Is mobiel telefoneren tijdens onweer gevaarlijk?

Is mobiel telefoneren tijdens onweer gevaarlijk? Vooral in de zomer hebben we na een drukkend warme dag vaak te maken met onweersbuien. Het wil nogal eens voorkomen dat je overvallen wordt door een onweersbui. Het advies is om direct onderdak te zoeken. Een huis of een dichte auto. Wanneer dit niet lukken gaat, weet je dat het niet veilig is om te schuilen op een open vlakte, onder een solitaire boom, bij of op water en bij metaal, zoals sproei-installaties. Ook alle andere metalen voorwerpen zoals de mobiele telefoon of MP3-speler zijn bij onweer af te raden.

Doden en gewonden

Hoe vaak hoor je op het nieuws niet dat er mensen gewond zijn tijdens een heftige onweer en zelfs gedood? Getroffen door de bliksem of door lekstroom of luchtverplaatsing van een inslag. De kans om geraakt te worden is klein maar het zal je maar overkomen. Volgens experts spelen verschillende oorzaken een rol, zoals:
  • temperatuurstijgingen;
  • ontbossing;
  • de blootstelling aan metalen voorwerpen.

Een van de oorzaken is de blootstelling aan metalen voorwerpen

Een metalen voorwerp zoals de mobiel. Geruchten gaan dat bliksemslachtoffers een mobiele telefoon hadden en dat dit mede een oorzaak kan zijn van aantrekkingskracht van om te ontladen. Trekt een mobiele telefoons de bliksemschicht dan aan? Neen, de mobiele telefoon zelf trekt de bliksemschicht niet aan, maar de combinatie van de telefoon en het tegen de huid houden, maakt dat de bliksemschicht een uitweg zoekt via de telefoon naar de mens.

Artsen waarschuwen voor mobiel bellen tijdens onweer

Artsen van het Northwick Park ziekenhuis in de buurt van Harrow het noordwesten van Londen waarschuwen om niet mobiel te bellen tijdens een onweer. Dit advies is gegeven in 2006 naar aanleiding van een 15-jarig meisje dat door de bliksem werd getroffen toen ze mobiel belde in een park, tijdens een onweersbui. De artsen deelden mee dat een mobiele telefoon de bliksem niet aantrekt, maar het metaal van telefoon de werking van de huid verandert. De huid van de mens geleidt normaal gesproken slecht maar wanneer het in aanraking komt met metaal, zoals een mobiel, geldt dat niet meer. De mobiele telefoon fungeert dan als een geleider die de stroom toegang geeft tot het lichaam, omdat het mobieltje de huid raakt.

De aantrekkingskracht van metaal

Omdat er tijdens onweer een groot spanningsverschil tussen de aarde en de onweerswolk is dat opgeheven moet worden, zoekt de bliksem de gemakkelijkste en snelste weg om de aarde te bereiken. Geleiders hebben een lage weerstand en de bliksemschicht ‘voelt’ a.h.w. op een paar meter afstand aan waar een geleider zich bevindt, zoals een metalen voorwerp. Geleidende metalen voorwerpen zijn een metalen hek, een paraplu, een fiets, lantaarnpaal, een golfstick of een metalen instrument en sinds ongeveer het begin van de 21ste eeuw komt daar het mobieltje bij. Andere geleiders zijn water, bomen, gebouwen of het potentiaalverschil in de grond. Dit ontstaat door flinke spanning in de grond door een blikseminslag. Altijd de voeten bij elkaar want de voeten wijdbeens, geleidt de stroom langs het ene been via het andere been weer naar de grond. Koeien, schapen en paarden kunnen daarom dood neervallen bij onweer.

De aantrekkingskracht van de mobiel

Een mobieltje zou dus perfect zijn voor de bliksemschicht om zich doorheen te bewegen, omdat het gemaakt is van metaal. Ondanks dat de mobiele telefoon ogenschijnlijk bestaat uit kunststof, is het een afscherming om het metaal. Het is dus niet zo dat een mobieltje de bliksem aantrekt maar wel het metaal in de mobiel.

Elektromagnetische golven en de mobiel

De mobiel, bij gebruik, zendt energie uit in de vorm van elektromagnetische golven. De onzichtbare, reukloze en onhoorbare straling, de dragers van welke draadloze communicatie smartwatch, tablet en draadloze laptop) zenden straling uit. In de buurt van draadloze apparaten veroorzaken deze elektromagnetische golven een elektrische spanning. Dit spanningsveld zorgt voor een merkbare spanning rondom het apparaat. De sterkte van de golven hangen af van het vermogen van het apparaat en zendmast. Het elektromagnetisch veld van de mobiel is echter te weinig ten opzichte van de gigantische hoeveelheid energie van de bliksem en de uitgezonden elektromagnetische velden van de mobiel hebben dan onvoldoende aantrekkingskracht om een geleider voor een bliksemschicht te zijn.

