InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Zomer 2016: wisselvallig maar met nazomers toetje

Zomer 2016: wisselvallig maar met nazomers toetje

Zomer 2016: wisselvallig maar met nazomers toetje De zomer van 2016 kenmerkte zich door wisselvallig weer. Vooral in juni werden we vaak gewaarschuwd voor extreme onweersweerbuien. Buien, die kelders blank zetten en diverse oogsten deden mislukken. In Zuid-Nederland stonden wanhopige boeren handenwringend naar hun beschimmelde aardappelplantjes te kijken. Op andere plekken hagelde het zo hard, dat de kwetsbare fruitboompjes daar flink onder te lijden hadden. Half augustus hadden de media de zomer van 2016 al afgeschreven, mooi weer was het tot dan toe weinig geweest. Het was wisselvalligheid troef. Vanaf 15 augustus werd het echter mooi en stabiel nazomerweer. Tot ver in september zou het vervolgens warm en zonnig zijn. In cijfers is de zomer van 2016 sowieso mooi te noemen. Qua temperatuur bezet hij de tiende plaats van warmste zomers sinds 1901. Neerslag viel er meer dan gemiddeld, maar niet genoeg om in de top tien te belanden. De zomer was zelfs iets zonniger dan normaal.

Op de tiende plaats van warmste zomers ooit

Wanneer je mensen op straat zou vragen hoe ze terugkijken op het weer in de zomer van 2016, zul je vaak als antwoord krijgen dat het allemaal behoorlijk tegenviel. Tijdens het hoogseizoen kon je meestal niet zonder regenpak op pad en er waren maar weinig mooie dagen, waarop het stabiel zomerweer was. Rond half augustus werd de zomer in de media zelfs weggezet als tegenvallend en wisselvallig.

Veel regen, toch warm

Kijken we echter naar de cijfers, dan zien we dat het vooral in juni veel regende. In juli leek het ook nog behoorlijk nat, maar die beleving werd vooral veroorzaakt door het instabiele weer. Soms was het even zonnig, maar regelmatig viel er ergens in Nederland een buitje. Aan het eind van de maand bleek het slechts 5% van de tijd geregend te hebben; zo werd het door mensen dus niet ervaren. Pas half augustus werd het mooi zomerweer. Dit vormde de opmaat naar een prachtige nazomer (en mooi begin van de herfst), die tot eind september zou voortduren.

Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 graden was de zomer van 2016 warm. Sinds 1901 was een zomer slechts 9 keer warmer geweest. De warmte werd echter niet veroorzaakt door de zon. Integendeel: die liet het vooral in juni behoorlijk afweten want slechts op twee junidagen scheen de zon meer dan 10 uur op een dag. De natte junimaand was desondanks met een gemiddelde temperatuur van 16,8 graden goed voor een 9e plaats in het rijtje van warmste junimaanden sinds 1901. Mooie zomerdagen waren hiervan niet de oorzaak, maar de warme bewolkte nachten. Ditzelfde gold ook voor juli, toen het onder de bewolking op veel nachten niet veel afkoelde. Overdag was het in juli vaak koel en onstabiel weer. Toch was juli 2016 met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden nog een halve graad warmer dan normaal. Sterker nog: sinds 1901 waren ruim negentig julimaanden zelfs kouder geweest dan juli 2016.

De tweede helft van augustus werd het ineens warm. Op 24 en 25 augustus zelfs tropisch warm. Een hittegolf werd alleen regionaal gehaald. Het warme weer maakte wel dat augustus 2016 met een gemiddelde temperatuur van 17,9 graden tegen 17,5 graden normaal, ook warmer dan gemiddeld afsloot en maakte dat alle drie de zomermaanden van 2016 gemiddeld warmer waren dan normaal.

Bar en boos

De zomer van 2016 begon, vooral in het zuiden van Nederland, met veel regen. Op 1 juni en 2 juni viel op diverse plekken zoveel neerslag, dat dit o.a. in Eindhoven een etmaalrecord opleverde. Daar viel in twee dagen tijd 113 millimeter. In de zomer van 2016 werd maar liefst 36 keer code geel uitgegeven om te waarschuwen voor zware buien en 4 keer code oranje.

Dit bleek zeker terecht. Op 22 en 23 juni vielen diverse zware buien. Een valwind maakte dat langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen een hele rij bomen als luciferhoutjes afknapte. In Arcen werd het op 23 juni 32,6 graden. Hitte die werd afgestraft door zware hagelbuien. De hagelstenen hadden een doorsnede van vier en soms zelfs tien centimeter. Het noodweer richtte veel schade aan. Aan gewassen, daken en gebouwen. Boeren stonden met tranen in hun ogen naar hun nu al mislukte oogsten te kijken. In Limburg regende het zoveel dat de aardappels in wording al beschimmeld waren, voordat ze geoogst konden worden. Ook kwetsbare fruitboompjes bezweken onder de last van wind en noodweer.

