Weer 2020: Winter-, lente-, zomer- en herfstverwachting 2020

Weer 2020: Winter-, lente-, zomer- en herfstverwachting 2020 Wat voorspelt de Enkhuizer Almanak over het weer in 2020? De almanak verwacht in 2020 geen strenge winter. Er komt wel een periode met goed winterweer aan vanaf halverwege februari 2020. Wat de zomer betreft krijgen we in 2020 een paar periodes met goed zomerweer. Onduidelijk is of er sprake zal zijn van een hittegolf. De lente en herfst verlopen normaal. Hoe zien verder de winterverwachting en zomerverwachting van 2020 eruit volgens Piet Paulusma en Weeronline? Piet Paulusma voorspelt voor de winter wisselvallig en kwakkelend weer, maar ook perioden met matig tot strenge vorst. Er kan dan geschaatst worden. Weeronline voorspelt een zachtere winter dan normaal dankzij een zuidwestenwind. Als de wind draait naar het oosten en het noorden zou er volgens Weeronline toch nog sneeuw- en ijspret kunnen voorkomen. De zomerverwachting van Paulusma wordt normaliter rond 1 juni bekend, het begin van de meteorologische zomer. Weeronline heeft al voorlopige lente- en zomerverwachtingen.
Bron: Jorisamonen, PixabayBron: Jorisamonen, Pixabay

Wintervoorspellingen 2020

Volgens het KNMI is het anno 2019 nog steeds lastig om wintervoorspellingen te doen. Het enige dat over de huidige Nederlandse winters gezegd kan worden is dat ze minder koud zijn geworden door de klimaatverandering (opwarming aarde door broeikasgassen). Anno 2019 zijn er wel weerverwachtingsmodelllen die de grootschalige wintercirculatie boven de Noord-Atlantische Oceaan redelijk kunnen voorspellen. Maar hoe dat vertaald kan worden naar verwachtingen voor de wintertemperatuur in Nederland is anno 2019 nog onduidelijk.

Wintervoorspelling 2020 volgens de Enkhuizer Almanak

In de periode 1-6 januari is het helder en kil winterweer. Vanaf 7 januari volgen wind en buien. Dit houdt aan tot de 11de van de maand waarna het vanaf 12 januari opklarend en kouder wordt. In de periode 18-24 januari is het guur en winderig. De laatste week van januari is het rustig winterweer. Februari begint betrokken en koud. Vanaf 6 februari volgt winterse neerslag. Dit duurt tot 13 februari en wordt gevolgd door een week van opklarend en koud winterweer. Vanaf 21 tot en met 25 februari is het helder weer. Dit zet zich voort in de periode 26-29 februari met goed winterweer.

Wintervoorspelling 2019-2020 volgens Piet Paulusma

Piet Paulusma, vanaf januari 2020 weerman bij omroep Max, voorspelt een rommelige winter. Dat wil zeggen wisselvallig en kwakkelend weer. Paulusma voorspelt één of twee perioden met echt winterweer waarbij het flink koud wordt met matige tot strenge vorst. Er kan dan tevens geschaatst worden. De weerman voorspelt ook sneeuwdagen met regionaal behoorlijk wat sneeuw. Er zal overlast zijn door sneeuw, soms ijzel en ook storm. De gemiddelde temperatuur in deze winter is mogelijk 1 graad te koud.

Wintervoorspelling 2019-2020 volgens Weeronline

Volgens Weeronline, een Nederlands meteorologiebedrijf dat weergerelateerde diensten levert aan diverse bedrijven en media, hebben computermodellen berekend dat er een zachtere winter komt dan normaal. Vanwege een zuidwesten wind vanaf de Noord-Atlantische Oceaan is de kans op sneeuw en vorst klein. De temperatuur zal vaak boven de 10 graden uitkomen deze winter. De gemiddelde temperatuur ligt om en nabij de 5 graden. Overdag zal het zacht aanvoelen en 's nachts ligt de temperatuur ruim boven de nul. De kans op schaatsijs is klein en een Elfstedentocht zal er al helemaal niet komen. Omdat de wind niet de hele tijd uit het zuidwesten zal komen mag nog wel gehoopt worden op korte perioden met koude oosten- tot noordenwinden, waardoor het wel tot sneeuw- of schaatspret kan komen. Qua neerslag wordt zo'n 250 mm berekend voor deze winter. Januari en februari zullen natter worden dan december.

