InfoNu.nl > Wetenschap > Weer > Koudegolf vergroot de kans op de Elfstedentocht in 2013
nieuws uitgelicht

Koudegolf vergroot de kans op de Elfstedentocht in 2013

Koudegolf vergroot de kans op de Elfstedentocht in 2013 Nederland lijkt in januari 2013 te maken te krijgen met een officiële koudegolf. In de geschiedenis van de Elfstedentocht blijkt dat er een verband bestaat tussen het door gaan van de Elfstedentocht en een koudegolf. De vraag of de tocht der tochten in 2013 verreden zal worden, kan dus wel eens positief beantwoord gaan worden. De geschiedenis heeft ons echter geleerd dat koningwinter nog steeds uitmaakt of er ook daadwerkelijk een Elfstedentocht kan komen.

Wat is een Koudegolf

Wanneer spreken we over een officiële koudegolf? Bij een koudegolf hebben we volgens het KNMI te maken met een aaneengesloten periode van minstens 5 vorstdagen. Onder een vorstdag verstaan we een etmaal, waarbij de temperaturen niet boven het vriespunt mag komen. Daarnaast hebben we in Nederland ook een omschrijving voor een ijsdag. Een ijsdag is een dag waarbij het kwik het hele etmaal onder nul blijft. Op 3 van deze vijf ijsdagen moet de minimumtemperatuur lager zijn -10,0 graden Celsius zijn. Er wordt dan gesproken van strenge vorst. Overigens moeten de genoemde temperaturen wel gemeten zijn in de Bilt.

Koudegolf

Een koudegolf is de laatste jaren in Nederland zeer uitzonderlijk. De laatste koudegolf in Nederland dateert uit 1997. Voor 1997 had Nederland vaker te maken met een koudegolf. Een koudegolf is de tegenhanger van de hittegolf. In de jaren tachtig hadden we maar liefst 5 maal te maken met deze extreme periode van winterse kou. Sinds 1901 hebben we in Nederland in het totaal 32 koudegolven voor de kiezen gekregen, waarbij we in sommige jaren zelfs te maken hadden met meerdere koudegolven in één jaar.

Top drie koudste koudegolven aller tijden

Tijdens de winter van 2011-2012 kregen we voor het eerst sinds 15 jaar weer te maken met een koudegolf. Dit in een winter die over het algemeen vrij warm was en waarin dan ook warmte records werden gemeten. 1 januari 2012 ging dan ook de boeken in als de warmste nieuwjaarsdag uit de geschiedenis. In Januari 2012 sloeg het weer echter geheel om, waardoor er vanaf 29 januari 2012 zde Bilt geen temperaturen meer gemeten werden boven de 0 graden Celsius. Daarnaast was de temperatuur op 5 februari 2012 3 dagen achtereen lager geweest dan -10.0 graden Celsius. Daardoor hadden we in Nederland te maken met een officiële koudegolf. De koudegolf van februari 2012 was een van de koudste koudegolven leertijden. Door de extreme temperaturen die werden gemeten in de nacht van 3 op 4 februari 2012 wist de koudegolf van 2012 de derde positie in de top 10 koudste koudegolven aller tijden in te nemen. In de nacht van 3 op 4 februari 2012 werden er in Lelystad maar liefst temperaturen gemeten van -22,9 graden Celsius. Hiermee werd in Lelystad de koudste temperatuur sinds 1956 gemeten. Alleen in 1942 hadden we te maken met nog extremere temperaturen. In januari 1942 werd in Winterswijk een temperatuur van - 27,9 graden Celsius gemeten.

De top 3 van de Nederlandse koude golven zijn:

  1. 1942
  2. 1956
  3. 1929 en 2012

Koudegolf 2013

In België is de koudegolf van 2013 in de nacht van 17 op 18 januari 2013 een feit geworden. Hierbij moet wel aangegeven worden dat de definitie van een koudegolf in België anders is dan in Nederland. Een koudegolf is volgens het KMI ( Belgisch weerstation) een periode van minstens 5 aaneengesloten dagen met vorst (minimumtemperaturen onder 0°C). Op minstens 3 van deze dagen moet de maximumtemperatuur onder het vriespunt blijven. Ondanks de verschillende interpretaties van een koudegolf lijken we ook in Nederland af te stevenen op een Koudegolf. Vanaf dinsdag 15 januari 2013 hebben we in Nederland te maken met strenge vorst en werden er in de Betuwe temperaturen gemeten van -18 graden Celsius.

Koudegolf en Elfstedentocht

Nu we in 2013 te maken hebben met dagen van strenge vorst neemt de Elfstedenkoorts in Nederland ook heel extreem toe. Er lijkt een verband te bestaan tussen het doorgaan van de Elfstedentocht en een koudegolf. In de geschiedenis van de Elfstedentocht zijn er maar tien koudegolven geweest die enkele dagen later niet werden gevolgd door de tocht der tochten.

Of de Elfstedentocht in 2013, voor het laatst in 1997 verreden, weer zal worden gereden zal nog enige tijd onzeker blijven. Positief is in ieder geval dat de meteorologen van www.weeronline.nl verwachten dat we zeker tot eind januari 2013 te maken krijgen met temperaturen onder het vriespunt, waardoor Weeronline een voorzichtige voorspelling heeft gedaan voor een Elfstedentocht in de laatste week van Januari 2013.

Lees verder

© 2012 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koude Hollandse wintersDe winter in 2012 zal niet de boeken in gaan als een extreem koude winter. Pas eind januari 2012 duikt het kwik onder nu…
Komt er een Elfstedentocht in 2018?De Elfstedentocht. Wanneer komt ie weer? Wanneer gaat het door en zeggen de Friezen: It giet oan! Wat moet de ijsdikte z…
Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…
De Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingenDe Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingenIedere winter wordt er in Nederland weer druk gespeculeerd over de kans dat de Elfstedentocht in de aankomende winter do…
Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatWaarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatDooi, harde wind en sneeuw zijn vaak de oorzaken waarom de Elfstedentocht niet doorgaat of op het laatste moment wordt a…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.nos.nl
  • www.weeronline.nl
  • www.elfstedentocht.nl

Reageer op het artikel "Koudegolf vergroot de kans op de Elfstedentocht in 2013"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jos, 18-01-2013 18:40 #1
Een opmerking: een ijsdag is een dag waarop het kwik het gehele etmaal niet boven nul uitkomt en niet een vorstdag. Een koudegolf is dus een periode van 5 aaneengesloten ijsdagen. Reactie infoteur, 21-01-2013
Een dag waarbij het kwik het hele etmaal onder nul blijft noemen we een ijsdag. Een koudegolf komt in Nederland maar weinig voor. Een koudegolf is een aaneengesloten periode van minstens 5 ijsdagen (etmaal waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt komt), waarvan op 3 dagen de minimumtemperatuur lager is dan -10,0 graden.

Volgens mij zijn we het dus eens.

TeksTSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 21-01-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Special: Elfstedentocht
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!