Het Lipase enzym
Het lipase enzym komt voor in de alvleesklierenzym en splitst vetmoleculen tot een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen. Naast het lipase-enzym zijn er ook nog heel veel andere soorten enzymen die allemaal hun eigen functies hebben, denk bijvoorbeeld aan amylase en pepsine. Maar wat is het vetafbrekende enzym lipase en wat doet lipase precies in ons lichaam? En hoe gaat een enzym te werk in ons lichaam?
Wat is een lipase-enzym?
Lipase is een enzym dat vetten afbreekt en komt voor in de alvleesklier en bevindt zich ook een klein beetje in het menselijk speeksel. Vetten zijn opgebouwd uit de stof glycerol waaraan drie vetzuren vastzitten. Als er meer vetten worden afgebroken zal de oplossing zuurder worden. Vetten kunnen niet zomaar oplossen in het water, maar enzymen kunnen dit weer wel. Om lipase dus te laten inwerken op vetten moet het vet in hele kleine druppels verdeeld worden. Dit kan alleen met water waar lipase inzit en dit samen wordt een 'emulsie' genoemd. Een emulsie is dus een mengsel van druppels vet in het water. Melk is een voorbeeld van een emulsie. Er zijn verschillende typen lipasen die voorkomen bij mensen. Denk hierbij aan lever-lipase, alvleesklier-lipase en maag-lipase.
Wat doet het lipase-enzym?
Naast het feit dat lipase vetten afbreekt in ons lichaam, spelen lipasen ook een rol bij onze spijsvertering. In de twaalfvingerige darm bevinden zich sappen uit de alvleesklier (lipase) die zure massa's neutraliseren die uit de maag komen. Daarnaast speelt lipase een rol bij celmembranen en lipasen zijn ook betrokken bij het doorgeven van signalen in een cel en ontstekingen. Als dus de alvleesklier niet goed zou functioneren in ons lichaam kan dit leiden tot verminderde afbraak van vetten. Er wordt minder insuline aangemaakt waardoor de suikerspiegel in je bloed te hoog zal worden.
De alvleesklier
De alvleesklier ligt boven in de buikholte, achter de maag en onder de lever. De alvleesklier maakt alvleessappen aan waarin zich lipase bevindt. De belangrijkste functie van de alvleesklier is de spijsvertering. De alvleesklier regelt ook het glucosespiegel in ons lichaam. De alvleesklier maakt namelijk twee hormonen aan, glucagon en insuline. Glucagon en insuline regelen de bloedsuikerspiegel in het menselijk lichaam.
Hoe gaat een enzym te werk?
Een enzym is een organisch molecuul. Dit organische molecuul maakt biologische reacties mogelijk of versnelt deze biologische reacties zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Het lichaam maakt zelf enzymen aan, ook voeding en bewegen leveren een bijdrage hieraan. Een enzym kan door verschillende redenen worden beïnvloed:
- De concentratie van het enzym
- De oppervlakte
- De pH-zuurtegraad
- Het soort substraat
- De hoogte van de temperatuur in de omgeving, te veel kou maakt het enzym inactief
Denaturatie van enzymen
Een te hoge temperatuur veroorzaakt in het lichaam denaturatie van eiwitten. 'Denaturatie' betekent dat een molecuul haar ruimtelijke structuur verliest. Enzymen kunnen hun functies niet meer uitoefenen doordat zij hun ruimtelijke structuur verliezen, dit komt omdat de samenstelling is veranderd. Het menselijk lichaam bestaat onder andere voor een groot deel uit eiwitten, een te hoge temperatuur is daarom uiteindelijk dodelijk. Boven de 42 graden Celsius verliezen namelijk ook de eiwitten hun ruimtelijke structuur, die het lichaam gebruikt om haar temperatuur te regelen en vast te houden. De temperatuur zal door de denaturatie versneld stijgen. Het gevolg hiervan is dat de mens kan sterven. Het is dus van levensbelang om hoge koorts met koortsdempende middelen te behandelen.
Lees verder