InfoNu.nl > Wetenschap > Wetenschappers > Econoom Arnold Heertje, emeritus hoogleraar

Econoom Arnold Heertje, emeritus hoogleraar

Econoom Arnold Heertje, emeritus hoogleraar De behoefte aan een leermeester tijdens de kredietcrisis die helder uitlegt wat economie is en waar het om gaat in de economie is groot. Econoom Prof. dr. Arnold Heertje (1934) is emeritus hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam (UvA) en is de schrijver die generaties scholieren de basisbeginselen van de economie bijbracht. Met zijn boek De Kern van de Economie werd A. Heertje in 1962 bekend. Heertje is ook bekend om zijn kritische kijk op de (economische) wereld. Een overzicht:

Prof. dr. A. Heertje opleiding: HBS, economie, hoogleraar, docent en auteur

 • Arnold Heertje (1934) deed in 1951 eindexamen op de HBS-b school het Lorenzt-HBS te Arnhem,
 • Arnold Heertje studeerde van 1951-1956 economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA),
 • In 1960 promoveerde A. Heertje bij Prof. dr. P. de Wolff op de prijstheorie van het oligopolie,
 • Arnold Heertje was hoogleraar staathuishoudkunde aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA (1964-1999),
 • Arnold Heertje is sinds 1997 bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Economische wetenschap aan de economie faculteit van UvA,
 • Arnold Heertje was docent 1958-1968 aan het Joods Lyceum Maimonides (voortgezet onderwijs),
 • Arnold Heertje was docent 1963-1964 aan het Baarns Lyceum (voortgezet onderwijs),
 • Arnold Heertje is auteur van De Kern van de Economie (1961), het boek is vertaald in vele talen zoals: Frans, Duits, Engels en enz.,
 • Arnold Heertje is auteur van Elementaire Economie, dit schoolboek over economie is gebruikt sinds het ontstaan van het HAVO systeem in Nederland,
 • Arnold Heertje heeft talrijke artikelen geschreven en vele boeken geredigeerd.

Familie Heertje

Prof.dr. A heertje is getrouwd en heeft drie zoons. Inderdaad, cabaretier Raoul Heertje (1963) is de middelste zoon van Arnold Heertje.

A.Heertje economische wetenschap, waarom economie?

Waarom ging Arnold Heertje economie studeren? Arnold Heertje en zijn familie hebben een Joodse achtergrond. Tijdens de 2de Wereld Oorlog moest het gezin Heertje onderduiken. Arnold Heertje was bijzonder onder de indruk van de bittere armoede die hij tegen kwam bij de onderduikadressen en bij de onderduikfamilies. Arnold Heertje vroeg zich af: "Waar komt armoede vandaan?" Op deze vraag wou Arnold Heertje een antwoord op hebben en ging economie studeren: met succes, want hij studeerde cum laude af.

Arnold Heertje: De Kern van de Economie

In 1962 kreeg Arnold Heertje grote bekendheid in zowel Nederland als buiten Nederland om zijn boek: De Kern van de Economie. Duizenden exemplaren zijn verkocht en het boek is vertaalt in vele talen, waaronder: Engels, Duits, Frans, Italiaans en enz. Nieuwe drukken van het boek staan nu nog op sommige scholen op de boekenlijst.

Arnold Heertje: bestuur en bestuursleden zijn vaak incompetent

Behalve om zijn gedegen kennis van de economie, staat Prof. dr. A. Heertje er om bekend om zijn zeer kritische kijk op de (economische) wereld. Over het algemeen kan het bestuur en zijn bestuursleden rekenen op flinke ongezouten meningen van A. Heertje. Bestuursleden zijn vaak incompetent, volgens de kritische econoom A. Heertje.

A. Heertje: tegenstander Betuwelijn en de Betuweroute

Enorme kritische geluiden klonk uit de mond van de econoom Prof. dr. A. Heertje over de aanleg van de Betuwelijn en de Betuweroute. Openlijk keerde zich in het openbaar tegen de aanleg van de Betuwelijn: het zou alleen maar geld kosten.

