Proef om de invloed van temperatuur op enzymen te bepalen

Proef om de invloed van temperatuur op enzymen te bepalen Reacties met enzymen vinden overal in ons lichaam plaats. Om zo'n enzymatische reactie zelf eens te onderzoeken kun je het beste het enzym 'amylase' nemen dat zich in ons speeksel bevindt. De werking van enzymen en de proef waarmee je dit kunt onderzoeken staan hier beschreven.

Enzymen

Enzymen werken als een katalysator, ze versnellen een reactie door de energiedrempel te verlagen. De temperatuur beïnvloedt de reactiesnelheid. Bij een lage temperatuur is de bewegingssnelheid van de moleculen heel traag, waardoor er minder botsingen komen en dus ook minder reacties worden veroorzaakt. Wanneer de temperatuur steeds hoger wordt, gaat de reactie steeds sneller, omdat er meer botsingen plaatsvinden. Wanneer de temperatuur veel hoger wordt, zal van veel enzymen de structuur veranderen, waardoor ze hun werking verliezen, en dan wordt de reactiesnelheid weer steeds lager. Volgens de enzymtheorie zou de proef ongeveer op onderstaande manier moeten verlopen.

Hypothese

De enzymen zullen bij een hoge temperatuur voor een steeds snellere reactie zorgen, maar zullen op een gegeven moment bij een hogere temperatuur snel uitwerken omdat de enzymen kapot gaan.

Experiment

Je speeksel bevat het enzym 'amylase'. Dit enzym kan zorgen voor de afbraak van zetmeel. De aanwezigheid van zetmeel kan worden aangetoond met jood: jood en zetmeel gaan namelijk samen een jood-zetmeelcomplex aan, en dit zorgt voor een blauwe kleur. De activiteit van het enzym amylase kun je aantonen door te laten zien of er nog zetmeel in de oplossing zit. Dit kan dus met een joodoplossing. Benodigde materialen en methode hieronder.

Materialen

  • Speekseloplossing
  • Zetmeeloplossing
  • Reageerbuizen
  • Pipetten
  • Bordjes om op te druppelen
  • Thermometers
  • Pen & papier om reactietijd op te schrijven
  • Stopwatch
  • Maatcilinder

Methode

Kies een temperatuur en vul daar een bad met water mee. Met een thermometer kijk je of de temperatuur juist is. In het bad met water doen je een reageerbuisje met 5 ml zetmeeloplossing. Ook doe je in het bad een reageerbuisje met 1 ml speekseloplossing. Met de thermometer hou je bij of er geen temperatuursverschillen plaatsvinden in het bad, en kijk je of de oplossingen in de reageerbuisjes inmiddels op temperatuur zijn. Wanneer dat het geval is voeg je de twee oplossingen bij elkaar. Start de stopwatch. Om de minuut of om de halve minuut druppel je een druppeltje met een pipet op een bordje met druppels joodoplossing. De joodoplossing druppel je van te voren al op een bordje met een pipet. De joodoplossing toont aan of er nog zetmeel zit in de oplossing. Wanneer dat niet het geval is betekent het dat al het zetmeel omgezet is. In dat geval verkleurt de oplossing niet meer blauw, omdat de structuur van de enzymen zodanig is veranderd dat de enzymen niet meer werken.

Conclusie

Aan de hand van je gegevens die je hebt opgekregen uit de proef, kun je een conclusie maken. Vaak merk je dat er afwijkende resultaten zijn. Deze kun je ook hierin bespreken, en hierbij redenen geven waarom deze resultaten afwijkend kunnen zijn.
© 2011 - 2020 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Amylase enzymHet Amylase enzymHet amylase enzym is een verteringsenzym en komt onder andere voor in het menselijk speeksel. Naast het amylase enzym, z…
Pap maken van moedermelkPap maken van moedermelkAls je je baby borstvoeding geeft kan je vanaf vier maanden starten met het geven van pap. Pap maken van moedermelk gaat…
Praktische opdracht amylasePraktische opdracht amylaseAmylase komt dagelijks bij iedereen voor. Maar wat is de invloed van bijvoorbeeld keukenzout op de werking van dit enzym…
Pancreas: functie en regulatieDe pancreas is een belangrijk voor de vertering van voedsel, omdat het een aantal enzymen produceert die alle soorten vo…

Zacht water zonder kalk: energiebesparingWater waar kalk in zit zorgt voor meer energieverbruik. Bovendien heb je met hard water ook veel meer shampoo, wasmiddel…
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…

Reageer op het artikel "Proef om de invloed van temperatuur op enzymen te bepalen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Henrieke, 29-05-2012 13:59 #1
Om de minuut of om de halve minuut druppel je een druppeltje met een pipet op een bordje met druppels joodoplossing. De joodoplossing druppel je van te voren al op een bordje met een pipet.

Waarom druppel je de oplossing op een bordje? Liggen het zetmeel en de amylase daar ook op? Reactie infoteur, 01-06-2012
In principe maakt het niet uit waar je de oplossing op druppelt, het gaat erom dat de oplossing in aanraking komt met de joodoplossing. Waar dit gebeurt, heeft geen invloed op de reactie.

De oplossing waarbij je hiervan druppeltjes laat vallen op de druppeltjes joodoplossing is in dit geval de zetmeeloplossing + de speekseloplossing. De speekseloplossing bevat het enzym amylase.

(Wanneer de joodoplossing níét verkleurt na het druppelen betekent het dat er geen zetmeel meer zit in de oplossing die je erop hebt gedruppeld. Dat betekent dat het enzym amylase al het zetmeel uit de oplossing heeft verteerd. Hierbij toon je dus het enzym amylase aan.)

Infoteur: Shiny
Laatste update: 26-01-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Reacties: 1
Schrijf mee!