InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Jodendom – het weer: onweer, bliksem en storm

Jodendom – het weer: onweer, bliksem en storm

Jodendom – het weer: onweer, bliksem en storm Onweer is wetenschappelijk makkelijk te verklaren. Maar wat is de diepere Goddelijke betekenis van onweer? Volgens rabbijn Boruch Leff van het Torah-Institute in Baltimore wordt in de Talmoed (Joodse commentaar op de Bijbel) de vraag gesteld waarom God onweer schiep. Hieronder volgt het antwoord van de Talmoed. Ook aandacht voor het reciteren van zegens bij het horen/zien van onweer en bliksem.

Wetenschappelijke verklaring van onweer en bliksem

Wetenschappelijk gezien is onweer als volgt te verklaren. Het is het verschijnsel van één of meer elektrische ontladingen in de atmosfeer. Door de sterke luchtstromingen kunnen in de wolk concentraties van elektrische ladingen ontstaan. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar. Met die stromingen worden elektrisch geladen deeltjes meegevoerd waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolken en andere wolken of tussen de wolk en de aarde wat leidt tot bliksem en donder.

Talmoed

Mozes ontvangt de Tora van God terwijl het onweertMozes ontvangt de Tora van God terwijl het onweert
In de Talmoed wordt de vraag beantwoord waarom God onweer schiep met: onweer werd geschapen om de kronkel van het hart recht te maken. Wat betekent dit?

De mens is trots op zijn kennis en prestaties. Daarbij wordt God vaak uit het oog verloren, terwijl Hij juist de wereld leidt. Als er één gebied is wat de mens niet kan controleren is dat het weer. God schiep het weer. Om te voorkomen dat we God vergeten heeft Hij een mechanisme ontwikkeld om Hem te herinneren: namelijk het onweer. Onweer doet ons realiseren dat we ons leven niet onder controle hebben; we bestaan alleen omdat God dit wil. Ook toen de Tora op de Sinaï werd geopenbaard ging dit gepaard met onweer.

Onweer op de Berg Sinaï

Toen God op de Berg Sinaï verscheen onweerde het. zijn verschijning was niet subtiel. De wereld stond in shock stil. De aanwezige Joden vielen dood neer bij Zijn verschijning, maar herleefden snel daarna om bij het ontvangen van het tweede gebod opnieuw neer te vallen.

Na de schenking van de Tora (=instructie) is God 'afwezig'. Alleen door Gods 'afwezigheid' zijn wij in staat te leven. Maar toch is God heel nabij. Door Zijn Tora na te leven kunnen we geestelijk groeien en vinden we God. Zo leren we het heelal vanuit Gods perspectief te bekijken. We moeten inzien dat de werkelijkheid veel groter is dan wijzelf. Onze werkelijkheid is een uitbreiding van de Goddelijke energie. Door deze wereld een verblijfplaats te maken voor God kunnen we ons verenigen met Gods werkelijkheid. Hoe doen we dit? Het Joodse volk is verplicht de Tora na te leven, terwijl de niet-Joden verplicht zijn de Noachidische geboden na te leven.

Onweer is steeds weer een signaal van God om ons te herinneren dat Hij de enige werkelijkheid is en Hij alleen de wereld leidt.

Ligging van de Berg Sinaï (Egypte)

Legenda
A. Berg Sinaï - Hier ontving het Joodse volk de Tora
B. Egypte - hier vertrok het Joodse volk na honderden jaren slavernij; zij gingen naar de Sinaï om God te dienen
C. Erets Jisraeel (het Land Israël) dat het Joodse volk toebehoort

Het reciteren van zegens bij het horen/zien van onweer en bliksem

Wanneer het onweert of bliksemt zeggen Joden de volgende speciale zegens (brachot). Wanneer onweer en bliksem gelijktijdig plaatsvinden is één van de zegens voldoende.

onweer

Boruch atta adonai elehonoe melech ha'olam, shekocho oe'gevoerato malei olam.
  • Gezegend bent U, Eeuwige onze God, Koning van het Heelal, Wiens kracht en macht de wereld vult.

bliksem

Boruch atta adonai eloheinoe melech ha'olam oseh maaseh bereishit.
  • Gezegend bent U, Eeuwige onze God, Koning van het Heelal, Die de Schepping heeft gemaakt.

Lees verder

© 2007 - 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Onweer tijdens een warme zomerse dagOnweer tijdens een warme zomerse dagIn de zomer tijdens warme, hete en tropische dagen is de kans op onweer relatief groot in Nederland. Kans op extreem noo…
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Panisch voor onweer en bliksemPanisch voor onweer en bliksemHeel bang zijn voor onweer en bliksem. Sommige mensen worden helemaal gek als ze weten dat er onweer en bliksem op komst…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…
Bliksem, één van de gevaarlijkste weersverschijnselenBliksem, één van de gevaarlijkste weersverschijnselenDat onweer één van de gevaarlijkste weersverschijnselen ter wereld is weten we allemaal. Maar hoe ontstaat onweer nou ei…
Bronnen en referenties
  • KNMI
  • Rabbijn Boruch Leff - Torah-institute in Baltimore
  • Thunder on the Mountain - Bella Schapiro
  • Zinvol leven - Rebbe Schneerson

Reageer op het artikel "Jodendom – het weer: onweer, bliksem en storm"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 06-01-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Bidden
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!