InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Herfstmaand oktober 2016: Vrij koud, rustig en veelal zonnig

Herfstmaand oktober 2016: Vrij koud, rustig en veelal zonnig

Herfstmaand oktober 2016: Vrij koud, rustig en veelal zonnig Na de warme septembermaand van 2016 werd het in oktober gevoelig kouder. Hoewel de eerste dagen, de maxima overdag nog ruimschoots boven de 10 graden uitkwamen, moest na de eerste week toch echt de verwarming aan. Zeker toen de nachten rond 9 oktober flink kouder werden. Voor veel mensen was dit best wennen, al was het weer zeker niet slecht. De zon scheen geregeld en er viel weinig neerslag. De wind, die toch echt bij de herfst hoort, schitterde vaak door afwezigheid. Tot een herfststorm kwam het niet, al werden er op 19 oktober in Noord-Holland meerdere windhozen waargenomen.

Voor het eerst sinds april een te koude maand

Niets is zo grillig als het Nederlandse weer. April 2016 was met een gemiddelde temperatuur van 8,7 graden kouder dan december 2015, toen het gemiddeld bijna een graad warmer werd (9,6 graden). Natuurlijk is het zo dat het in december 2015 bijna 6 graden warmer werd dan normaal, terwijl het in april kouder was dan het normale gemiddelde van 9,2 graden. De maanden na april 2016 waren, tot en met september van dat jaar, allemaal warmer dan gemiddeld. Er werd volop gepraat over de klimaatsverandering, die in rap tempo leek door te zetten. Het jaar 2016 zou wederom als warmste eindigen en als we zo door zouden gaan, zou de maximale opwarming van 1,5 graden waar men naar wilde streven, niet in 2100, maar rond 2020 al bereikt zijn.

Reden tot zorg dus, al laten veel mensen zich in slaap sussen als het een (korte) periode weer kouder is dan normaal, zoals in oktober 2016. Met een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden tegen 10,7 graden normaal, verliep deze maand iets te koud. Toch was er allerminst sprake van extreme kou, zoals in 1922 toen het gemiddeld slechts 6,4 graden werd. Opmerkelijk is dat het jaar 1921 in het rijtje staat van de 10 warmste oktobermaanden sinds 1901. Jarenlang stond 1921 op de eerste plaats; opmerkelijk is dat plaats 1 t/m 4 inmiddels bezet worden door jaren na de eeuwwisseling. De kans op zo'n koude oktober als in 1922 is inmiddels nihil geworden. Objectieve bestudering van de cijfers laat dus wel degelijk zien dat het klimaat verandert.

Rustig en zonovergoten

Over het algemeen was het in oktober 2016 zonnig en rustig weer. Het zonnigst was het in De Bilt op 5 en 16 oktober met respectievelijk 10,2 en 9,7 zonuren. Over het algemeen stond er weinig wind, wat het buiten zijn behoorlijk aangenaam maakte. Op 29,30 en 31 oktober was de maximale windstoot in De Bilt slechts 3 meter per seconde en met een windkracht van 1 of 2 Beaufort was het nagenoeg windstil. Omdat de zon geregeld scheen en er geen regen viel was het heerlijk fietsweer. Landelijk waren er 132 zonuren tegen 113 uur zon normaal en viel er slechts 47 millimeter regen, waar bijna 83 millimeter neerslag normaal is.

Niet overal zonnig

Toch was het niet overal onverdeeld zonnig. De zon scheen het vaakst in Vlissingen (162 uur) en Den Helder (154 uur). In het oosten van Nederland had men echter vaak te kampen met mist en laaghangende bewolking. In Twente was het zelfs op 18 dagen mistig. Dit kwam natuurlijk door de afwezigheid van veel wind en het is zeker opmerkelijk, daar oktober normaal gesproken slechts 6 dagen met mist telt. Ook in De Bilt was het regelmatig mistig (13 dagen).