A. Heertje: tegenstander Amsterdamse Noord Zuid Lijn (NZL)

Ook bijzonder kritisch bekeek econoom A. Heertje naar de Amsterdamse Noord Zuid Lijn (NZL). Arnold Heertje was tegen de aanleg van de NZL omdat: Amsterdam niet over voldoende expertise beschikte (beschikt).

Economie draait om de verdeling van schaarse middelen

Wat is economie? Economie draait niet alleen om geld. Economie draait om de verdeling van schaarse middelen. Een deel van die schaarse middelen KAN in geld worden gewaardeerd, een ander deel niet. Waar het om gaat binnen de economie is de behoeftebevrediging van de mens nu en van de mens straks (kleinkinderen zijn straks die mensen!) Alles wat voor de mens van belang is, is behoefte binnen de economie, zoals:
 • Schone lucht,
 • Bescherming tegen hoog water,
 • Beschikbaarheid over voldoende drinkwater.
Volgens A. Heertje is tegenwoordig het gedachtengang onder de mensen dat het welvaartsbegrip iets wat je alleen in geld zou kunnen uitdrukken. Schaarse middelen KAN je inderdaad uitdrukken in geld, maar het andere deel absoluut niet. De mens van tegenwoordig is vergeten dat er delen zijn van deze schaarse middelen die absoluut niet uit te drukken zijn in geld. Meer weten over schaarste en behoefte binnen de economie? Lees het volgende artikel voor meer informatie: Economie: behoefte en schaarste.

Arnold Heertje: bruto nationaal product, graadmeter voor de stand van een land?

Arnold Heertje is bijzonder kritisch tegenover het begrip Bruto Nationaal Product (BNP), dat het de graadmeter voor de stand van een land zou moeten zijn. Onzin! Een voorbeeld om Arnold Heertjes standpunt te verduidelijken:
" Nerderlandse economie groeit met 3% en het Belgische met slechts 2%" Gaat het nu BETER met Nederland volgens het BNP? Of moeten we volgens A. Heertje nu ook bedenken dat behalve een gunstig BNP, er ook ongunstige zaken zijn in Nederland zoals:
 • Meer luchtvervuiling in Nederland dan in Belgie (lees: pluspunten voor Belgie en zijn economie!),
 • Meer files in Nederland zijn dan in Belgie (lees: pluspunten voor Belgie en zijn economie!),
 • Meer geluidshinder is in Nederland dan in Belgie (lees: pluspunten voor Belgie en zijn economie!).
Door de huidige crisis en zijn kredietcrisis zullen veel mensen inzien dat de groei van het BNP niet zaligmakend is. Want gaat het eigenlijk niet om de basis, zoals:
 • Niet hoeveel iemand verdient,
 • maar of iemand zijn werk wel leuk vindt,
 • en of deze persoon voldoende vrijheid heeft?

Arnold Heertje: gevolgen kredietcrisis

Arnold Heertje vermoed dat de kredietcrisis vanzelf leidt tot een afvlakking van de groei van de materiele behoeften van de mens. De nadruk na de kredietcrisis zal liggen op:
 • Immateriele consumptie,
 • Investeren in duurzaamheid,
 • Investeren in leefbaarheid.
Dit zal uiteindelijk worden ervaren als een toename van de welvaart.
© 2009 - 2019 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De economische wetenschapDe economische wetenschapUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het vierde antwoord uit wat economie is: de economische…
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…
Profielkeuze; Economie & MaatschappijProfielkeuze; Economie & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Hoe halen we de economie uit het slop?Hoe halen we de economie uit het slop?Het lijkt lastig om een visie te ontwikkelen om de Nederlandse economie uit het slop te halen, maar volgens Drs. Mariana…
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Bronnen en referenties
 • Volkskrant.nl/economie:Heertje:"We zien niet meer waar het om draait" FEMbusiness/Econoom en publicist Arnold Heertje Arnold Heertje - Echte economie - een verhandeling over schaarste en welvaart en over het geloof in leermeesters en lernen - Uitgeverij Valkhof Pers

Reageer op het artikel "Econoom Arnold Heertje, emeritus hoogleraar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Laatste update: 17-12-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!