InfoNu.nl > Wetenschap > Wetenschappers > Negen soorten kankers mede veroorzaakt door de mobiel

Negen soorten kankers mede veroorzaakt door de mobiel

Negen soorten kankers mede veroorzaakt door de mobiel In een bijeenkomst in Connecticut in juni 2013 hebben vooraanstaande deskundigen van verschillende topuniversiteiten hun zorg uitgesproken over de gevaren van draadloze technologieën. Er werd een grote hoeveelheid aan wetenschappelijk bewijs gepresenteerd dat elektromagnetische velden, gezondheidsschade geven. Erg schokkend is dat er negen kankersoorten gelinkt worden aan de straling van deze technologische snufjes. Iets wat in Nederland alsmaar ontkent wordt. Behalve door de 3 tot 5% mensen die in ons land al elektro hyper sensitieve gemaakt zijn door alle draadloze toepassingen.

Toename

Het aantal nieuwe kankergevallen is door de jaren heen enorm toegenomen tot bijna verdubbeld en zal mogelijk oplopen tot wereldwijd bijna 25 miljoen per jaar, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het World Cancer Report van 2014. Omdat de opmars van alle draadloze toepassing een enorme vlucht heeft genomen is de vraag relevant of er een samenhang is tussen de toename van het aantal hersentumoren en de blootstelling aan radiofrequente straling. Met name het effect op de lange termijn. Analyse van recente studies lijken inderdaad aan te geven dat de lange termijn effecten (tien jaar mobielgebruik) een verhoogde kans op hersentumoren geven. Dit volgens onderzoek van het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Het onderzoek

Het Amerikaanse Nationaal Toxicologie Programma (NTP) heeft een langdurig onderzoek met ratten en muizen gedaan naar de groei van kanker in relatie tot de elektromagnetische velden van de mobiele communicatie. Op 27 mei 2016 is door de Amerikaanse overheid bekendgemaakt dat kanker in relatie wordt gebracht met draadloze communicatie. De volgende negen kankers die gelinkt kunnen worden aan de mobiele communicatie zijn;
 • glioma (hersenkanker);
 • akoestische neuroma (tumor op akoestische zenuw);
 • meningeoom (tumor van de hersenvliezen);
 • speekselklier kanker;
 • oog kanker;
 • testicular kanker;
 • leukemie;
 • schildklierkanker;
 • borstkanker.

Glioma (hersentumoren)

Gliomen zijn tumoren die ontstaan in de cellen, die de zenuwcellen in de hersenen ondersteunen. Gliomen zijn er in verschillende gradaties. Lowgrade gliomen zijn goedaardig en high grade gliomen zijn kwaadaardig en kunnen uitzaaien. Een andere kanker in de hersenen is een meningeoom, een tumor welke ontstaat in het hersenvlies. Meestal is een meningeoom goedaardig. De tumor groeit langzaam en geeft meestal weinig klachten. Een meningeoom verdringt het zenuwweefsel totdat de normale anatomie van de hersenen zo vervormd zijn dat er functiestoornissen op treden. Verschijnselen als:
 • epileptische aanvallen in lichte mate;
 • drukkende hoofdpijn achter de ogen;
 • misselijkheid;
 • overgeven;
 • verlammingsverschijnselen;
 • dubbel zien;
 • spraakstoornissen (net of je dronken bent).

Door de langzame groei van een meningeoom kan deze zich ook in het wervelkanaal bevinden. Er ontstaan dan verschijnselen van druk op het ruggenmerg. Tot verlammingsverschijnselen en/of gevoelsstoornissen. De resultaten van de Interphone studie geven een verband met hersentumoren en mobiel gebruik. Mensen die al tien jaar meer dan een half uur per dag de draadloze telefoon gebruiken, hebben meer kans op hersentumoren. Het langetermijneffect dus.

