InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Het weer in juli 2016: Schijn bedriegt

Het weer in juli 2016: Schijn bedriegt

Het weer in juli 2016: Schijn bedriegt Wanneer je mensen vraagt iets te vertellen over het weer in juli 2016, zullen velen antwoorden dat het wisselvallig en koud was. Vrijwel dagelijks moest je er rekening mee houden dat het kon gaan regenen en altijd regenkleding bij je hebben. Er waren maar weinig dagen waarop het mooi, zonnig weer was. Dat laatste klopt; het weer was onbestendig, je kon er niet van op aan. Aan de andere kant klopt het niet dat het langdurig regende. Er is zelfs minder neerslag gevallen dan normaal in juli, al vielen er op sommige plaatsen stevige buien, die wel het nodige water in de regenmeters brachten. Koud was het overigens ook niet; sinds 1901 waren maar liefst meer dan 90 julimaanden kouder dan juli 2016

Juli 2016: Geen stabiel zomerweer

Wanneer je mensen vraagt naar hun beleving van het weer in juli 2016, zullen velen antwoorden dat de tweede zomermaand teleurstellend was. Ga je echter naar de cijfers kijken, dan valt op dat het zowel in juni als in juli 2016 warmer was dan gemiddeld. In De Bilt was het met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden, zelfs 0,5 graden warmer dan normaal gesproken in juli. Ga je terugkijken, dan valt op dat sinds 1901, ruim negentig julimaanden zelfs kouder waren dan juli 2016.

Hoewel veel mensen klaagden over het onstabiele weer en de vele regen, heeft het in werkelijkheid nog geen 5% van de tijd geregend en scheen de zon ongeveer het gemiddelde aantal uren. Toch waren er slechts vier mooi-weerdagen (normaal zijn dit er zeven). Op mooi-weerdagen komt de maximumtemperatuur boven het langjarig gemiddelde uit, is het droog en een groot deel van de dag zonnig. Dat laatste zagen we dus vrij weinig in juli 2016. Een dag kon weliswaar mooi beginnen, maar al snel kwam er dan bewolking opzetten, vaak gevolgd door regen of een aantal felle buien.

Hoe kan het slechts 5% van de tijd geregend hebben, terwijl iedereen het gevoel had, dat dit veelvuldig gebeurde?

Hoewel het aan warmte niet ontbrak in juli 2016, ontbrak het wel aan stabiel zonnig en droog zomerweer. In de warme, onstabiele lucht konden vooral in het midden en oosten van het land snel buien ontstaan. Dit waren felle exemplaren waarbij in korte tijd soms veel water naar beneden viel. Zo viel in het Brabantse Dongen op 22 juli, in korte tijd 98 millimeter neerslag naar beneden.
Het KNMI gaf maar liefst 8 keer Code geel uit, om te waarschuwen voor zware buien. Op 20 juli gold voor Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant zelfs code Oranje, wat betekent dat het verwachte onweer de nodige overlast zou kunnen veroorzaken.

Toch ook droge plekken

Op andere plaatsen verliep de maand juli juist veel droger dan gemiddeld. Dit was het geval op de waddeneilanden, in Noord-Nederland en de kustprovincies. In Den Helder was het in juli 2016 met 255 zonuren zelfs zonniger dan normaal in juli.
Landelijk gezien was juli 2016 ook een droge maand: er viel gemiddeld gezien over het land 52 mm regen tegen 78 mm normaal. De neerslag viel in korte, plaatselijke buien. Zo kon het gebeuren dat, ondanks het feit dat velen zich vooral de ondergelopen kelders herinneren, de maand objectief gezien (de concrete cijfertjes) toch droog was.

Dat het elke dag wel ergens in Nederland regende en in De Bilt zelfs op de helft van alle julidagen, maakt dat mensen de maand als wisselvallig beleefden. Daarbij kwamen er regelmatig berichten (en was dit ook op televisie te zien) over ondergelopen straten en kelders. Dit zijn beelden die blijven hangen. Ook het feit dat je op de meeste dagen niet van huis kon zonder je regenspullen mee te nemen, maakt dat veel mensen juli 2016 als wisselvallig ervoeren.

Toch heeft het bij elkaar maar 33 uur geregend in De Bilt. Dat is nog geen 5% van de tijd! Concreet betekent dit, dat het dus 95% van de tijd gewoon droog was. Prima kampeerweer dus, al zal menig kampeerder dit niet beamen.

Hittegolf in Zuid Nederland

De eerste julidagen van 2016 was de stroming westelijk en hadden we te maken met 'Hollands weer'. Droge perioden met opklaringen en felle buien, wisselden elkaar af. Over het algemeen stond er behoorlijk wat wind en was het niet bepaald warm. Overdag haalden we de 20 graden met moeite en 's nachts kon het behoorlijk koud zijn. Op 14 juli werd de landelijk koudste temperatuur in juli gemeten. Op vliegveld Deelen koelde het af tot 5,8 graden.

