Verband tussen vetcellen en kanker

Verband tussen vetcellen en kanker Een enzym dat opgeslagen vetten helpt afbreken doet in sommige kankercellen zijn werk in een hoger tempo waardoor die cellen kwaadaardiger blijken te worden. Daarmee is er een duidelijk verband gelegd tussen vetcellen en kanker. Dat zijn de bevindingen van wetenschappers in Californië na jarenlang onderzoek.

Onderzoek kanker

Normaal gesproken richt kankeronderzoek zich op de oorzaken die leiden tot het ontstaan van kanker en therapieën die zijn gericht op het wegnemen van kankercellen. In deze studie ging de aandacht uit naar de toenemende agressiviteit van kankercellen. Wat maakt kankercellen kwaadaardiger.

Enzymen

De wetenschappers waren op zoek naar veranderingen in de activiteit van enzymen in ons lichaam. De aandacht richtte zich op een groep van enzymen, serine hydrolasen genaamd, die eiwitten, vetten en andere moleculen in cellen afbreken. Het is een van de grootste bekende enzymenfamilies, die bestaat uit ongeveer één procent van alle eiwitten in een cel. Deze enzymen zijn betrokken bij de vorming van kanker en andere ziekten.

Agressiever

Als een kanker groeit in het lichaam, tonen sommige cellen zich agressiever dan andere door omliggende gebieden binnen te dringen en zo de ziekte verder te verspreiden naar andere delen van het lichaam. In het onderzoek werd de werking van de enzymen in verschillende soorten kankercellen vergeleken. Door middel van een reeks experimenten werd aangetoond dat het enzym, het zogenaamde monoacylglycerolen lipase (afgekort MAGL) in staat is de kankercellen agressiever en dus kwaadaardiger te maken.

Cellen

De wetenschappers ontdekten dat wanneer het MAGL-enzym actiever wordt in kankercellen, het de opgeslagen vetten afbreekt om grote hoeveelheden vrije vetzuren te produceren. Die vrije vetzuren vormen de bouwstenen van de celmembranen en gaan op in moleculen die de aanzet geven om kwaadaardige cellen te maken.

Vetten

Van het MAGL-enzym was bekend dat het opgeslagen vetten afbreekt, maar er was nog nooit aangetoond dat het de productie van vrije vetzuren reguleert die de kankercellen agressiever maakt. Met andere woorden, kankercellen worden door het MAGL-enzym gesteund in het toenemen van hun agressiviteit.

De vaststelling dat het MAGL-enzym de productie regelt van vrije vetzuren in agressieve kankercellen biedt een mogelijke verklaring voor het vermoede verband tussen zwaarlijvigheid en kanker.

Basis

Het enzym dat deze toenemende agressiviteit van kankercellen bevordert kan als basis gaan dienen voor een behandeling van kwaadaardige vormen van kanker. Het enzym zou ook als wapen ingezet kunnen worden om de groei van kankercellen te stagneren. De bevindingen geven ook een verklaring voor het verband tussen zwaarlijvigheid en kanker omdat het vrijkomen van opgeslagen vetten in kankercellen juist de agressiviteit van die cellen bevordert.

Voeding

Mensen die levensmiddelen eten met een hoog vetgehalte bevorderen voortdurend de inname van vrije vetzuren in hun lichaam. Er is nu aangetoond dat kankercellen in staat zijn deze vrije vetzuren te gebruiken om agressiever te worden. Minder kwaadaardige kankercellen lijken dat niet te doen. Het wegnemen van vrije vetzuren uit de voeding kan helpen de agressiviteit van deze cellen te beteugelen.

Alternatief

Er is nog meer onderzoek nodig om aan te tonen of MAGL-enzymen de agressiviteit van kankercellen kunnen stopzetten. Pas dan kan er een alternatief geboden worden voor de huidige behandelingen en bestaande therapieën van kanker.

Lees verder

© 2010 - 2020 Bertvdw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Co-factoren en co-enzymenCo-factoren en co-enzymenNaast het polypeptide gedeelte hebben veel enzymen ook nog een niet-proteïne component nodig om hun werking te kunnen ui…
Wenking en functie van enzymenWenking en functie van enzymenBij lage temperaturen, zoals de lichaamstemperatuur, gaan chemische reacties (te) traag. In je lichaam zorgen dan enzyme…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Het pepsine-enzymHet pepsine-enzymPepsine, ook wel peptase genoemd, is een enzym dat in de maag eitwitmoleculen splitst. Naast het pepsine-enzym zijn er n…

Bier helpt tegen kankerBier helpt tegen kankerWetenschappers in Oregon en Duitsland hebben ontdekt dat in bier een stof zit dat borst- en prostaatkanker afremt. Het g…
Proefpersoon in klinisch onderzoekHet op de markt brengen van een geneesmiddel, duurt ongeveer 10 tot 15 jaar vooraleer een geneesmiddel op de markt komt.…
Bronnen en referenties
  • Scripps Research Institute

Reageer op het artikel "Verband tussen vetcellen en kanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!