Jodendom – het weer: onweer, bliksem, storm, regenboog

Jodendom – het weer: onweer, bliksem, storm, regenboog Onweer is wetenschappelijk makkelijk te verklaren. Maar wat is de diepere G'ddelijke betekenis van onweer? Volgens rabbijn Boruch Leff van het Torah-Institute in Baltimore wordt in de Talmoed (Joodse commentaar op de Bijbel) de vraag gesteld waarom G'd onweer schiep. Met enige regelmaat is ook een regenboog te zien na een zware regenbui. Ook die heeft een diepere G'ddelijke betekenis. Joden reciteren zegens bij het horen/zien van onweer, bliksem en een regenboog

Wetenschappelijke verklaring van onweer en bliksem

Wetenschappelijk gezien is onweer als volgt te verklaren. Het is het verschijnsel van één of meer elektrische ontladingen in de atmosfeer. Door de sterke luchtstromingen kunnen in de wolk concentraties van elektrische ladingen ontstaan. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar. Met die stromingen worden elektrisch geladen deeltjes meegevoerd waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolken en andere wolken of tussen de wolk en de aarde wat leidt tot bliksem en donder.

Talmoed

Mozes ontvangt de Tora van G'd terwijl het onweertMozes ontvangt de Tora van G'd terwijl het onweert
In de Talmoed wordt de vraag beantwoord waarom G'd onweer schiep met: onweer werd geschapen om de kronkel van het hart recht te maken. Wat betekent dit?

De mens is trots op zijn kennis en prestaties. Daarbij wordt G'd vaak uit het oog verloren, terwijl Hij juist de wereld leidt. Als er één gebied is wat de mens niet kan controleren is dat het weer. G'd schiep het weer. Om te voorkomen dat we G'd vergeten heeft Hij een mechanisme ontwikkeld om Hem te herinneren: namelijk het onweer. Onweer doet ons realiseren dat we ons leven niet onder controle hebben; we bestaan alleen omdat G'd dit wil. Ook toen de Tora op de Sinaï werd geopenbaard ging dit gepaard met onweer.

Onweer op de Berg Sinaï

Toen G'd op de Berg Sinaï1 verscheen onweerde het. Zijn verschijning was niet subtiel. De wereld stond in shock stil. De aanwezige Joden vielen dood neer bij Zijn verschijning, maar herleefden snel daarna om bij het ontvangen van het tweede gebod opnieuw neer te vallen.

Na de schenking van de Tora (=instructie) is G'd 'afwezig'. Alleen door G'ds 'afwezigheid' zijn wij in staat te leven. Maar toch is G'd heel nabij. Door Zijn Tora na te leven kunnen we geestelijk groeien en vinden we G'd. Zo leren we het heelal vanuit G'ds perspectief te bekijken. We moeten inzien dat de werkelijkheid veel groter is dan wijzelf. Onze werkelijkheid is een uitbreiding van de G'ddelijke energie. Door deze wereld een verblijfplaats te maken voor G'd kunnen we ons verenigen met G'ds werkelijkheid. Hoe doen we dit? Het Joodse volk is verplicht de Tora na te leven, terwijl de niet-Joden verplicht zijn de Noachidische geboden na te leven.

Onweer is steeds weer een signaal van G'd om ons te herinneren dat Hij de enige werkelijkheid is en Hij alleen de wereld leidt.

Regenboog teken van vrede

De regenboog is natuurlijk een natuurlijk verschijnsel. Stralen van zonlicht passeren waterdruppels in de atmosfeer; de heldere, kristalachtige druppeltjes breken het licht, ontketenen het spectrum van kleuren die het bevat en geven het weer in een boog over de mistige hemel. Het was pas na de Zondvloed van Noach dat de dynamiek die een regenboog creëerde door de Schepper werd geplaatst als een teken van zijn nieuw gevormde verbond met zijn schepping.

Ligging van de Berg Sinaï (Egypte)

Legenda
A. Berg Sinaï - Hier ontving het Joodse volk de Tora. Er zijn overigens 13 verschillende theorieën over de ligging van de berg. Niemand weet precies waar die ligt omdat de Biijbel geen duidelijkheid geeft.
B. Egypte - hier vertrok het Joodse volk na honderden jaren slavernij; zij gingen naar de Sinaï om G’d te dienen
C. Erets Jisraeel (het Land Israël) dat het Joodse volk toebehoort

Het reciteren van zegens bij het horen/zien van onweer, bliksem en een regenboog

Wanneer het onweert of bliksemt zeggen Joden de volgende speciale zegens (brachot). Wanneer onweer en bliksem gelijktijdig plaatsvinden is één van de zegens voldoende.

Onweer
Boruch atta adonai elehonoe melech ha'olam, shekocho oe'gevoerato malei olam.
  • Gezegend bent U, Eeuwige onze God, Koning van het Heelal, Wiens kracht en macht de wereld vult.

Bliksem
Boruch atta adonai eloheinoe melech ha'olam oseh maaseh bereishit.
  • Gezegend bent U, Eeuwige onze God, Koning van het Heelal, Die de Schepping heeft gemaakt.

Regenboog
Baruch ata Ado-nai Elo-heinu melech ha'olam zocher ha'brit v'ne'eman bivrito v'kayam b'ma'amaro.
  • Gezegend bent U, Heer onze G'd, Koning van het universum, die het verbond onthoudt, trouw is aan Zijn verbond en Zijn belofte houdt.

Voetnoot

1 Er is niet bekend waar de Berg Sinaï ligt. De vijf bekendste theorieën over de ligging van de Berg Sinaï zijn: Jebel Musa (de berg van Mozes), Jebel Sin Bishr, Har Karkom, Jebel el Lawz in Midjan, Jebel Badr in Arabië.
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Panisch voor onweer en bliksemPanisch voor onweer en bliksemHeel bang zijn voor onweer en bliksem. Sommige mensen worden helemaal gek als ze weten dat er onweer en bliksem op komst…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…
Onweer tijdens een warme zomerse dagOnweer tijdens een warme zomerse dagIn de zomer tijdens warme, hete en tropische dagen is de kans op onweer relatief groot in Nederland. Kans op extreem noo…

Wat is eigenlijk een orkaanWat is eigenlijk een orkaanIn de periode tussen begin juni en eind november is het in de tropische gebieden tijd voor de orkanen. Wanneer het zeewa…
Donder en BliksemDonder en BliksemDit is een artikel over de werking van de donder en de bliksem, over wat men vroeger dacht van de bliksem, een beetje ov…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FelixMittermeier, Pixabay
  • KNMI
  • Rabbijn Boruch Leff - Torah-institute in Baltimore
  • Thunder on the Mountain - Bella Schapiro
  • Zinvol leven - Rebbe Schneerson
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 04-07-2022
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.