InfoNu.nl > Wetenschap > Wetenschappers > Vroegtijdige veroudering van de hersenen

Vroegtijdige veroudering van de hersenen

Vroegtijdige veroudering van de hersenen Krijgen de pubers van nu, over twintig jaar te maken met vroegtijdige veroudering van de hersenen. Hebben ze als veertig jarigen dan hersenen als van een tachtig jarige? Zijn ze dan al vergeetachtig zijn en fysiek een wrak? Wanneer er geen bekendheid aan gegeven wordt: ja! Dit volgens de Canadese natuurkundige Paul Héroux. In februari 2014 slaat hij alarm: dit moet voorkomen worden!

Paul Héroux

Paul Héroux PhD, is hoofddocent van het "In Vitro Toxicology Laboratory" aan de McGill universiteit in Canada. Hij waarschuwt dat elektromagnetische velden (EMV) tot een vroegtijdige veroudering van de hersenen kan leiden. Elektromagnetische velden die gegenereerd worden door draadloze technieken en door onder andere ons lichtnet. Héraux deed zelf lange tijd onderzoek naar de elektrische eigenschappen van levend weefsel en onderwijst nu aan de medische faculteit van de McGill universiteit over de gezondheidseffecten van straling.

Tien jaar eerder

Volgens Héroux, zeggen neurologen die de kwestie hebben bestudeerd, dat de gevolgen van de EMV lijken op een lichte hersenbeschadiging. "We gaan bij hersenveroudering uit van degeneratie en leeftijd. Maar de hersenen van jonge mensen verouderen met het huidige gebruik van draadloze technieken, veel sneller. Mensen tegenwoordig, worden dommer en mentaal worden ze veel sneller oud', denken de neurologen. Naast dit onderzoek zijn er al veel onderzoeken die aan tonen dat de schadelijkheid van de EM straling veel schadelijke gevolgen heeft voor mens, flora en fauna. Een herhaling zit eraan te komen van de tijd toen er nog lood in de benzine zat en dat dit de oorzaak was van het naar beneden kelderen van het IQ van een hele generatie kinderen, volgens Héroux.

De gevolgen van lood in de benzine

Want tot 1990 zat er lood in de benzine. Het lood, dat in tetra- ethyllood zit, kwam via de uitlaatgassen van auto’s en vrachtwagens in het milieu terecht. Als een zwaar toxisch metaal hoopte zich dat op in met name een mensen lichaam. Wanneer het loodgehalte in een lichaam toeneemt, kan het gevaarlijk worden voor de gezondheid. Door het voortdurend en langdurig inademen van lood(stof) kan er een loodvergiftiging ontstaan. De langzaam toenemende klachten die bij een loodvergiftiging horen, kunnen zijn:
 • problemen met maag en darmkanaal
 • in de hersenen
 • zenuw problemen
 • aantasting van het beenmerg
 • nier problemen
 • en beïnvloeding op de voortplanting

Uit onderzoeken onder kinderen die aan lood zijn blootgesteld, blijkt dat zelfs lage loodgehaltes kunnen leiden tot een
lagere intelligentie (IQ), leerstoornissen en gedragsproblemen. Dit is de eindconclusie van een onderzoek uit 1990 door Herbert Needleman MD, kinderarts, kinderpsychiater, onderzoeker naar neurologische schade als gevolg van loodvergiftiging en professor aan de Universiteit van Pittsburgh.

Een ander onderzoek uit 2013 geeft aan dat loodvergiftiging tot crimineel gedrag kan leiden. Studie onderzoeken door Summer Miller, hebben aangetoond dat bij delinquente jongeren een hoger loodgehalte in hun botten werd gevonden dan bij niet delinquente jongeren. Summer Miller van de Southern University Law Center in Baton Rouge, Louisiana, publiceerde dit resultaat in het International Journal of Liability and Scientific Enquiry.

Bron: Rccarvalhogomes0 / PixabayBron: Rccarvalhogomes0 / Pixabay

Niet meteen dodelijk

Volgens Paul Héroux is de straling van alle draadloze technieken niet meteen dodelijk, maar heeft het wel een uitwerking op de lange termijn. Het stapelt zich op in een lichaam totdat de emmer overloopt. Gerenommeerde neurologen waarschuwen, na veel onderzoeken dat elektromagnetische velden zorgen voor:
 • langzame erosie van de hersenen en
 • een ophoping van lichte hersenbeschadigingen

Het resultaat na jaren is een vroegtijdige veroudering van de hersenen en een snellere mentale achteruitgang. Ook al bekend is dat de EMV veroorzakers zijn van negen soorten kankers

Wat is hersenveroudering?