Akoestische Neuroma (tumor op akoestische zenuw)

Een akoestische neuroma is een tumor van de gehoorzenuw. Hoewel de tumor niet kwaadaardig is, kan het wel leiden tot ernstige symptomen. De eerste symptomen kunnen zijn:
 • langzaam gehoor verlies;
 • een piep in de oren (tinnitus);
 • een vol gevoel in het oor.

Andere symptomen, die kunnen optreden na verloop van tijd, bevatten:
 • evenwichtsproblemen;
 • duizeligheid;
 • verwarring;
 • smaakverandering;
 • gevoelloosheid, tintelingen en spiertrekkingen in het gezicht;
 • onhandigheid.

Meningeoom (tumor van de hersenvliezen)

Een meningeoom is een goedaardige tumor, beginnend in de hersenvliezen. De tumor groeit langzaam en geeft meestal weinig klachten. Een meningeoom verdringt het zenuwweefsel totdat de normale anatomie van de hersenen zo vervormd zijn dat er functiestoornissen op treden. Verschijnselen als:
 • epileptische aanvallen in lichte mate
 • drukkende hoofdpijn achter de ogen
 • misselijkheid
 • overgeven
 • verlammingsverschijnselen
 • dubbel zien
 • spraakstoornissen (net of je dronken bent)

Speekselklierkanker

We hebben drie paar grote speekselklieren:
 • net onder de oren;
 • onder het kaakbeen;
 • onder de tong en in mondbodem.

De meest grote speekselkliertumoren beginnen onder de oren. Symptomen van speekselklieraandoeningen:
 • toegenomen of verminderde speekselproductie;
 • pijn in de mond, vooral tijdens eten;
 • vieze smaak en koorts (ontstoken speekselklier;
 • toegenomen tandbederf (cariës) en slikklachten door verminderde speekselproductie.

Oog kanker (uveal melanoom)

Een melanoom kan ook in het oog voorkomen. Dit wordt ook wel uveamelanoom of oculair melanoom genoemd. Een onderzoek proefpersonen die te maken hebben met het werken in een elektromagnetische omgeving, gaf het volgende resultaat: vrouwen die zijn blootgesteld aan elektrische transmissie installaties vertoonden verhoogde risico’s op oogkanker. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat vrouwen met een donkere iriskleur (bruine ogen) meer risico hebben op oogkanker.

Testicular kanker

Testicular kanker is ook bekend als geslachtscellen tumor. Zaadbalkanker of teelbalkanker (testiscarcinoom of teelbalkanker) is een vorm van kanker die ontstaat in de zaadbal, ook wel testis of testikel genoemd. Het ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Kiemceltumoren komen soms voor buiten de geslachtsorganen. In Nederland krijgen steeds meer mannen zaadbalkanker. Ook in andere landen komt zaadbalkanker steeds vaker voor. Deskundigen staan voor een raadsel. Mogelijk is er een relatie met de plek waarop mannen hun smartphone of laptop doorgaans houden.

Leukemie

Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van bloedkanker. Van de witte bloedcellen (leukocyten) wordt het groeiproces op een kwaadaardige manier veranderd. Een onderzoek in China (bekend gemaakt in 2014) zoekt de media op met de kop: blootstelling aan magnetische velden geeft onze jeugd een verhoogd risico op leukemie. Het onderzoek uitgevoerd door Ministerie van Volksgezondheid, University School of Public Health, Jilin en Changchun met als doelstelling om de linken (van 11.699 gevallen in 9 studies) tussen leukemie op jonge leeftijd en de blootstelling aan magnetische velden kenbaar te maken. De boodschap van deze meta-analyse was dat jeugdleukemie geassocieerd kan worden met blootstelling aan elektromagnetische velden.

