Dieet kan longkanker voorkomen

Dieet kan longkanker voorkomen Vitaminen en groene bladgroenten kunnen helpen longkanker te voorkomen bij huidige en voormalige rokers. De werking van genen op cellen van kankerpatiënten is anders dan die van mensen die geen kanker hebben. Voeding heeft invloed op deze werking, dat blijkt uit een onderzoek van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten.

Bescherming tegen longkanker

Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat groene bladgroenten, folaat en een aantal multivitaminen bescherming kunnen bieden tegen longkanker omdat ze de werking van genen op cellen beïnvloeden. Cellen die werden opgehoest door (ex-)rokers werden eerst vergeleken met die van niet-rokers. De werking bleek verschillend. Daarna werden de cellen vergeleken van alleen rokers maar met verschillende voedingsgewoontes. Rokers die veel groene bladgroenten, foliumzuur en sommige multivitamines innamen ondervonden geen nadelige invloed op de celwerking net zoals bij niet-rokers.

Vrijwilligers

Er werden ruim 1100 (ex-)rokers benaderd om sputum en vragenlijsten over voedingsgewoonten in te leveren. De meeste deelnemers die zich vrijwillig hadden opgegeven voor het onderzoek, bestond uit vrouwen, zon 75 procent.

Methylatie

De onderzoekers analyseerden cellen in de sputummonsters op methylatie-status van acht genen die verband houden met een verhoogd risico op longkanker. In eerdere studies was die relatie gebleken. Twee van de genen, p16 en MGMT, worden in hoge mate geassocieerd met een verhoogd methylatie-niveau.

Verband

De wetenschappers zochten verbanden tussen 21 dieet-variabelen en methylatie. Hogere inname van groene bladgroenten en foliumzuur werden in verband gebracht met een verminderde kans op hoge methylatie. Regelmatige multivitamine-gebruikers hadden ook minder DNA-methylatie, hoewel er geen verband werd aangetoond over de duur van het gebruik van multivitamine en methylatie. Afwijkende genmethylatie is een bekend mechanisme in de ontwikkeling van kanker door het roken van sigaretten.

Relatie

Er is veel discussie over de relatie tussen voeding en kankerpreventie. Eerdere studies, zoals de Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) Trial, toonden een verhoogd risico op longkanker bij rokers die bèta-caroteen-supplementen gebruikten. Dat in tegenstelling tot de huidige studie dat een verlaagd genmethylatie laat zien met de inname van multivitaminetabletten die rijk zijn aan fytochemicaliën, zoals vitamine C, carotenoïden, luteïne, foliumzuur en vitamine A en K, dezelfde middelen die ook in bladgroenten voorkomen.

Vorige studies suggereren een verband tussen een lage inname van foliumzuur en verhoogde risico op longkanker van (ex-)rokers. Hogere inname van foliumzuur is ook in verband gebracht met een lagere methylatie van genen bij colorectale tumoren.

Resultaten

Aanvullend onderzoek is nodig om de uitkomsten van de huidige waarnemingen te onderschrijven en om de tegengestelde resultaten van de verschillende studies uit de wereld te helpen. Met het laatste onderzoek is gebruik gemaakt van een goed doordacht ontwerp dat kan dienen als basis voor de toekomstige identificatie van de doelstellingen van deze voedingsfactoren. De laatste studie is een belangrijke stap in de richting van nieuwe strategieën in de behandeling van longkanker. Longkanker is een verzamelnaam voor een aantal kwaadaardige tumoren met betrekking tot de longen. De belangrijkste typen zijn:
 • Niet-kleincellige longkanker (NKLK), meest voorkomende type, onderverdeeld in Adeno-carcinoom en Squameus carcinoom
 • Kleincellige longkanker (KCLK)
 • Mesothelioom
 • Carcinoïde tumor

Symptomen kunnen zijn:
 • benauwdheid
 • kortademigheid
 • haemoptoe (opgeven van slijm en/of bloed)
 • aanhoudend hoesten
 • afvallen
 • verminderde eetlust
 • slikklachten
 • heesheid
 • herhaalde longinfecties
 • pijn
 • trommelstokvingers, verdikte uiteinden van de vingers en bolstaande nagels
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: SchildklierkankerSchildklierkanker is een soort kanker die maar vrij zelden voorkomt. Ongeveer 2 op de 100.000 mensen worden jaarlijks ge…
Lobulair carcinoom in situ: Abnormale cellen in lobben borstLobulair carcinoom in situ: Abnormale cellen in lobben borstDe lobben in de borst zijn klieren die verantwoordelijk zijn voor de melkproductie. Een lobulair carcinoom in situ (LCIS…
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…

MRSA-bacterie muteert razendsnelMRSA-bacterie muteert razendsnelDe MRSA-bacterie die resistent is voor antibiotica verspreidt zich in een steeds groter tempo over de wereld. Bovendien…
Hersentumor GBM bestaat uit vier typenHersentumor GBM bestaat uit vier typenDe meest voorkomende vorm van kwaadaardige hersentumoren bij volwassenen blijkt uit vier verschillende typen te bestaan…
Bronnen en referenties
 • National Cancer Institute (VS)
 • Wikipedia
 • CZ
 • Global Lung Cancer Coalition
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.