Hersentumor GBM bestaat uit vier typen

Hersentumor GBM bestaat uit vier typen De meest voorkomende vorm van kwaadaardige hersentumoren bij volwassenen blijkt uit vier verschillende typen te bestaan die ieder een eigen behandeling vragen. Het glioblastoma multiforme (GBM) is ook de meest agressieve glioom, en komt vooral voor op hogere leeftijd tussen de 50 en 70 jaar. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Typen hersentumor

Onderzoekers van The Cancer Genome Atlas (TCGA) Research Network kwamen tot de ontdekking dat de meest kwaadaardige vorm van hersentumoren, het glioblastoma multiforme (GBM), astrocytoom graad 4, uit vier verschillende typen bestaat. De standaardbehandeling nu is een operatie gevolgd door radiotherapie. Bij patiënten tot 65 jaar die verder in goede gezondheid verkeren wordt de radiotherapie gecombineerd met chemotherapie.

Gliomen

Neurochirurgen proberen gliomen zo radicaal mogelijk te verwijderen ook al is het effect voor deze tumor zeer beperkt. De tumor groeit meestal weer snel aan. Een neurochirurg zal daarom geen onnodige risico’s nemen om gezond hersenweefsel te beschadigen. De uitgegroeide tumorcellen zitten her en der verspreid. Opereren heeft alleen als voordeel dat de bestraling die volgt meer effect heeft naarmate er minder tumorweefsel aanwezig is.

Van bestraling (radiotherapie) staat het effect vast omdat het de tumorgroei met minimaal een half jaar afremt. Chemotherapie heeft slechts bij twintig procent van de patiënten effect om de tumorgroei af te remmen.

Levensvooruitzichten

Tijdens de studie werd per type verschillende ontwikkelingen van de tumor ontdekt. De opbouw bestaat uit verschillende soorten cellen met hun eigen veranderingen. De respons op agressieve chemotherapie en bestraling verschilde per type. De behandeling werd per type aangepast. Het resultaat was bemoedigend omdat de levensvooruitzichten van sommige patiënten met vijftig procent verlengd konden worden.

Aanpak

Het is nog te vroeg om tot conclusies te komen maar de geboekte resultaten kunnen zeker leiden tot een meer persoonlijke aanpak bij de behandeling van de verschillende GBM-typen bij patiënten op basis van hun genomische veranderingen. De studie die gepubliceerd is Cancer Cell Journal, biedt een solide basis voor verder onderzoek naar gerichte therapieën die de levensvooruitzichten kunnen verbeteren van patiënten met deze fatale ziekte.

Optimisme

Dat GBM-tumoren op basis van hun genetische code kunnen veranderen legt de basis voor een meer effectieve behandelingsstrategieën. Het is daarom belangrijk de moleculaire veranderingen die er optreden te ontrafelen en in kaart te brengen zodat er meer doelgericht behandeld kan worden. Er heerst optimisme bij de onderzoekers nu er eindelijk vooruitgang wordt geboekt.

Diagnose

GBM is een zeer snel groeiende soort tumor. In de afgelopen jaren werden er in de Verenigde Staten drie van elke honderdduizend mensen gediagnosticeerd met GBM. De meeste patiënten sterven binnen 14 maanden na de diagnose aan de ziekte. GBM is helaas ook de meest agressieve glioom, en komt vooral voor op hogere leeftijd tussen de 50 en 70 jaar. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De symptomen zijn vaak ernstig zodat een patiënt snel wordt doorgestuurd naar een neuroloog. De diagnose kan pas worden vastgesteld na een weefselonderzoek.

De volgende klachten kunnen zich voordoen:

  • Hoofdpijn, misselijkheid, braken
  • Gedragsveranderingen, in het bijzonder verwardheid en een in korte tijd ontstaan traag denkvermogen
  • Moeite met / uitval van spraak en taal
  • Stoornissen van het gezichtsvermogen
  • Verlammingsverschijnselen, in het bijzonder zwakte van een lichaamshelft
  • Epileptisch insult
© 2010 - 2023 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glioom, hersentumorGlioom, hersentumorEen glioom is een hersentumor die uitgaat van de gliacellen. De gliacellen zijn de ondersteunende cellen in het hersenwe…
Hersentumor en -kanker: potentieel dodelijk hersengezwelHersentumor en -kanker: potentieel dodelijk hersengezwelOnze hersenen sturen alles in het lichaam aan, zodat we kunnen bewegen, praten en bewustzijn hebben. Dagelijks kunnen ni…
Glioblastoom: Agressieve hersentumor (kanker aan hersenen)Glioblastoom: Agressieve hersentumor (kanker aan hersenen)Glioblastomen (glioblastoma multiforme, GBM), is een uiterst agressieve kanker die in de hersenen begint. Aanvankelijk z…
Hersentumor: symptomen, behandeling en levensverwachtingHersentumor: symptomen, behandeling en levensverwachtingHersentumor symptomen hangen sterk af van de locatie van de tumor in de hersenen. Hersentumor symptomen zijn in grofweg…

Dieet kan longkanker voorkomenDieet kan longkanker voorkomenVitaminen en groene bladgroenten kunnen helpen longkanker te voorkomen bij huidige en voormalige rokers. De werking van…
Bier helpt tegen kankerBier helpt tegen kankerWetenschappers in Oregon en Duitsland hebben ontdekt dat in bier een stof zit dat borst- en prostaatkanker afremt. Het g…
Bronnen en referenties
  • MediRecord
  • Hersentumor.nl
  • National Cancer Institute
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.