In Twente zie je dit ook terug in het aantal zonuren. Daar scheen de zon slechts 87 uur (terwijl 113 uur normaal is). Ook binnen Nederland waren er dus grote verschillen. In De Bilt scheen de zon 132 uur en waren er slechts 3 dagen waarop de zon in het geheel niet te zien was. Dat was op 20, 25 en 28 oktober. Op 18 en 19 oktober viel in korte tijd veel neerslag naar beneden, maar waren er tussen de buien door ook opklaringen.

De eerste vrieskou

Waar het half september nog 30 graden werd en mensen 's nachts met de ventilator naast hun bed sliepen, werd op 6 oktober in Heino de eerste grondvorst gemeten. Op 9 oktober vroor het op dezelfde plek ook op de gewone meethoogte. Op 23 oktober kwam het ook in De Bilt tot vorst. Daar werd het - 0,7 graden. In Zuid Nederland werd het nog wat kouder. Woensdrecht noteerde -2,3 graden. Ondanks de vorst werd het overdag nog niet echt koud, de maximumtemperatuur kwam op alle vorstdagen nog ruim boven de 10 graden uit, al was het op 23 oktober in Eindhoven wel koud. Warmer dan 6 graden werd het daar overdag niet.

Net geen herfststorm

Hoewel oktober 2016 een droge maand was (In De Bilt viel er immers 40 mm minder neerslag dan normaal), waren er regionaal behoorlijke verschillen. Aan de kust was het heel zonnig, terwijl het in oost Nederland veelal grijs en mistig was. Toch viel de meeste regen juist aan de kust. De, vaak stevige, buien kwamen vanaf de Noordzee het land op drijven. Op sommige plekken viel er in korte tijd veel regen. Formerum (Terschelling) was de natste plek. Daar viel in oktober 2016, 131 millimeter neerslag.

Fikse schade

Op 2, 18 en 19 oktober was het behoorlijk buiig. Er stond een stormachtige wind en het weer deed herfstachtig aan. Het kwam net niet tot een herfststorm, al richtten diverse windhozen op 18 en 19 oktober wel schade aan. Een monumentale molen, de Twiskemolen in Landsmeer, verloor ineens zijn wieken. De molenaar hoorde een klap en zag tot zijn verbazing even later het wiekenkruis aan gruzelementen op de grond liggen. De wieken waren als luciferhoutjes afgebroken.

Geen weerrecords

De maand oktober 2016 heeft geen weerrecords verbroken. Qua weer waren er weinig uitschieters en was het een stuk koeler dan in september. In De Bilt kwam de temperatuur niet meer boven de 20 graden uit. In Maastricht gebeurde dit nog wel, en wel op 16 oktober. Toen werd het daar 20,8 graden. Mensen proefden nog even een klein toetje van de zomer, die nu echt op zijn retour was.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oktober 2015: sterk wisselend weer, maar geen herfststormOktober 2015: sterk wisselend weer, maar geen herfststormOktober 2015 was qua weer niet echt een herfstmaand te noemen. Bij het woord herfstmaand denk je algauw aan harde wind i…
Op vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in oktoberOp vakantie in Frankrijk: weer en temperatuur in oktoberFrankrijk is het meest populair in het hoogseizoen (juli en augustus) omdat de meeste mensen vakantie hebben en het weer…
Weer, temperatuur en weersverwachting ValenciaValencia, gelegen aan de Costa del Azahar in het oosten van Spanje, is een zeer populaire vakantiebestemming. Zowel in z…
Weer, temperatuur en weersverwachting BarcelonaMiljoenen toeristen per jaar bezoeken Barcelona. De tweede stad van Spanje is een populaire vakantiebestemming voor mens…
EK voetbal 2016: Kwalificatie Groep AVan de 53 deelnemende landen aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal 2016 zullen er uiteindelijk 23…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay
  • http://nieuws.weeronline.nl/28-10-2016-voor-het-eerst-sinds-april-een-te-koude-maand/
  • http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/oktober-eerste-koude-maand-sinds-april
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/maandextremen/oktober
  • http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/
  • Eigen waarnemingen

Reageer op het artikel "Herfstmaand oktober 2016: Vrij koud, rustig en veelal zonnig"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 09-11-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!