Medische Doorbraken Top 10

Medische Doorbraken Top 10 Top 10 van Medische doorbraken die teweeggebracht zijn door niet-medici. Zoals röntgenstralen door Wilhelm Röntgen, doctor in de filosofie, hoogleraar in wiskunde en de natuurwetenschappen. En wist je dat de eerste gedetailleerde anatomische tekeningen van de hand van de kunstenaar Leonardo da Vinci zijn? Of de anesthesie door een chemie student die ether snoof op feestjes en hierdoor het effect van de roes ontdekte? Lees meer over 10 belangrijke -door niet medici gedane- medische uitvindingen.

Top 10 Medische Doorbraken

De Top tien van belangrijke medische doorbraken wordt hieronder chronologisch -in volgorde van jaartal- besproken.

Medische Ontdekkingen van Niet-Medici

Tien belangrijke medische uitvindingen c.q. doorbraken, teweeggebracht door Niet-Medici.

Acupunctuur - Sjen Noeng

Acupunctuur (ca. 2700 v.C)
De ontdekking van de acupunctuur wordt toegeschreven aan de legendarische Chinese
keizer Sjen Noeng.
Deze Chinese keizer heeft ook de eerste lijst samengesteld van effectieve geneeskrachtige
kruiden die bekend is.

Bron: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Anatomische tekeningen - Leonardo da Vinci

Anatomische tekeningen (ca. 1500)
De eerste nauwkeurige en gedetailleerde anatomische tekeningen werden -voor zover men weet- gemaakt door de kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci, die voor dit doel sectie verrichtte op lijken. Zijn ingewikkelde en uiterst gedetailleerde tekeningen van het hart toonden de werkelijke functie van de hartkleppen. Ook tekende hij een nauwkeurig beeld van de hersenholten.

Identificatie bacteriën - Anthonie van Leeuwenhoek

Identificatie bacteriën (1683)
De Nederlandse koopman en amateur-microscopist Antonie van Leeuwenhoek, vervaardigde zijn eigen microscopen (ca. 200) en werd hiermee de ontdekker van bacteriën, protozoën en spermatozoïden. Van Leeuwenhoek had geen enkele medische of natuurwetenschappelijke opleiding genoten. Zijn beste microscoop destijds, behaalde een vergroting tot 270 x.

Zuurstoftherapie - Joseph Priestley

Zuurstoftherapie (1771)
De zuurstoftherapie werd uitgevonden door Joseph Priestley, een Engels theoloog en scheikundige. Door zijn destijds nieuwe methoden van 'pneumatische chemie' (het opvangen van gassen boven water of kwik), ontdekte en isoleerde hij zuurstof, die hij 'dephlogisiticated air' noemde. Hij isoleerde nog tien andere gassen, waaronder een stikstofoxide, koolstofmonoxide en ammonia.

Anesthesie - William Clarke

Anesthesie (1842)
Ether werd voor het eerst door een Amerikaanse tandarts gebruikt bij het trekken van tanden en kiezen. De methode was hem voorgesteld door een jonge student in de chemie, William E. Clarke, die het effect van ether had gezien op diverse 'etherfeestjes', waar dit gas werd gesnoven om in een opwekkende roes te raken. Clarke diende het gas toe tijdens een tandheelkundige operatie.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Bacteriën in de lucht - Louis Pasteur

Bacteriën in de lucht (1861)
Louis Pasteur, een Frans chemicus en bacterioloog, toonde de onmogelijkheid aan van het spontaan ontstaan van kiemen en bewees het bestaan van door de lucht aangevoerde bacteriën. Melk vrijmaken van schadelijke bacteriën, de zogeheten pasteurisatie, was een resultaat van zijn ontdekking. Bovendien ontdekte pasteur vaccins tegen miltvuur en hondsdolheid.

Röntgenstralen - Wilhelm Röntgen

Röntgenstralen (X-stralen) (1895)
Wilhelm Röntgen, doctor in de filosofie en hoogleraar wiskunde en natuurwetenschappen, ontdekte de X-stralen tijdens een onderzoek naar kathodestralen. Hij noemde ze X-stralen, omdat de straling die tot stand werd gebracht tot dan toe onbekend was. Röntgen kreeg voor zijn ontdekkingen vele onderscheidingen, waaronder de eerste Nobelprijs voor natuurkunde in 1901.

Syfilis - Fritz Schaudinn

Syfilis (1905)
De Duitse protozoloog Fritz Schaudinn, ontdekte de kleine kurketrekkervormige organismen (spirochaeta pallida) die syfilis verwekken, toen hij werkzaam was in het keizerlijk instituut voor volksgezondheid in Berlijn. Hij deed de ontdekking tegen de officiële orders in, namelijk dat hij zijn tijd diende te gebruiken voor administratief werk en geen research mocht verrichten.

Cryogenica - Kamerlingh Onnes

Cryogenica (1908)
Heike Kamerlingh Onnes, een Nederlandse fysicus, was de eerste die helium vloeibaar maakte, hetgeen leidde tot het gebruik van het zogenaamde 'koude mes' in de cryochirurgie.
Het diepvriezen van bloedplasma en nieuwe technieken in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Bron: Vitold Muratov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Vitold Muratov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Radium - Pierre en Marie Curie

Radium (1910)
Marie Curie, chemica en fysica, en haar echtgenoot Pierre Curie, fysicus, ontdekten de elementen polonium en radium. Hun onderzoekingen naar de aard en toepassingen van radium, leidden tot de ontwikkeling van radiotherapie en andere vormen van vooruitgang in de behandeling en diagnostiek van bepaalde ziekten.
© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nobelprijzen van de familie CurieDe Nobelprijzen van de familie CurieHet begon allemaal met Pierre en Marie Curie en hun baanbrekend werk op het gebied van radioactiviteit. De familie Curie…
Radium: Het elementRadium: Het elementNaam is afgeleid van Lat. radius dat straling betekent. Radium wordt gewonnen als bijproduct van uranium winning en gele…
Marie Curie en het radiumMarie Curie en het radiumDit artikel gaat over een fantistische vrouw die zowel voor de wetenschap als voor de rechten van de vrouw enorm veel he…
Een bekende wetenschapper: Louis PasteurEen bekende wetenschapper: Louis PasteurLouis Pasteur was een Franse wetenschapper die verschillende erg belangrijke ontdekkingen heeft gedaan. Zo was deze man…

Wetenschap - Uitvindingen OntdekkingenWetenschap - Uitvindingen OntdekkingenWie vond de telefoon uit? Wat is Einstein's relativiteits-theorie en inertiaalstelsel? Waar-om sprong Archimedes plots u…
Bronnen en referenties
  • Wallechinsky, D. Het lijsten boek, opzienbare feiten en gebeurtenissen. Utrecht: Skarabee
  • Afbeelding bron 1: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Vitold Muratov, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Ben Bouwman, 07-04-2008
Infonu: Wetenschap. Nu pas op internet gevonden, geweldige en leerzame artikelen cq onderwerpen ontdekt. Ik heb ook een vraagje; wat gebeurt er als er een vast element onder het absolute nul punt komt?
M.vr.gr ben bouwman. Reactie infoteur, 09-04-2008
@ Ben, in antwoord op je vraag wil ik je doorverwijzen naar het artikel Wetenschap Weetjes (onder het kopje absolute nulpunt) en ook Atomen en Energie, respectievelijk in Wetenschap de subrubriek Diversen en de subrubriek Natuurkunde.

Bedankt voor je positieve reactie!
Groet van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 16-12-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.