InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Weermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomer

Weermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomer

Weermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomer Augustus 2016 leek in eerste instantie de trend van zomermaanden juni en juli voort te zetten. De maand begon met onbestendig weer, waarbij het elke dag wel ergens regende. De zomer van 2016 was tot op dat moment behoorlijk wisselvallig geweest en meteorologen zagen in eerste instantie geen verandering in het heersende weerbeeld. Rond half augustus sloeg het weer toch om. Er volgden een aantal zonnige dagen en op 24 en 25 augustus werd het bovendien tropisch warm. Voor pechvogels in midden Nederland was de schoolvakantie al voorbij. Anderen genoten van een welverdiende vakantie en hadden daarbij prachtig weer. Gemiddeld gezien was augustus 2016 een zonnige en vrij warme maand.

Vrij warme maand

Augustus 2016 gaat met een gemiddelde temperatuur van 17,9 graden tegen 17,5 graden normaal, als vrij warm de boeken in. In het begin van de maand zag het er niet naar uit dat de derde zomermaand zo warm zou eindigen. Het was vrij koel en wisselvallig weer met als absoluut dieptepunt een maximumtemperatuur van slechts 16,3 graden op 11 augustus. Tot en met de 13e stond er bovendien behoorlijk wat wind, wat in combinatie met de nodige regen meer aan de herfst dan aan de zomer deed denken.

Hogedrukgebied

In de tweede helft van de maand kwam het weer echter onder invloed van een hogedrukgebied boven de Noordzee. Een paar droge en zonnige dagen volgden. Tijdens het weekend van 20 augustus werd het weer nog eventjes bepaald door een depressie, die vooral aan de kust veel regen bracht. De meeste buien vielen zaterdagnacht, waarbij soms in korte tijd veel water naar beneden kwam. Gelukkig herstelde het mooie weer zich snel en na maandag werd het droog en kwam er meer zon. Vanaf dinsdag 23 augustus bepaalde een zuidelijke stroming een aantal dagen het weer. Op veel plekken werd het zowel op 24 als op 25 augustus, tropisch warm. Hoewel het rond de 27ste even wat koeler en wisselvalliger werd, kon deze depressie het mooie weer niet verdrijven. Augustus 2016 eindigde aangenaam warm en zonovergoten.

Regionale hittegolf

In De Bilt kwam het net niet tot een hittegolf. Voor een hittegolf zijn vijf dagen met een maximumtemperatuur van tenminste 25 graden nodig. Op drie van die vijf dagen moet bovendien de tropische grens van 30 graden overschreden worden. In De Bilt lukte dit dus niet. Van 23 augustus tot en met de 28ste werd het weliswaar elke dag warmer dan 25 graden, maar alleen op 24 en 25 augustus werd het daar ook tropisch warm.

In Zuid-Nederland kwam het wel tot een regionale hittegolf. In Maastricht bijvoorbeeld, liep de temperatuur op zowel woensdag, donderdag als vrijdag op tot boven de 30 graden, wat maakte dat het weer in deze plaats wel aan de voorwaarden voor een hittegolf voldeed.

In het Limburgse Ell werd er overigens rond 20 juli al een regionale hittegolf genoteerd. Waar het in een groot deel van Nederland alleen op de 20ste tropisch warm was, werd het daar ook op 18 en 19 juli bloedheet.

Warmste augustustemperatuur

De warmste augustustemperatuur werd in het Zeeuwse Westdorpe gemeten. Daar wees de thermometer op 25 augustus 2016, 33,7 graden aan. Meteorologen spraken van de warmste 25 augustus sinds de metingen in 1901 begonnen. Toch ligt het absolute weerrecord voor augustus nog ruim 5 graden hoger. Op 23 augustus 1944 werd het namelijk 38,6 graden in Warnsveld. Dit was zelfs een absoluut weerrecord. Nooit eerder is het in Nederland zo warm geweest en hoewel we er in het verleden soms dichtbij zaten, is het tot op heden nooit gelukt dit temperatuurrecord zelfs maar te evenaren.

Warmste derde decade van augustus

Hoewel augustus 2016 over de hele maand gezien niet zoveel warmer was dan gebruikelijk (17,9 graden tegen 17,5 graden normaal), was de derde decade van de maand (21 t/m 31 augustus) behoorlijk warm. Sterker gezegd: sinds 1901 was het nooit (in een vergelijkbare periode) warmer dan in dit tijdvak. Met een gemiddelde temperatuur van 19,7 graden in de derde decade, verdreef augustus 2016, de augustusmaanden van 1997 en 1955 naar een tweede plaats. Lange tijd waren deze jaren de recordhouders met een temperatuur gemiddelde van 19,6 graden, als het ging om de derde decade van augustus.

