InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Het monster van Loch Ness: mythe of werkelijkheid?

Het monster van Loch Ness: mythe of werkelijkheid?

Het monster van Loch Ness: mythe of werkelijkheid? Bestaat het monster van Loch Ness echt? De wetenschap is er nog niet uit. Het mysterie spreekt net zo tot de verbeelding als de vraag of er buitenaards leven is. Is Nessie slechts een mythe of zwemt er in het Loch Ness echt een reptiel uit de tijd van de dinosaurussen? De eeuwenoude Schotse legenden laten er geen misverstand over bestaan, terwijl de wetenschappers onderzoek blijven doen en ruziën over de ‘bewijzen’.

Inhoud


Plesiosaurus?

Is het monster van Loch Ness een prehistorisch reptiel of gewoon drijfhout? Of wellicht een schaduw van de golven? De beroemdste foto van het ‘monster’, tevens een van de eerste, is gemaakt op 14 april 1934 door de Britse kolonel Robert Kenneth Wilson. Op die foto is duidelijk de gewelfde nek te zien met de slangachtige kop die boven het water uitsteekt. Sindsdien duiken er talloze opnamen op, zowel foto’s als filmfragmenten. Volgens veel ooggetuigen is het dier zes tot vijftien meter lang. Die waarnemingen komen overeen met de legenden over Nessie. Legenden die van alle eeuwen zijn, vergelijkbaar met de verhalen die de ronde doen over Bigfoot (Sasquatch) of de yeti.
Volgens sommige wetenschappers zou het monster van Loch Ness wel eens een geëvolueerde versie van de prehistorische plesiosaurus kunnen zijn. Het oorspronkelijke reptiel leefde pakweg 200 tot 70 miljoen jaar geleden in de warme binnenzeeën. Ook moest dit reptiel boven water komen om te ademen. Kortom, de waarnemingen stroken met de feiten. De laatste ijstijd was 20.000 tot 12.000 jaar geleden. Het Loch Ness was toen bevroren. Volgens een theorie overleefden enkele plesiosaurussen die periode, waarna ze vanuit de binnenzeeën naar de meren verhuisden en zich aanpasten aan het leven in zoet water.

Kan een prehistorisch reptiel overleven in het Loch Ness?

Het Loch Ness is het grootste meer in Groot-Brittannië. Het bevindt zich met een aantal andere meren en rivieren in de Great Glenn, een geologische breuklijn die vanaf de Noordzee door de Schotse Hooglanden loopt en uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het Loch is 38 kilometer lang, 3 kilometer breed en op sommige plaatsen tot 300 meter diep. Hoe je het ook wendt of keert, het donkere meer straalt iets mysterieus uit zoals het omringd is door beboste heuvels. De vraag is of een prehistorisch monster daar kan overleven. Het sediment (veelal turf) dat vanaf de heuvels op de bodem van het meer terechtkomt, belemmert de plantengroei en de voorplanting van vissoorten. Het water is er ook altijd troebel. De groep ‘monsters’ zou dan grotendeels moeten leven van de zalm die elk jaar vanuit zee de rivieren op zwemt om kuit te schieten. Volgens sommige wetenschappers is dat echter wel mogelijk.

Welke waarnemingen zijn er gedaan?

In 1934 meldde een echtpaar dat er een monster voor hun auto de weg overstak terwijl ze naar het Loch Ness reden. In 1972 werden er onderwaterfoto’s gemaakt van een grote vin. Door de jaren heen is er ook veel onderzoek gedaan. In 1987 ging men op grootschalige wijze op zoek naar het monster. Er werd toen niets gevonden. In het jaar 2000 gingen wetenschappers het meer op met sonarapparatuur. Het Loch Ness is troebel. Sonaronderzoek lag dus voor de hand. Aanvankelijk hadden ze weinig succes, maar uiteindelijk ving de sonar een bewegend object op van ruim vijf meter lang. Zou het een jonge plesiosaurus geweest kunnen zijn? Door de evolutie van miljoenen jaren zou de plesiosaurus mogelijk kleiner zijn geworden. Feit is dat het Loch Ness voedselarm is. Onder en om het Loch Ness heen zijn talloze grotten en gangenstelsels. Mogelijk dat Nessie daar zijn voedsel vindt en dus niet vaak aan het wateroppervlak komt.

Welk dier zou het ook kunnen zijn?

  • Het monster van Loch Ness zou een prehistorische walvis kunnen zijn, ook wel basilosaurus genoemd. Deze walvis leefde in zee en zou zich aangepast kunnen hebben aan het zoetwatermeer Loch Ness.
  • Steuren zwemmen soms vanuit zee de rivier op en komen dan in het Loch Ness terecht. Ze zijn enkele meters lang. Soms jagen ze vlak onder het wateroppervlak op zalm. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de vele meldingen in een bepaalde periode.
  • In het Loch Ness leven veel Europese alen, naast de forel en bergforel. Ook snoeken zijn daar gespot. Het monster van Loch Ness zou dus wel eens een grote aal kunnen zijn.

Is het monster van Loch Ness optisch bedrog?

Er is van alles te bedenken dat voor een monster kan worden aangezien, zoals vogels die laag over het water scheren, zeehonden en alen. Maar ook boomstammen en wrakhout. In bepaalde weersomstandigheden verschijnen er donkere vlekken op het meer, en onderschat de atmosferische lichtbreking niet. Een aal of een boomstam kan dan plotseling op een monster gaan lijken.

Loch Ness is niet het enige ‘monstermeer’

Over de hele wereld verspreid zijn er ruim 200 meren waar monsters zijn waargenomen. Het betreft vooral de diepe, koude meren op het noordelijk halfrond, zoals het Canadese Lake Champlain. Het Loch Ness spreekt echter het meest tot de verbeelding. Er wordt vaak lacherig gedaan over de mogelijkheid dat er een monster in huist. Feit is dat de wetenschap tot nu toe nooit glashard heeft kunnen ontkennen dat er in vervlogen dagen mogelijk een aantal geëvolueerde plesiosaurussen hun territorium hebben gevonden in het Loch Ness. De talloze foto’s, films en echopeilingen 'liegen' er niet om. Dus wie weet...

Lees verder

© 2011 - 2014 Orion, gepubliceerd in Onderzoek (Wetenschap) op . Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Kennisjager.
Gerelateerde artikelen
Het monster van Loch NessHet monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. In dit artikel…
Sonar ontdekte monster van Loch NessIn de zomer van 1933 zag het echtpaar Spice een verschrikkelijk monster. Het monster had een prooi in zijn bek, stak de…
Loch Ness, SchotlandLoch Ness, SchotlandDit is een diep zoetwatermeer in Schotland. Het water is troebel door het veen en turf wat vanaf de heuvels het water in…
Schotse mysteries en legendenIn Schotland zijn verschillende spookkastelen, legendes over elfen en mysterieuze monsters in meren. De Kelten die hier…
Waar of niet waar: MonstersVolgens ooggetuigeverslagen moeten er diverse soorten van monsterachtige onderwaterdieren bestaan. Enkele konden voorlop…
Bronnen en referenties
  • Foto: Lochness monster: Sea Monsters Wiki; filesdelanuit.com

Reageer op het artikel "Het monster van Loch Ness: mythe of werkelijkheid?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Orion
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Special: Cryptozoölogie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!