Lenteverwachtingen 2020

Lenteverwachting 2020 volgens de Enkhuizer Almanak

Maart begint veranderlijk en koud. In de week van 8 tot en met 14 maart is het opklarend en zachter. Dit wordt gevolgd door een week goed lenteweer. De laatste 10 dagen van de maand vanaf 22 maart is het zacht maar wel winderig. Ook vallen er buien. April begint wisselvallig met kans op buien. Vanaf 6 april is het goed lenteweer en het wordt omstreeks de 14de zacht en zonnig. Op 19 april begint een korte periode met wisselvallig en winderig weer. De laatste week vanaf 24 april zijn er opklaringen en is het zacht lenteweer. De eerste acht dagen van mei is het helder en koel lenteweer. Daarna volgt tot en met de 14de van de maand goed en warmer weer. Daarna is het tot de 21ste veranderlijk en mogelijk valt er een bui. Er volgt dan zacht lenteweer en is er kans op regen. De laatste week van mei is aanvankelijk betrokken maar later volgen opklaringen.

Lenteverwachting 2020 volgens Weeronline

Weeronline verwacht voor maart, april en mei bovengemiddelde temperaturen. Dit betekent dat er in maart een kleinere kans op vorst is. Het voorjaar start vroeg en in maart kan het al 20 graden worden. Het weerpatroon van deze winter -de wind vaak uit het zuidwesten- zet zich door in de lente. Hoe verder de lente vordert hoe meer warme dagen er zullen volgen. De neerslaghoeveelheden in de lente zijn normaal. De modellen voorspellen zelfs een iets te droge lente vanwege hoge drukgebieden. El Niño blijft voorlopig uit waardoor de lente minder nat zal zijn. Regionaal -in het zuiden en oosten- kan de droogte dan ook weer snel opspelen.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Zomerverwachtingen 2020

Volgens het KNMI kan in het algemeen over de zomers in Nederland gezegd worden dat vooral in juli en augustus de kans op zomerse (25 graden of meer) of tropische dagen (30 graden of meer) het grootst is. In de periode 1981-2010 zijn telde juni vier zomerse dagen, juli acht zomerse dagen en augustus zeven zomerse dagen. De kans op twee tropische dagen in het zuiden van het land in juli of augustus is heel gewoon. Aan het begin van de zomer is het aan de kust wat koeler dan de rest van het land vanwege het koude zeewater. Maar later kan het ook hier tropisch worden. Klimaatscenario's laten zien dat de zomers warmer worden en dat er meer hittegolven zijn vanwege de opwarming van de aarde. Vaak komt een hittegolf eens in de drie jaar voor. 2018 kende zelfs twee hittegolven en dat geldt ook voor 2019. De zomers worden ook droger door de klimaatverandering. Maar er kunnen ook buien ontstaan door de warmte waarbij grote hoeveelheden neerslag vallen. De minste regen valt in het noordwesten van het land. Groningen en Limburg kennen in de zomers de meeste neerslag. Het landelijk gemiddelde aantal uren zon in de zomer is 602 uur.

Zomerverwachting 2020 volgens de Enkhuizer Almanak

Tot 9 juni is het wisselvallig maar wel warmer weer. Daarna koelt het af en bestaat er kans op onweer. De tweede helft van de maand begint opklarend en zonnig. De laatste acht dagen van juni is het mooi zomerweer maar wel later kans op onweer. De eerste negen dagen van juli kenmerken zich door veranderlijk zomerweer. Daarna is het tot 15 juli onbestendig en winderig. In de periode 16-22 juli zijn er opklaringen en wordt het warmer. Tot 26 juli volgt dan mooi zomerweer. De laatste vijf dagen van de maand is het koeler en veranderlijk. Er bestaat dan kans op onweer. De eerste week van augustus begint bepaald niet zomers. Het is wisselvallig en er valt regen. Maar dat wordt in de tweede week van de maand goed gemaakt met goed zomerweer. Vanaf 17 augustus is het winderig en krijgen we later onweer. In de periode 23-27 augustus is het koeler en veranderlijk. Ook de laatste vier dagen van de maand is het betrokken en koel.