Combinatie huid en mobiel

De mobiel die tegen de huid gehouden wordt echter wel. De menselijke huid heeft een hoge weerstand en wanneer de bliksem iemand die mobiel belt tegen het oor raakt, is de huid de geleider. De bliksemschicht verdwijnt heel snel langs de huid, de grond in. De huid is dan de geleider. Het geeft vaak brandwonden maar de bliksem krijgt geen kans om dóór de huid te dringen en heeft zo meestal geen, tot weinig kans om schade aan de organen aan te richten. De mobiel zelf is dus niet de oorzaak, maar de combinatie mobiel en menselijke huid wel. Wanneer de mobiel de huid raakt is de hoge weerstand van het lichaam namelijk opgeheven. De bliksemschicht vindt dan zijn weg naar de mobiel en alle spanning concentreert zich op de mobiel of smartphone, die wel kan oplopen tot miljoenen volts. De huidweerstand kan de gigantische hoeveelheid lading niet meer buitenhouden en de bliksem gaat het lichaam gemakkelijk binnen. Een lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, zoals bij vrouwen gemiddeld 52%, bij mannen 63% en bij baby’s 75%. Water is een is goede geleider en geeft de bliksem de kans om op weg naar de aarde, door het lichaam elk orgaan te raken, met alle gevolgen van dien.

Bel niet
Bliksem is altijd gevaarlijk naast het feit dat het een fenomenaal natuurverschijnsel is. Het is gewoon altijd raadzaam om bescherming te zoeken bij onweer en geleiders te mijden. Bel dus niet wanneer het onweer dichtbij is: wanneer de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt.
© 2016 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je dat je door de bliksem wordt geraakt?Hoe voorkom je dat je door de bliksem wordt geraakt?Kun je veilig op zolder slapen? Wat doe je als je aan het fietsen bent tijdens een onweersbui? Beschermt een auto tegen…
Bliksem: hoe voorkom je blikseminslag bij onweerEen warme dag eindigt vaak in een fikse onweersbui. En onweer is ontzettend gevaarlijk! Dit komt onder andere door de on…
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…

Wolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aardeWolkbreuk en hoosbui door opwarming van de aardeEen wolkbreuk is een weerkundige term voor een zeer zware regenbui waarbij in korte tijd veel water valt. Het KNMI spree…
Parelmoerwolken (polaire stratosfeerwolken) en het ozongatParelmoerwolken (polaire stratosfeerwolken) en het ozongatParelmoerwolken of polairestratosfeerwolen (PSC’s), zijn dunne wolken met een zacht rood/roze en blauw/purperen tint en…
Bronnen en referenties
  • http://tweakers.net/nieuws/43168/artsen-waarschuwen-voor-mobiel-bellen-tijdens-onweer.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/2522532/onweer-doodt-veertig-mensen-in-bangladesh.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4301303/2016/05/15/Bliksem-eist-meer-dan-50-doden-in-Bangladesh.dhtml
  • http://www.fietsen.123.nl/fietsnieuws/straks-met-onweer-op-de-fiets-5-goede-tips-om-te-overleven
  • https://www.nd.nl/nieuws/actueel/buitenland/tientallen-doden-door-bliksem-in-bangladesh.1680177.lynkx
Reactie

Robbert, 19-06-2019
Wat te doen als jezelf bent getroffen door onweer hoe kom je van de lading af in je lichaam als je nog genoeg bij je positieven bent. Reactie infoteur, 20-06-2019
Hallo Robbert,

Als je buiten wordt overvallen door onweer, let dan hier op:
-Blijf uit de buurt van hoge punten;
-Zorg dat je zelf niet het hoogste punt wordt;
-In een open veld: ga gehurkt en ineengedoken zitten met je handen over je oren, ga niet liggen;
-Houd je voeten tegen elkaar aan.
-Blijf weg bij bomen.
-Doe metalen sieraden, riemen etc. af en gebruik geen telefoon en paraplu.
Ben je in een groep? Ga dan niet bij elkaar zitten.
overgenomen van: https://www.anwb.nl/vrije-tijd/onweer-wat-te-doen

Klein maken dus hurken. Gisteren bij het RLT weernieuws een tekening waar je hakken tegen elkaar moeten (i.p.v. de voeten naast elkaar) Of iedereen dat kan? Ik niet. Enne… smartphone uit als het onweert en de paraplu niet gebruiken.

Laat het je liever nooit gebeuren. Groet,
Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.