Schildklierkanker

Kwaadaardige cellen die zich vormen in de schildklier. De schildklier is een vlindervormig orgaan welke te vinden is in de hals voor de luchtpijp en schildklierhormonen produceert. Een Israëlisch onderzoek uit 2013, uitgevoerd in het Beilinson ziekenhuis en aan de Universiteit van tel Aviv, komt met een mogelijk verband tussen de stijging van schildklierkanker en de verhoogde blootstelling aan straling (elektromagnetische velden). In één experiment werden cellen van gezonde mensen onderworpen aan een apparaat welke de straling van een mobiel simuleerde. De bestraalde cellen verspreiden zich in een veel hoger tempo dan niet bestraalde cellen. Een tweede onderzoek gaf vergelijkbare resultaten.

Borstkanker

Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker van het melkklierweefsel in de borst. Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer een miljoen vrouwen. Een Duits onderzoek uit 2009 van het Departement Gynaecologie en verloskunde en Universiteit van Göttingen, geeft aan dat bij borstkanker de werking van het hormoon melatonine negatief beïnvloed wordt door elektromagnetische velden. Melatonine is het natuurlijk hormoon wat ons dag- en nachtritme regelt. Maar melatonine speelt ook een belangrijke rol in het verouderingsproces en bij preventie tegen borstkanker. Uit studies bij vrouwen die borstkanker hebben blijkt dat het melatoninegehalte verminderd is.

In Amerika waarschuwt de Borstkanker Stichting voor elektromagnetische velden en het risico op borstkanker, gebaseerd op het wetenschappelijke bewijs. De Borstkanker Stichting in Amerika ziet het als volgt: veel onderzoeken geven aan dat de blootstelling aan elektromagnetische velden gepaard gaan met veel nadelige gezondheidseffecten. Dit met inbegrip van borstkanker (zowel voor vrouwen als voor mannen) en andere vormen van kanker, neurodegeneratieve ziekten en verlaging van het immuunsysteem. Ze waarschuwen de mensen voor het draadloos gebruik en willen dat de overheid duidelijk geeft.

Lees verder

© 2014 - 2020 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leven met kanker: Bloedkanker/ leukemieLeven met kanker: Bloedkanker/ leukemieRuim 1.600 mensen kampen jaarlijks met bloedkanker, waaronder veel kinderen. De oorzaak van deze vorm van kanker is nog…
Kanker: oorzaak, verloop en behandelingKanker: oorzaak, verloop en behandelingVroeg of laat krijgt vrijwel iedereen er in zijn of haar omgeving of persoonlijk mee te maken: kanker. Kanker is een zie…
Tumoren, oftewel kankerTumoren, oftewel kankerTegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking al…
Welke vormen van leukemie zijn er?Welke vormen van leukemie zijn er?Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd. Het is kanker van de witte bloedcellen. Leukemie kennen we voornamelijk als…
Plaveiselcelcarcinoom bij de hond, kat en het paardPlaveiselcelcarcinomen zijn kwaadaardige tumoren, uitgaande van de huid, waarbij uitzaaiing gemakkelijk plaats vindt. He…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
 • http://articles.mercola.com/sites/Articles/Archive/2013/09/21/Cell-Phone-WiFi-Radiation.aspx
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Belgie/5829/__20_keer_zoveel_hersenkankers_binnen_20_jaar_door_gsm_s__
 • https://www.kanker.nl/bibliotheek/hersentumoren/wat-is/307-hersentumoren
 • http://www.stopumts.nl/pdf/Popma.pdf
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/4759/interphone_toenemend_risico_glioma_en_meningioma_voor_regelmatige_gebruikers_van_mobiele_telefonie.
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/5078/duitsland_donkerogige_vrouwen_lopen_waarschijnlijk_meer_risico_op_oogkanker_door_emv
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/7284/israel_wetenschappers_vinden_een_verband_tussen__schildklierkanker_en_mobiel_bellen
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/5078/duitsland_donkerogige_vrouwen_lopen_waarschijnlijk_meer_risico_op_oogkanker_door_emv

Reageer op het artikel "Negen soorten kankers mede veroorzaakt door de mobiel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Laatste update: 22-09-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Special: Draadloos
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!