Zonovergoten

Met een, gemiddeld over het land, 242 uren zonuren tegen 195 uur normaal, gaat augustus 2016 de boeken in als een zonnige maand. In het lijstje met de zonnigste augustusmaanden sinds 1901 bezet 2016 de zevende plaats. Een opmerkelijk resultaat als je bedenkt dat het weer in de eerste helft van de maand ronduit somber was. Medio augustus hadden de inwoners van De Bilt de zon slechts 87 uur gezien.

In de tweede helft van de maand werd dit meer dan goed gemaakt. Er waren drie tijdvakken waarin het weer zonovergoten was en De Bilt het maximaal mogelijk aantal zonuren kon noteren. Het gaat om 15 t/m 18 augustus, 23 t/m 27 augustus en 30 en 31 augustus. In Zeeland was de zon het vaakst te zien. Met 270 uur zon aan de Zeeuwse stranden, was het daar heerlijk toeven. In Eelde scheen de zon een stuk minder vaak: slechts 215 uur. Landelijk gezien best een groot verschil.

Vrij normale hoeveelheid neerslag

Augustus 2016 laat qua weer een duidelijke tweedeling zien. In de eerste helft van de maand was het in de regel wisselvallig weer en kon je de deur niet uit zonder een regenjas mee te nemen. In de tweede helft van de maand volgden meer zonnige en droge dagen. Dagen, die je onbekommerd in de buitenlucht kon doorbrengen zonder steeds rekening te hoeven houden met een weersverandering. Op sommige dagen stond er bovendien weinig wind, al vonden veel mensen het op 24 en 25 augustus te warm voor inspannende werkzaamheden buitenshuis, zoals klussen in de tuin of een lange fietstocht maken.

Met 71,6 millimeter regen in De Bilt tegen 72,9 millimeter normaal, is de maand qua neerslag vrij gemiddeld verlopen. Hierbij moet worden aangetekend dat veel neerslag in de vorm van buien viel, die bovendien nogal plaatselijk konden zijn. In het weekend van 20 augustus viel er op sommige plekken in West-Nederland meer dan 70 millimeter regen, terwijl het op andere plekken nagenoeg droog bleef. Kortom: de regionale verschillen konden grillig zijn. In de droogste gebieden viel slechts 35 tot 40 millimeter regen terwijl men op de natste plekken meer dan 100 millimeter water in de regenmeters vond.

Nog wat feitjes

Pas op 23 augustus kwam de temperatuur voor het eerst die maand boven de 25 graden uit. Daarna volgden nog vijf van deze zomerse dagen en kwam het totaal aan zomerse dagen (temperatuur boven de 25 graden) uit op zes. Normaal gesproken zijn dit er zeven.

Qua temperatuur hadden we in augustus 2016 echter niet te klagen. Op 26 augustusdagen werd het in De Bilt warmer dan 20 graden. Dit zijn er drie meer dan normaal gesproken in augustus. Verder werden er in De Bilt nog twee tropische dagen genoteerd (temperatuur meer dan 30 graden). Het normale aantal in augustus.

Al met al was augustus in vergelijking met juni en juli, de beste zomermaand in de zomer van 2016

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Zomer 2015: een (weer)vat vol tegenstrijdighedenZomer 2015: een (weer)vat vol tegenstrijdighedenDe zomer van 2015 was voor menig weerliefhebber een 'juweeltje'. Werkelijk alle weertypen passeerden de revue. Van zonni…
Weersvoorspellingen: Het weer in AugustusWeersvoorspellingen: Het weer in AugustusIn Nederland gaan de meeste mensen tijdens de schoolvakantie van de kinderen op de basisschool een paar weekjes er tusse…
Weersvoorspellingen: Het weer tijdens Pasen 2016Weersvoorspellingen: Het weer tijdens Pasen 2016Pasen wordt veelal gezien als een echt lente feest. Toch geeft dit geen garantie voor mooi weer tijdens de Paasdagen. Pa…
Het weer in juli 2016: Schijn bedriegtHet weer in juli 2016: Schijn bedriegtWanneer je mensen vraagt iets te vertellen over het weer in juli 2016, zullen velen antwoorden dat het wisselvallig en k…
Bronnen en referenties
  • https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2016/augustus
  • http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/maandextremen/augustus
  • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-08-27-toch-nog-een-regionale-hittegolf-dit-jaar/
  • Eigen waarnemingen

Reageer op het artikel "Weermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 05-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!