 2016 laten dit gegeven duidelijk zien.

Normaal qua, zon en temperatuur, maar zeker niet gemiddeld

Wanneer je tijdens een terugblik op de lente van 2016 puur naar de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren en de neerslag kijkt, zul je weinig bijzonderheden vinden. Echter: wanneer je de getallen 1 en 9 bij elkaar optelt, krijg je ook een gemiddelde van 5, terwijl je wel degelijk te maken hebt met twee extremen aan de buitenkant van de getallenreeks van 1 t/m 9. Zoiets was er in de lente van 2016 ook aan de hand.

De gemiddelde temperatuur was met 9,5 graden, gelijk aan het langjarig gemiddelde in De Bilt. De lente van 2016 kende echter warme en frisse momenten. Zo was het vanaf 5 mei een aantal dagen droog en warm met als hoogtepunt een temperatuur van 27,6 graden in Hoek van Holland, op 7 en 8 mei. Dit was tevens de warmste temperatuur in heel Europa (op die dagen)!
Een week later beleefden we echter de koudste Pinksterzondag in 80 jaar. In De Bilt werd het op 15 mei slechts 12,1 graden.

Met 183 millimeter neerslag in De Bilt tegen 171 millimeter als langjarig gemiddelde, verliep de lente van 2016 qua neerslag nagenoeg normaal. Ook hier gold dat er droge periodes waren, zoals dat in de eerste helft van mei het geval was. Tot en met 21 mei was er in De Bilt nog geen 5 millimeter neerslag gevallen. Op 22 en 23 mei veranderde dat. Een diepe depressie bracht een grote hoeveelheid regen met zich mee. Op sommige plekken viel in één etmaal meer dan 50 millimeter. Ook in de laatste meidagen vielen er vooral in Zuid Nederland zware buien, een trend die zich in juni 2016 zou voortzetten. Kelders liepen onder water, jonge gewassen verpieterden en op maandag 30 mei gaf het KNMI, Code oranje af voor Zuid Nederland. In Venlo viel in twee dagen tijd maar liefst 113 millimeter regen naar beneden.

Tussen de buien door scheen de zon geregeld, wat de lente van 2016 vrij zonnig maakte. In De Bilt scheen de zon 554 uur tegen 502 uur normaal. Een langere periode met stabiel lenteweer zat er echter niet in. April was een natte maand. Sinds 2001 was er in april niet zoveel neerslag gevallen. Maart was weliswaar een stuk droger, maar toen was het regelmatig winderig en guur vanwege een hardnekkige noordenwind. De enige periode met stabiel, mooi weer viel eigenlijk begin mei. Vanaf 5 mei tot en met vrijdag de 13e was het zomers.

Opmerkelijk weer

De lente van 2016 zat vol met opmerkelijk weer. De weerliefhebber kon verheugd kennisnemen van een aantal bizarre records. Zo was april 2016 bijna een graad kouder dan december 2015. Ook waren zowel Pasen als Pinksteren 2016 kouder dan Kerst 2015. Vooral een Pinksterweekend dat kouder verloopt dan de kerst die eraan voorafging, is een weerkundig unicum. Want: wanneer gebeurt dit nu? Zeker als je bedenkt dat Pinksteren doorgaans in mei valt (en soms ook in juni).

Een paar opmerkelijke weerfeiten in de lente van 2016

 • Pasen 2016, op 27 en 28 maart, verliep erg onstuimig. Op 2e Paasdag raasde er een storm over Nederland en gaf het KNMI Code oranje af vanwege de vele vakantiegangers die met campers en caravans de weg op wilden.
 • Op dinsdag 26 april viel er op diverse plekken in Nederland droge sneeuw die ook een tijdje bleef liggen. In De Bilt werd het met een maximumtemperatuur van slechts 7,7 graden, de koudste 26ste april aller tijden.
 • Koningsdag werd de koudste koninklijke feestdag sinds 1985.
 • Koudste Pinksteren sinds 1936.

Het weer in de lentemaand maart

De landelijk laagste temperatuur in de lente van 2016, werd meteen op 1 maart gemeten en wel in Deelen. Daar daalde het kwik tot 7,8 graden onder nul. Maart 2016 was met een gemiddelde temperatuur van 5,4 graden tegen 6,2 graden normaal kouder dan gebruikelijk. Lenteweer was in deze eerste lentemaand nog ver te zoeken. Vooral in de eerste helft van de maand, moest men vrijwel elke dag het ijs van de autoruiten krabben. In De Bilt vroor het 13 keer; normaal gebeurt dit slechts op 8 maartdagen.
Over het algemeen was maart 2016 behoorlijk zonnig. van 9 t/m 18 maart was er een langere periode met stabiel en zonnig weer. Daarna bepaalden zuidwestenwinden het weer en waren er veel dagen met uitgesproken somber en winderig weer. Pasen, dat in 2016 in maart viel, verliep winderig (met op 2e Paasdag een zuidwesterstorm) en koel.