Zware buien

Ook in juli werd er diverse keren gewaarschuwd voor zware buien. Op 20 juli werd het overal in Nederland tropisch warm. In het zuiden van Nederland werd zelfs een regionale hittegolf genoteerd (5 dagen met een temperatuur van meer dan 25 graden waarvan 3 dagen met een temperatuur hoger dan 30 graden). Zonnig en stabiel zomerweer was het echter niet. In de warme lucht konden gemakkelijk zware buien ontstaan. In het Brabantse Dongen viel op 22 juli zelfs 98 millimeter water naar beneden.

Toch was het slechte weer heel plaatselijk. Terwijl het in Brabant en Limburg plensde, was het in Zeeland en Noord-Holland vaak prachtig weer. Gemiddeld gezien over het land was juli 2016 zelfs droger dan normaal (52 mm regen tegen 78 mm normaal).

Dubieuze records

Van 1 t/m 30 juni 2016 regende het extreem veel in Zuid-Nederland. In Eindhoven viel in deze periode maar liefst 277,4 millimeter water naar beneden, gevolgd door IJsselstein waar een halve millimeter minder regen viel. Een absoluut record: 4 keer de normale maandhoeveelheid in juni en zelfs meer dan de 200 millimeter die normaal gesproken tijdens de hele zomer valt! Het vroegere regenrecord van 247 mm (Poortugaal - 1966), werd hiermee verpulverd.

Als je kijkt naar eerste helft van de zomer (1 juni t/m 15 juli) valt er nog een 'dubieus record' te vieren. Het bleek de op een na natste eerste helft van de zomer te zijn, sinds de metingen in 1901 begonnen. Alleen de zomer van 1998 was nog natter. Aan kou ontkwamen we ook niet. Augustus startte koud en de eerste helft van augustus zou de koudste worden sinds 2006. Op 11 augustus kwam het in Twente net niet tot vorst aan de grond. Daar werd het precies 0,0 graden. Wat volgde was een koude, regenachtige dag. Met een maximumtemperatuur van slechts 16,3 graden in De Bilt, kwamen we net niet aan een kouderecord.

Vrij normaal

Eigenlijk vormde alleen de maand juni een grote afwijking als je kijkt naar de temperatuur, neerslag en hoeveelheid zonuren in de zomer van 2016. Als het gaat om de hoeveelheid neerslag, bezet juni 2016 de derde plaats, nipt achter 1991 toen er slechts een honderdste millimeter meer regen viel. Ook de zon liet het vaak afweten: we moesten het met 40 minder zonuren doen.

Gemiddeld over de hele zomer, is het aantal zonuren echter nagenoeg normaal. In juli en augustus scheen de zon meer dan gemiddeld en vooral het mooie weer in de tweede helft van augustus, krikte het gemiddelde flink op. Met 608 uren zon tegen 587 uur normaal, was de zomer van 2016 zelfs iets zonniger dan gemiddeld.

Neerslag viel er wel meer dan gemiddeld, maar niet genoeg om in de top 10 te belanden.

Mooi einde

Rond half augustus werd het mooi weer in Nederland. Mensen die hun vakantie na de bouwvak gepland hadden, hadden zeker niet te klagen over het weer in eigen land. Op 24 en 25 augustus werd het zelfs tropisch warm. De 24ste werd het in het Zeeuwse Westdorpe 33,3 graden. Nooit eerder was het op de 24ste ergens in Nederland zo warm geweest.

In Zuid-Nederland kwam het op diverse plaatsen tot een regionale hittegolf. Dit gebeurde in Westdorpe, Arcen en Maastricht. In september 2016 zou in de laatste twee plaatsen een derde, regionale hittegolf volgen. De zomer van 2016, die laat begon, zou namelijk voortgezet worden in herfstmaand september, die zich in 2016 als vierde zomermaand gedroeg.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weer, temperatuur en weersverwachting ValenciaValencia, gelegen aan de Costa del Azahar in het oosten van Spanje, is een zeer populaire vakantiebestemming. Zowel in z…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
Zomer, wanneer begint het  20 of 21 juniZomer, wanneer begint het 20 of 21 juniDe zomer begint op 21 juni. Die datum staat op de kalender als het begin van het warmste seizoen van het jaar. Toch begi…
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Papaya45, Pixabay
  • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-08-26-eindspurt-van-zomer-2016/
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/seizoensextremen/zomer
  • http://nieuws.weeronline.nl/29-8-2016-zomer-was-warm-nat-en-vrij-zonnig/
  • http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/587209/het-weer-deze-zomer-onstabiele-zomer-juli-warm-augustus-warm-maar-stormachtig.html
  • Infonu-artikel Sigrid1968: Zomermaand juni 2016: warm maar kletsnat
  • Infonu-artikel Sigrid 1968: Het weer in juli 2016: schijn bedriegt
  • Infonu-artikel Sigrid 1968: Weermaand augustus 2016: heerlijk toetje van de zomer

Reageer op het artikel "Zomer 2016: wisselvallig maar met nazomers toetje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 03-10-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!