InfoNu.nl > Wetenschap > Scheikunde > Het Amylase enzym

Het Amylase enzym

Het Amylase enzym Het amylase enzym is een verteringsenzym en komt onder andere voor in het menselijk speeksel. Naast het amylase enzym, zijn er ook nog heel veel andere soorten enzymen die allemaal hun eigen functies verrichten denk hierbij bijvoorbeeld aan lipase en pepsine. Amylase is een veelgebruikt enzym voor een practicum. Kom erachter wat het amylase enzym precies doet in ons lichaam en waar dit enzym ons eventueel voor kan waarschuwen.

Wat is een amylase enzym?

Amylase komt voor in menselijk speeksel. Dit enzym, in dit geval een eiwit, wordt geproduceerd in de alvleesklier en in speekselklieren. De functie van amylase is om zetmeel te hydrolyseren. Hydrolyseren is een chemische reactie waarbij een stof wordt gesplitst met behulp van water, waardoor de molecuulketen uiteenvalt in maltose-moleculen. Deze moleculen worden omgezet in maltose en glucose(suikers).

Behalve speeksel, komt het enzym amylase ook voor in verschillende soorten fruit. Amylase zorgt bijvoorbeeld dat de vruchten wat zoeter van smaak worden. Dit komt omdat amylase het zetmeel afbreekt tot glucose, wat zoet smaakt. Amylase werd als eerste enzym herkend en geïsoleerd in 1833, door Anselme Payen.

Waarvoor wordt het amylase enzym gebruikt?

Het enzym amylase wordt gebruikt om te controleren of de alvleesklier, waarin amylase zich bevindt, is beschadigd. Als dit het geval is, kan er amylase in het bloed lekken (zo een ontsteking heet pancreatitis). Een pancreatitis kan onstaan door galstenen en door overmatig gebruik van alcohol.

Wanneer en hoe wordt dit gedaan?

De activiteit van het enzym amylase in het bloed wordt gemeten als een patiënt veel klachten heeft zoals: stevige buikpijn, verminderde eetlust, misselijk gevoel en koorts. Door amylase uit de urine te vergelijken met het amylase uit het bloed(dat uit de armader komt) kan ook de nierfunctie worden bekeken. Omdat het via de nieren uit het bloed wordt gezuiverd kan het zich opstapelen als de nieren niet goed werken. Dit kan betekenen dat een verhoogd amylase niet altijd een alvleesklier beschadiging hoeft te zijn.

Wat is een enzym en wat is de werking hiervan?

Een enzym is een organische molecuul dat biologische reacties mogelijk maakt of versnelt zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Enzymen kunnen door verschillende processen worden beïnvloed:
  • De hoogte van de temperatuur in de omgeving
  • De enzymconcentratie
  • De zuurgraad(pH-waarde)
  • Oppervlakte
  • Soort substraat

De enzymactiviteit van amylase is deels afhankelijk van de pH-waarde. De pH is een eenheid die gebruikt wordt om aan te geven hoe zuur of basisch een stof is. De pH-waarde van de delen in het lichaam waar amylase haar werk moet verrichten, is licht zuur tot neutraal(pH=6/7).

Bent u eventueel geïnteresseerd in een practicum over het enzym amylase, bekijk dan de volgende stappen hieronder.

Amylase enzym practicum

De methode om erachter te komen wat de invloed is van de pH-waarde op de afbreking van het enzym amylase, is om zetmeel af te breken onder drie verschillende pH-omstandigheden.

Gebruik bijvoorbeeld een buisje 1 met pH=9, een buisje 2 met pH=6 en een buisje 3 met pH=5.

Van de stoffen die toegevoegd worden voor de pH, moet van te voren de pH gecheckt worden door middel van een pH-indicator. Vervolgens moet er jodium worden verspreidt over drie monsterplaatjes(schoteltje met kuiltjes) en daarbij wordt er om een vaste tijdseenheid(bijvoorbeeld 30 seconden) per druppel jodium een beetje van een oplossing verspreidt.

Benodigdheden amylase enzym practicum

  • 6 reageerbuizen
  • 2 bekerglazen (20ml)
  • reageerbuisrek
  • 2 ml pancreatineoplossing
  • soda
  • azijnzuur
  • water
  • 4 pipetten
  • pH indicatorpapier
  • pasteurpipetten
  • 3 monsterplaatjes
  • jodium
  • stopwatch

Werkwijze amylase enzym practicum

  • Pak drie reageerbuizen en vul buisje 1 met een base-oplossing, buisje 2 met een zuur-oplossing en buisje 3 met water.
  • Pipetteer in alle drie de buizen 5 ml zetmeeloplossing.
  • Pipetteer in de overige drie reageerbuizen 2 ml pancreatineoplossing.
  • Voeg de pancreatineoplossing toe aan buizen 1, 2 en 3. Neem de tijd op en kwispel.
  • Neem een druppel uit de drie buisjes om de 30 seconden en leg deze op de monsterplaatjes.
  • Druppel voorzichtig steeds een paar druppeltjes jodium op de oplossing.
  • Ga door totdat de kleur niet meer blauw is en noteer de tijd.

Veel succes met het amylase practicum!

Lees verder

© 2013 - 2017 Shelob, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Praktische opdracht amylasePraktische opdracht amylaseAmylase komt dagelijks bij iedereen voor. Maar wat is de invloed van bijvoorbeeld keukenzout op de werking van dit enzym…
Proef om de invloed van temperatuur op enzymen te bepalenProef om de invloed van temperatuur op enzymen te bepalenReacties met enzymen vinden overal in ons lichaam plaats. Om zo'n enzymatische reactie zelf eens te onderzoeken kun je h…
Spijsvertering; vertering en opname van koolhydratenDe enterocyten zijn alleen in staat om de monosachariden glucose, fructose en galactose op te nemen (absorberen). De voe…
Spijsvertering in de mond en slokdarmSpijsvertering in de mond en slokdarmWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…
Spijsvertering onder de loep  mondholte en slokdarmSpijsvertering onder de loep mondholte en slokdarmDe spijsvertering heeft als doel het voedsel te vermalen en met behulp van enzymen zodanig te veranderen dat de voedings…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Own Work., Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Het Amylase enzym"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shelob
Laatste update: 24-02-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Special: Enzymen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!