InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > December 2016 bracht over het algemeen droog en mooi weer

December 2016 bracht over het algemeen droog en mooi weer

December 2016 bracht over het algemeen droog en mooi weer Met een gemiddelde temperatuur van 4,7 graden was december 2016 een stuk warmer dan het landelijk gemiddelde van 3,7 graden. In tegenstelling tot een jaar eerder (toen het in december gemiddeld 9,6 graden werd), waren er in 2016 ook een aantal dagen waarop het kouder was dan gemiddeld. Rond Sinterklaas bonden waaghalzen zelfs al de ijzers onder om op natuurijs te schaatsen. Op 29 december beleefde De Bilt de eerste ijsdag sinds 23 januari 2015. Kortom: de winter deelde speldenprikjes uit, maar kon geen vuist maken. De echte 'diepvrieskou' beperkte zich tot onze oosterburen, terwijl depressies vanaf de Noordzee het weer bij ons bleven beïnvloeden. Zodra een lagedrukgebied ons land bereikte, steeg de temperatuur en begon het harder te waaien. Juist met kerst kwamen we in zo'n zachte luchtstroom terecht. Het werd een relatief warme, groene en onstuimige kerst.

Koud met Sinterklaas, warm met kerst

In 2016 was het op de meeste decemberdagen 8 tot 10 graden. Daarmee was het vaak zachter dan de gemiddelde dagtemperatuur van 5 of 6 graden. Een uitzondering vormde echter het weer rond Sinterklaas. Werd het op 2 december in De Bilt nog 9,4 graden, op 4 december werd het daar overdag niet warmer dan 4 graden. Het etmaalgemiddelde was -1,4 graden, want 's nachts ging de temperatuur ook al flink onderuit.

Op de morgen van 5 december werd het in De Bilt nog iets kouder, namelijk -6,9 graden. De koudst werd het op 6 december in Eelde. Daar wees de thermometer vlak voor zonsopgang -9,5 graden aan. Ook in De Bilt vroor het die nacht matig (-5,3) graden. Men spreekt over matige vorst bij een minimumtemperatuur beneden -5 graden. Normaal gesproken komt dit drie keer voor in december.

Op 6 december was het op veel plekken mogelijk, op natuurijs te schaatsen. Mensen bonden massaal de ijzers onder, al was het zeker oppassen geblazen, daar het ijs nog erg dun was. Wachten tot 7 december was echter niet mogelijk. Toen had de zachte lucht Nederland alweer in zijn greep en werd het 9,5 graden, terwijl het de nacht voorafgaand al niet meer vroor.

Warme en winderige kerst

Juist tijdens de kerstdagen kwam warme lucht ons land veroveren. De nachttemperatuur van 8,1 graden op eerste kerstdag, zou ook overdag niet misstaan hebben. Mooi weer was het allesbehalve. Al op 24 december wakkerde de wind flink aan. Het bleef ook niet droog, al stelde de hoeveelheid neerslag niet heel veel voor.

Eerste kerstdag was somber met 0 uren zon in De Bilt. Op tweede kerstdag zag het er vriendelijker uit, al viel er tussen de zonnige momenten door wel meer regen. Koud werd het niet. Op eerste kerstdag was het met 11,7 graden erg zacht. Tweede kerstdag werd het met 11,8 graden nog een fractie zachter. Hiermee komt kerst 2016 op de tweede plaats in het lijstje met warmste kersten sinds 1901. De eerste plaats wordt bezet door kerst 2015. Toen was kerst met respectievelijk 14 graden op eerste kerstdag en 14,4 graden op tweede kerstdag, zelfs absurd warm.

Eerste (en laatste) ijsdag van 2016

Waar het in 2015 in december onafgebroken warm bleef en het zelfs helemaal niet tot vorst kwam, probeerde de winter in 2016 wel degelijk zijn invloed te laten gelden. Boven Siberië lag een bel met extreem koude lucht, die verscheidene keren probeerde onze kant op te komen. Soms lag een uitloper ervan dichtbij ons land, wat te merken was aan een temperatuurdaling. De westelijke stroming was echter sterker, waardoor de winter op afstand bleef.

Iets kouder

Na de kerst werd het toch een paar dagen iets kouder. Op 29 december was het in sommige delen van Nederland stralend zonnig. 's Nachts had het gevroren, maar het zonnetje maakte veel goed en bracht de temperatuur in de plus.

In De Bilt gebeurde dit echter niet. Meteen na zonsopgang kwam mist en laaghangende bewolking opzetten, die de hele dag bleef hangen. Mensen kregen de zon de hele dag zelfs niet te zien. Zonder de zon als warmtebron, bleef het koud buiten. De maximumtemperatuur kwam die dag niet boven nul. Het werd -0,8 graden, wat betekent dat men in De Bilt de eerste ijsdag van 2016 kon noteren.