Met de vordering van de leeftijd gaat het brein steeds langzamer achteruit. Deze langzame achteruitgang begint al op de leeftijd van 25 jaar. Zo tussen de 20 jaar en 35 jaar (de jaren van jong volwassenheid naar volwassenheid) zijn normaal gesproken de jaren van fitheid en de hele wereld aankunnen. Na het 45ste levensjaar nemen conditie, spierkracht, gehoor- en gezichtsvermogen langzaam af. Bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Net zoals het mogelijk is dat bij twee 60 jarigen, een enorm verschil in het uiterlijk qua leeftijd zichtbaar is. De een lijkt wel negentig en de ander nog geen vijftig. Zo zijn er ook mensen waar op veertigjarige leeftijd al verschijnselen waarneembaar zijn, die duiden op vroegtijdige hersenveroudering. Onopvallende symptomen zoals:
 • sneller moe zijn.
 • periode van herstel wordt langer na een fysieke inspanning of een dag werken
 • de fysieke vaardigheden gaan langzamer en gepaard met een gevoel van stijfheid. Lopen, wandelen, fietsen, opstaan gaan met meer moeite dan tien jaar geleden.
 • het korte geheugen hapert geleden. Niet meer weten wat er onlangs gebeurd is.
 • tijdsbeleving verandert. De tijd lijkt steeds harder te gaan, waarschijnlijk omdat de biologische (of hersen-) klok langzamer gaat draaien.
 • moeite met gesprekken volgen.
 • concentreren gaat moeilijker.

Conclusie

Pakweg de laatste tien jaren, is wereldwijd de draadloze technieken in de consumentenhandel geïmplanteerd. Mensen hebben dit voorgeschoteld gekregen zonder voorlichting en zonder gedegen onderzoek voor de lange termijn. Zonder dat er werd uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn bij gebruik van een DECT telefoon, Wifi, mobiel, smartphone en tablet bijvoorbeeld. De wereld zit vol met de straling door gebruik van frequentiegolven die niet te zien, te ruiken of te horen zijn.
Gaat dit betekenen dat we de pubers van nu, opzadelen met een vroege hersenveroudering? Naast wat nu ook al bekend is dat straling, hersenschade veroorzaakt.
© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Niet aangeboren hersenletsel als gevolg van stralingNiet aangeboren hersenletsel als gevolg van stralingHersenletsel kunnen we indelen in niet aangeboren hersenletsel (NAH) en aangeboren hersenletsel. Artsen hebben het stand…
Te veel drank, wat doet dat met je lichaam?Te veel drank, wat doet dat met je lichaam?Wat gebeurd er met de hersenen en het lichaam bij overmatig alcoholgebruik? En wat is verantwoordelijk alcoholgebruik?
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Zonnebrandmiddelen: UVA en UVB filter noodzakelijk!Zonnebrandmiddelen: UVA en UVB filter noodzakelijk!Zonnebrandproducten pretenderen allen dat zij onze kostbare huid beschermen tegen de gevaarlijke UV-straling van de zon.…
Risicofactoren voor dementie: overgewicht en hoge bloeddrukRisicofactoren voor dementie: overgewicht en hoge bloeddrukVeel mensen vrezen het achteruit gaan van je verstandelijke functies, zeker met het klimmen van de jaren. Hoe ouder we w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst / Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Benzine#Loodvrije_benzine
 • Teslabel.be / pointdevuesainteagathe.com
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/83
 • http://www.beroepsziekten.nl/node/374
 • http://www.pointdevuesainteagathe.com/Actualites/2014-02-05/article-3603858/Paul-Heroux-sonne-lalarme/1
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2136923
 • http://www.nu.nl/algemeen/95166/loodvergiftiging-leidt-tot-criminaliteit.html
 • Afbeelding bron 1: Rccarvalhogomes0 / Pixabay

Reageer op het artikel "Vroegtijdige veroudering van de hersenen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!