Het weer in de lentemaand april

April 2016 was over het algemeen een gure, regenachtige maand. Alleen op 3 april werd het in De Bilt meer dan 20 graden en was de eerste warme dag van 2016 een feit. Na deze warme start, volgde een koud slot. Sinds 1989 was het van 21 t/m 30 april niet meer zo koud geweest in De Bilt. Fruittelers moesten vrijwel elke nacht aan de slag om hun bloesems tegen de kou te beschermen. Dit deden ze o.a. door tussen de fruitboompjes door, vuurtjes te stoken, opdat de warmte van het vuur zou voorkomen dat de bloesem zou bevriezen. Een andere methode was de bloesem met water bespuiten, zodat dit kon bevriezen en op deze manier de bloesem, door het harde ijslaagje er omheen, juist beschermd zou zijn tegen vorst. Met een gemiddelde temperatuur van 8,7 graden tegen 9,2 graden normaal, eindigde april 2016 gemiddeld bijna een graad kouder dan december 2015.

Het weer in de lentemaand mei

Mei 2016 startte koud met vorst, wat meteen een opmerkelijk feit opleverde: sinds 1997 had het in mei niet meer gevroren. De kou was geen lang leven beschoren, want onder invloed van hogedrukgebieden werd het daarna snel zomers warm. Vanaf 5 mei ging de temperatuur de lift in en Moederdag (8 mei) verliep zonnig en warm. Vrijdag de 13e was het overdag nog 22 graden, maar 's avonds werd de aangename warmte door een koufront verdreven. In een paar uur tijd kelderde de temperatuur tien graden en op zaterdag werd de twaalf graden op sommige plekken maar ternauwernood gehaald. Deze weersverandering vormde de opmaat naar het koudste Pinksterweekend sinds 1936. Mei eindigde met vrij warm, maar allesbehalve stabiel weer. In de laatste meidagen vielen er verspreid over Nederland, maar vooral in het zuiden, diverse zware buien, die veel schade aanrichtten.

Met gemiddelde temperatuur van 14,5 graden waar 13,1 graden normaal is, verliep mei 2016 aanzienlijk warmer dan normaal.

Nog wat feitjes

Een gemiddelde lente kent normaal gesproken veertien warme dagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. In de lente van 2016 waren er precies veertien van die warme dagen. Vijf dagen waren zomers warm. (een maximumtemperatuur van 25 graden of warmer). Normaal gesproken zijn dit er vier. Tropische dagen (30 graden of meer) waren er niet. Al met al verliep de lente van 2016 ook in dat opzicht gemiddeld. Ook als het gaat om het aantal vorstdagen, is er weinig opzienbarends te melden. In de lente van 2016 daalde de temperatuur veertien keer onder nul, waar dit normaal twaalf keer gebeurt.

Ondanks het feit dat de gemiddelde cijfers anders doen vermoeden, was de lente van 2016 een lente met pieken en dalen. Interessant genoeg om eens op terug te blikken. Sneeuw op 26 april, hoosbuien in mei en een extreem koude Pinksteren. Zomaar een greep uit wat we allemaal aan weer voorgeschoteld kregen.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Wanneer is het Pasen 2014?Wanneer is het Pasen 2014?Nederland kent in 2014 de volgende officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koninginnedag, Bevrijdings…
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Het voorjaar wilde in 2013 maar niet komen. Niet alleen in maart, maar zelfs in april was het koud. Erg koud. Zo koud da…
Bronnen en referenties
 • http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/van-matige-vorst-naar-zomerse-warmte
 • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2016/lente
 • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-06-01-jojo-lente/
 • http://nieuws.weeronline.nl/26-5-2016-lente-2016-sterk-wisselvallig-en-zonnig/
 • InfoNu artikel: Nog geen lenteweer in maart 2016
 • InfoNu artikel: April 2016 gemiddeld bijna een graad kouder dan december 2015
 • InfoNu artikel: Meimaand 2016 zorgt voor afwisselend weer

Reageer op het artikel "Lente 2016: alle soorten weer in één seizoen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 26-06-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!