Wanneer je bedenkt dat een gemiddelde winter in De Bilt, 8 ijsdagen telt en de laatste ijsdag daar op 23 januari 2015 viel, kun je terecht concluderen dat de twee winters, voorafgaand aan die van 2016/2017, behoorlijk zacht waren. Het wachten op de volgende ijsdag in De Bilt duurde echter een stuk minder lang. Slechts een week later, op 6 januari 2017, was het alweer raak.

Tien vorstdagen

Over het algemeen verliep december 2016 vrij warm en rustig. Rustig in de zin dat het weinig waaide of regende. Op 3 december bijvoorbeeld, was het haast windstil. De hardste windstoot in De Bilt was slechts 2 meter per seconde. Het spreekt voor zich dat bij deze windstille condities gemakkelijk mist kon ontstaan. Het was in december dan ook 14 keer mistig, tegen 7 keer normaal.
Door de mist lukte het december 2016 dan ook niet om in de lijst van tien zonnigste decembermaanden te komen sinds 1901.

In het begin van de maand en aan het eind ervan, kwam het 's nachts regelmatig tot vorst. Dit gebeurde onder andere van 2 t/m 6 december en van 28 december t/m de 30ste. Oudjaarsdag was koud en zompig. De hele dag hing er een laaghangende mist en soms motregende het een beetje. In sommige delen van Nederland was het vuurwerk door de mist niet of nauwelijks te zien (Barneveld). Op andere plekken had men meer geluk; daar kon men ongehinderd van het vuurwerk genieten (Elburg).
Aan het eind van de maand konden tien vorstdagen genoteerd worden (dagen waarop de minimumtemperatuur onder de 0 graden uitkomt). Normaal gesproken zijn dit er 13.

Droog en zonnig

Ondanks de mist was de zon in december 2016 vaak te zien. In De Bilt scheen hij maar liefst 10 uur langer dan het normale gemiddelde van 49 uur. In het zuidoosten van Nederland scheen de zon zelfs nog veel langer. In Maastricht werd de 100 uur gehaald. Het oude record stond op 97 uur, gemeten in 1948 en 2015. Ook in Eindhoven was het zonnig.

Groningen moest het, net als De Bilt, met 58 uur doen. Daar scheen de zon het minst en omdat het weer altijd in De Bilt gemeten wordt, kon er deze keer geen zonrecord worden bijgeschreven. Dit terwijl het op andere plekken in Nederland wel degelijk zonovergoten was.

Opvallend

Opvallend was verder de droogte. Op 19 dagen viel er zelfs helemaal geen neerslag in De Bilt (op 8 dagen geen neerslag is daar normaal). Op de overige dagen viel er nog niet veel. Het meest op 10 december (4,9 mm). In totaal viel er 17,1 mm. Dit was goed voor een derde plek in het rijtje van droogste decembermaanden sinds in 1901 de weermetingen begonnen.

Meeste wind met kerst

Hoewel het weer met kerst zacht was, was de wind de grote spelbreker. Vooral op 2e kerstdag en op de 24ste waaide het hard. Op 2e kerstdag maakte de zon nog iets goed, terwijl het weer op eerste kerstdag ronduit somber was.

Wind van betekenis stond er alleen rond de kerst en op 10 december. Tot een storm kwam het niet. We kunnen terecht concluderen dat december 2016 over het algemeen mooi en rustig weer bracht.

Lees verder

© 2017 - 2018 Sigrid1968, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weeroverzicht februari 2015: saaiheid troef, maar wel zonnigWeeroverzicht februari 2015: saaiheid troef, maar wel zonnigKijkend naar het weer in februari, was februari 2015 een maand met weinig hoogte- en dieptepunten. Met een gemiddelde ma…
Winter 2016: net niet recordzachtWinter 2016: net niet recordzachtToen meteorologen van MeteoGroup en het KNMI op 1 februari 2016 de balans opmaakten van de winter 2015/2016 tot dan toe,…
Winter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheidWinter 2014/2015: Uitblinker in middelmatigheidDe meteorologische winter duurt van 1 december t/m 28 februari, dus de winter van 2014/2015 behoort alweer tot het verle…
April 2016 bijna een graad kouder dan december 2015!April 2016 bijna een graad kouder dan december 2015!De maand april kan soms al heerlijk lenteweer brengen. Temperaturen van rond de 20 graden, veel zon en weinig wind. Op 2…
Lente 2016: alle soorten weer in één seizoenLente 2016: alle soorten weer in één seizoenDe meteorologische lente omvat de maanden maart, april en mei. De lente van 2016 eindigde met een gemiddelde temperatuur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://tvvalkenburg.tv/nieuws/een-zonnige-december-weer-zonder-sneeuw/
  • http://nieuws.weeronline.nl/28-12-2016-december-uitzonderlijk-zonnig-en-droogste-sinds-1972/
  • http://nieuws.weeronline.nl/29-12-2016-het-is-een-officiele-ijsdag-vandaag/
  • http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/maandextremen/december
  • http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/
  • Eigen waarnemingen

Reageer op het artikel "December 2016 bracht over het algemeen droog en mooi weer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sigrid1968
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Weerjaar 2016
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!