Zomerverwachting 2020 volgens Piet Paulusma

Piet Paulusma gaat uit van een zomer met uitersten, net als vorig jaar. Hij voorspelt hitte met tropische temperaturen. Mogelijk komen er één of twee hittegolven. De zon schijnt uitbundig en er zijn (langere) perioden van droogte. Mensen kunnen vaak naar het strand. Ook voorspelt Paulusma pittige buien met veel regen en kans op wateroverlast. Daarbij is kans op zware hagel, zwaar onweer en harde windstoten. Naast de warmte zijn er perioden met koel weer. Juni en augustus zijn mogelijk het meest wisselvallig. Ondanks de voorspelling van perioden met droogte verwacht Paulusma een regenoverschot dankzij de zware buien. Dit kan per regio verschillen.

Zomerverwachting 2020 volgens Weeronline

Weeronline verwacht een hete zomer. Vooral juni en augustus kunnen droog en snikheet gaan worden. Er zullen tropische dagen zijn met temperaturen boven de 30 graden. Vanwege de coronacrisis zullen veel mensen in juni nog in en rond het huis blijven waardoor het lastiger is om met de warmte om te gaan, vooral 's nachts in bed. Juli wordt anders. Dan verwacht Weeronline veel buien vanwege westen- of zuidwestenwinden. Maar zodra de wind uit het zuiden komt zal er warme lucht vanuit Spanje worden aangevoerd en kan het volgens Weeronline best weer eens 40 graden worden zoals vorig jaar. Augustus wordt een echte strandmaand: veel zon en temperaturen boven de 25 graden. Af en toe zal een noordenwind voor verkoeling zorgen.

Herfstverwachtingen 2020

Herfstverwachting 2020 volgens de Enkhuizer Almanak

De eerste acht dagen van september voorspellen goed zomerweer. Tussen 9-13 is het koeler en regenachtig. Daarna is het veranderlijk. Vanaf 19 september is het stil nazomerweer. Dit duurt tot het einde van de maand alhoewel de laatste dagen veranderlijk zullen zijn. Oktober begint herfstachtig met wisselvallig en winderig weer. In de periode 8-13 oktober is het koel. Daarna volgt een week met zacht weer maar wel buiig. Vanaf de 21ste klaart het op en is het winderig. De laatste zes dagen van de maand is het goed herfstweer. De eerste zes dagen van november is het betrokken en valt er neerslag. De week daarop is er wind en vallen er buien. Vanaf de 14de is het kil en opklarend. In de periode 21-24 is het onbestendig. De laatste zes dagen van de maand wordt het kouder en veranderlijk. December begint kil en nevelig. Vanaf 5 december is het koud winterweer. In de periode 12-19 december is er kans op (nacht)vorst en is het helder. Vanaf de 20ste tot het einde van de maand is het veranderlijk, guur en buiig. Er lijkt geen witte kerst te komen.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2020 en 2021 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…
Verkeersboete 2020: snelheidovertreding en boetesVerkeersboete 2020: snelheidovertreding en boetesDe verkeersboetes 2020 gaan omhoog. Te hard gereden met de auto, een snelheidsovertreding buiten de bebouwde kom als pre…
Openingstijden en betalingsverkeer banken op feestdagen 2020Openingstijden en betalingsverkeer banken op feestdagen 2020Zijn de banken open op de feestdagen in 2020 en wanneer dan wel? Voor die vraag staan we elke keer als de feestdagen era…

Poollicht, een lichtverschijnselPoollicht, een lichtverschijnselWat tegenwoordig een wetenschappelijk bewezen natuurverschijnsel is, werd in vroeger tijden gezien als een bericht van d…
Weer en klimaatWeer en klimaatWaarom regent het? Wat is bliksem? Waarom is er wind? Wat is het verschil tussen een orkaan of hurricane en een tornado?…
Bronnen en referenties
  • Enkhuizer Almanak 2020
  • Piet Paulusma
  • Weeronline
  • KNMI
  • https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/1394803/2020-opnieuw-een-warm-jaar-in-het-vooruitzicht.html
  • https://www.weeronline.nl/nieuws/3-5-2020-zomerverwachting-weer-zomer-2020
  • https://franekercourant.nl/artikel/1106997/piet-paulusma-zomer-2020-een-zomer-van-uitersten.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
  • Afbeelding bron 1: Jorisamonen, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: OpenClipart Vectors, Pixabay

Reageer op het artikel "Weer 2020: Winter-, lente-, zomer- en herfstverwachting 2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Miriam de Vries, 02-01-2020 15:53 #1
Weer een vreselijke hittegolf. Ik heb het liefst koude en winterse buien.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 1
Schrijf mee!