Eindelijk een witte kerst

Eindelijk een witte kerst Ieder jaar hopen vele Nederlanders dat we eens een echte witte kerst krijgen. Een week voor de kerst van 2009, valt er een dik pak sneeuw. Overal hoor je mensen opperen, dat we een witte kerst gaan krijgen of dat de kans op een witte kerst nu wel heel erg groot is. De weersvoorspellingen voor de kerst zijn nog niet helemaal duidelijk.... Wordt het een witte kerst of hebben we ook dit jaar wederom pech?

1e kerstdag 2009

Op eerste kerstdag van 2009 wordt het voor veel mensen in Nederland een geweldige kerst. Grote vlokken sneeuw dwarrelen er deze ochtend naar beneden. En aan de wegen te zien, sneeuwt het al een tijdje. Voor het eerst sinds bijna 30 jaar hebben we een witte kerst.

Officiële witte kerst

Er wordt in Nederland pas van een officiële witte kerst gesproken als er op beide kerstdagen, in De Bilt, een gesloten sneeuwdek ligt. De Bilt is het hoofdstation van het KNMI. Omdat er in De Bilt voor meer dan 100 jaar sneeuwgegevens zijn, wordt De Bilt als referentie gekozen.

Meer kerstdagen met sneeuw

In Nederland gebeurt het wel vaker dat er met kerst sneeuw ligt. Maar dan geld het niet als een officiële witte kerst. Zo is er in het jaar 2000 met kerst in het oosten en noorden sneeuw gevallen. Gemiddeld 6 tot 10 centimeter. In 2001 viel alleen op 2e kerstdag wat sneeuw. In 2004 hadden we alleen wat lichte vorst, maar geen sneeuw te bekennen. In 2005 viel er, vooral in het noorden van het land, op 2e kerstdag sneeuw. Maar geen van alle was er echt spraken van een echt witte kerst.

De vorige officiële witte kerst is in 1981 geweest. Vooral in het midden van het land lag er op sommige plaatsen meer dan 20 cm sneeuw.
In 1964 was het ook een officiële witte kerst. Op eerste en tweede kerstdag viel er in het zuiden van het land, 2 dagen lang, 10 tot 15 cm sneeuw. De rest van het land moest het met wat minder doen. In 1962, 1963 en 1965 viel er ook sneeuw met kerst. Maar deze sneeuw was niet voldoende om echt te spreken van een officiële witte kerst.

Witte kerst in Nederland

JaarCentimeters
190610
193813
19404
19506
19645-10
198111-20
200910-20

Voorspellen witte kerst

Volgens het KNMI is het voorspellen van sneeuw heel moeilijk. Het is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Als de kerst binnen de 10 dagen termijn valt, is het nog steeds moeilijk te voorspellen of het gaat sneeuwen met kerst. Daarom wordt er vaak gepraat over de klimatologische kansen.

In de laatste ruim 100 jaar, is het in Nederland maar 6 keer voorgekomen dat er een witte kerst is. De kans dat wij dus in ons land een witte kerst krijgen, is dus slechts 6%. Niet zo gek dus dat veel mensen graag eens een witte kerst willen hebben. Aangezien een witte kerst in Nederland toch wel een zeldzaamheid is.
© 2009 - 2020 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oudejaarsweer door de jaren heenOudejaarsweer door de jaren heenJe hoeft maar even te googlen om artikelen te vinden omtrent ons kerstweer. Krijgen we een witte kerst of niet? Hoe vaak…
2010, het (weer)jaar met de lange winter en korte zomer2010, het (weer)jaar met de lange winter en korte zomer2010 was in weerkundig opzicht een bijzonder jaar. Een lange, sneeuwrijke winter, die gevolgd werd door een kille meimaa…
SinterklaasweerSinterklaasweerAls december in aantocht is, stelt men zich elk jaar weer dezelfde vraag: Krijgen we een witte kerst of niet? Dat we zow…
Witte kerst en Elfstedentocht een illusie?Witte kerst en Elfstedentocht een illusie?Iedere winter hopen we massaal op sneeuw. Dit geldt misschien niet voor iedereen, maar het grootste deel van de mensen z…

Het weer in januari 2010 in FrieslandJanuari 2010 gaat in Friesland de boeken in als een sneeuwrijke en koude maand. Bovendien was er nog best veel zon, name…
Temperatuur op aardeTemperatuur op aardeDe temperatuur in de atmosfeer verschilt. Het is bij de meeste wel bekend dat bijvoorbeeld op wintersport de temperatuur…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Eindelijk een witte kerst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lautof
Laatste update: Oktober 2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!