Een dag later was het gedaan met de kou. De wind draaide en de stroming werd zuidoostelijk. Zeer warme lucht uit Zuid-Europa bereikte ons land. Elke dag liep de temperatuur verder op, om op 20 juli tot een climax te komen. In De Bilt werd het 32,9 graden, de warmste 20 juli sinds 1901. In Eindhoven werd die dag de landelijk hoogste julitemperatuur gemeten. Daar werd het 35,2 graden. Ook de nachten waren warm, soms koelde het niet verder af dan tot 20 graden.

Van 18 juli t/m 21 juli was het op de meeste plekken droog en zonnig. Op 22 juli werd het warme zomerweer afgestraft met pittige onweersbuien die lokaal veel neerslag brachten. Tot en met de 24ste kwam het kwik 's middags nog boven de 25 graden uit.
In Zuid Nederland werd op sommige plaatsen aan de criteria voor een hittegolf voldaan. Dan moet de temperatuur op vijf achtereenvolgende dagen hoger dan 25 graden uitkomen en op drie van die dagen moet het warmer zijn dan 30 graden. In De Bilt werd het slechts op 20 juli tropisch warm. In Arcen en Maastricht lukte dit ook op 19 en 21 juli.

Nog wat cijfertjes

De Bilt noteerde 24 warme dagen (dagen waarop de maximumtemperatuur boven de 20 graden uitkomt) tegen 22 normaal in juli. Er waren 8 warme dagen (25 graden of warmer) tegen 9 normaal en 1 tropische dag (30 graden of meer). Normaal gesproken wordt het op 2 dagen warmer dan 30 graden.

Juli 2016: een maand met weinig hoogte- en dieptepunten

Wanneer je de cijfertjes bekijkt, lijkt juli 2016 een heel normale maand. In De Bilt viel bijna de gemiddelde hoeveelheid neerslag, t.w. 73 millimeter, terwijl er normaal gesproken 81 mm water naar beneden komt. Ook het aantal zonuren is daar nagenoeg normaal (223 tegen 211). Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden was juli 2016 een warme maand, maar dit is niet terug te zien in het temperatuurverloop. Desgevraagd zullen mensen niet antwoorden dat ze juli 2016 een warme maand vonden. Dit is als volgt te verklaren: de gemiddelde maximumtemperatuur van 22,8 graden was namelijk gelijk aan het langjarig gemiddelde. De warmte werd dus veroorzaakt door hogere minimumtemperaturen in de nachten. De warmte was voor de doorsnee burger dus niet echt meetbaar, al merkte men wel op dat veel nachten zwoel waren.

Juli 2015

Gezien het bovenstaande, kunnen we zeggen dat het weer in juli 2016 behoorlijk volgens het boekje verliep. Hoe anders was dit in 2015. De gemiddelde maandtemperatuur was toen ook 18,4 graden en het aantal uren zon bijna exact hetzelfde als in 2016. Wel was het zo dat er in 2015 meer neerslag viel en men meer te maken had met extremen. Zo was er aan het begin van de maand een hittegolf , maar kwam het slechts een paar dagen later (op 10 juli) tot een zeldzame vorst aan de grond in Twente. De maand werd afgesloten met de zware julistorm op 25 juli . Nooit eerder had het in juli zo hard gewaaid.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomerWeermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomerAugustus 2016 leek in eerste instantie de trend van zomermaanden juni en juli voort te zetten. De maand begon met onbest…
1976 - een kurkdroog weerjaar1976 - een kurkdroog weerjaarDat het weer tijdens het begin van een jaar, niet de trend voor het gehele jaar hoeft te zijn, bewijst het jaar 1976. He…
Het weer van 2011: extreem op elk gebiedHet jaar 2011 was op het gebied van het weer echt een jaar van extremen. Een uitzonderlijk heet voorjaar, een zomer van…
Droogte in NederlandDroogte in NederlandMen spreekt van 'droogte' wanneer zich in een gebied of land langdurige periodes voordoen waarin weinig tot geen neersla…
Zomer 2015: een (weer)vat vol tegenstrijdighedenZomer 2015: een (weer)vat vol tegenstrijdighedenDe zomer van 2015 was voor menig weerliefhebber een 'juweeltje'. Werkelijk alle weertypen passeerden de revue. Van zonni…
Bronnen en referenties
  • http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/juli-2016-wisselvallig-met-lokale-verschillen
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2016/juli
  • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-07-31-natte-zomer-verloopt-overwegend-droog/
  • http://nieuws.weeronline.nl/27-7-2016-juli-2016-warm-en-droog/
  • http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/
  • Eigen informatie

Reageer op het artikel "Het weer in juli 2016: Schijn bedriegt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 15-08-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!