Bier helpt tegen kanker
Wetenschappers in Oregon en Duitsland hebben ontdekt dat in bier een stof zit dat borst- en prostaatkanker afremt. Het gaat om het bestanddeel xanthohumol dat alleen in hop voorkomt en aan het bier de bittere smaak geeft. Bier helpt dus tegen kanker, mits met mate gedronken. Wetenschappers proberen een medicijn van het werkzame bestanddeel te ontwikkelen.
Bier en kanker
Onderzoekers van de Oregon State University (OSU) ontdekten ongeveer tien jaar geleden de beïnvloedende eigenschappen op kanker van dit flavonoïde-bestanddeel in
hop, xanthohumol geheten. Een recente publicatie van een OSU-onderzoeker in het tijdschrift Phytochemistry beschrijft het resultaat van het onderzoek tot dusver. Ook Duitse wetenschappers onderzochten de eigenschappen van deze hop-flavonoïden. Zij zijn tot hetzelfde resultaat gekomen.
Aandacht
Volgens Fred Stevens van de OSU is xanthohumol een van de belangrijkste stoffen voor kankerpreventie die is bestudeerd. Inmiddels is er redelijk veel bekend over het biologische werkingsmechanisme van dit bestanddeel en de manier waarop het kan helpen bij het voorkomen van kanker en welke andere invloeden het heeft op de stofwisseling. De gepubliceerde bevindingen krijgen daarom onder wetenschappers wereldwijd veel aandacht.
Voedingssupplement
Voordat deze studies volledig zijn voltooid, wordt er al gekeken hoe het bestanddeel geïsoleerd kan worden om op de markt te zetten als een voedingssupplement. Een "gezond bier" met een hoger xanthohumol-gehalte wordt naar verluidt al in Duitsland ontwikkeld.
Verhogen
Dat wil niet zeggen dat het drinken van bier zal helpen om kanker te voorkomen. Bier heeft een te laag xanthohumol-gehalte zodat het lichaam te weinig opneemt om effect te hebben op deze vormen van kanker. Maar als er een manier wordt ontwikkeld om de hoeveelheid xanthohumol te verhogen kan die als voedingssupplement worden aangeboden. Overmatige bierconsumptie is absoluut af te raden omdat die andere ziektes tot gevolg heeft.
Structuur
Xanthohumol is voor het eerst ontdekt in 1913 als een geïsoleerde gele stof in hop. Onderzoekers begonnen in de jaren vijftig van de vorige eeuw met het bestuderen van de moleculaire structuur. Alleen brouwers toonden in die tijd interesse in de stof omdat die de typische bittere smaak geeft aan het bier. Zij wilden weten waarom dat zo was en hoe zij die smaak konden beïnvloeden. Verder was er weinig belangstelling voor een onderzoek.
Werking
Pas in de jaren negentig begonnen wetenschappers al Stevens en toxicoloog Don Buhler te kijken naar het bestanddeel vanuit een ander perspectief, namelijk de werking tegen kanker. Uit die eerste studies bleek de remmende werking op de menselijke borst-, darm- en eierstokkankercellen, en pas recent is activiteit tegen prostaatkanker aangetoond.
Enzymen
Xanthohumol lijkt over verschillende werkingsmechanismen te beschikken met preventieve eigenschappen tegen kanker, menen wetenschappers. De flavonoïde bestanddelen die in hop zitten remmen een familie van enzymen af, aangeduid als cytochroom P450, die het kankerproces activeren. Ze remmen ook de groei van tumoren in een vroeg stadium.
Oestrogeen
Het was al bekend dat hop een rol speelt in het onder controle houden van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Er wordt gekeken of er een middel ontwikkeld kan worden voor de behandeling van post-menopauzale opvliegers.
Antioxidant
Er bestaan al kruidenpreparaten die hop bevatten voor borstvergroting bij vrouwen. Maar deze zijn nog niet wetenschappelijk getest op de werking ervan en of de veiligheid niet in het geding komt. Wetenschappers zeggen dat het mogelijk is om hop te produceren met een hoger bestanddeel xanthohumol maar het is de vraag of dat alleen via genetische manipulatie kan. Verder lijkt xanthohumol ook een rol te spelen als antioxidant en kan het bestanddeel mogelijk een bijdrage leveren om slechte cholesterol te verlagen. Hiervoor zijn meerdere studies nodig.