Wat is Donder & Bliksem

Wat is Donder & Bliksem Vaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de eerste bliksemschichten de wolken doorklieven, gevolgd door een flinke donderslag. Het is en blijft een mooi gezicht, alleen die flitsen zijn o zo gevaarlijk. Behalve op de poolstreken, komt onweer overal ter wereld voor.

Algemeen

Bijna net zo opvallend als regen en wind is het onweer in Nederland. Gemiddeld 107 dagen per jaar is de bliksem en de donder ergens in ons landje te horen. In de zomermaanden juli en augustus gemiddeld 16 keer per maand, de wintermaanden december t/m februari gemiddeld 3 dagen per maand.

Dat veel mensen bang zijn voor de bliksem is niet vreemd, het is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen, kan zelfs dodelijk zijn als men erdoor getroffen wordt.

Wat is onweer eigenlijk

Onweer is opgebouwd uit twee elementen, de donder en de bliksem, welke ontstaan door een elektrische stroom. De atmosfeer is eigenlijk altijd elektrisch geladen, negatief onderin en positief bovenin. De elektriciteit ontstaat eigenlijk pas echt als er een temperatuurverschil van minimaal 40° C is tussen de grond en 5 km hoogte.

Onweer ontstaat door verschillende elektrische ladingen van kleinere druppels en grotere ijsdruppels in een wolk. Doordat de zon de aarde verwarmt, ontstaat er een stijgstroom naar boven. De kleine positief geladen druppels in een wolk neemt deze mee naar boven, de zwaardere ijsdruppels die een negatieve lading hebben, blijven onderin de wolk hangen. Doordat het temperatuurverschil in de wolk boven positief en beneden negatief zo groot wordt, ontstaat een elektrische lading, opgewekt door het spanningsverschil, en dus onweer.

Wat zijn donder en bliksem

Donder

De donder ontstaat door de hitte binnen een bliksemschicht. Door deze hitte zet de lucht ineens uit, door de zeer grote hitte gebeurt dit met een knetterende klap. Dit kennen wij als de donder. Om te bepalen hoever het onweer verwijderd is, dient men direct na de bliksem te gaan tellen. Op het moment van de donder, dient het aantal tellen door 3 te worden gedeeld en is de afstand in km bekend.

Bliksem

Door de opgaande en neergaande stromingen in een bui, zijn er meestal verschillende niveaus met een verschillende lading. Dit is heel goed te ervaren in de zomer, voordat men het weet is de bliksem niet van de lucht. De schichten lopen echter niet naar beneden, maar horizontaal, als het ware van wolk naar wolk.

Wanneer spanning in de onweerswolk steeds groter wordt en de protonen en elektronen bij elkaar komen, ontstaat een enorme vonk in de wolk, wat wij kennen als de bliksemflits.

Het gevaar van de bliksem

Bomen en masten trekken de bliksem aan, bij een blikseminslag kunnen alle levende wezen in de nabije omgeving, binnen een straal van een paar honderd meter, gedood worden. Ook mensen! Het wordt dan ook ten zeerste aangeraden om tijdens een onweer geen beschutting te gaan zoeken onder bomen of masten. Zelf in een open veld blijven staan kan problemen veroorzaken.

Grappig om te weten

 • De bliksem slaat ongeveer 100.000 keer per jaar ergens in, lijkt veel, maar dat is ongeveer 3 tot 4 keer per km² in een heel jaar
 • De bliksem is ongeveer 30.000 °C, gemeten gedurende 1 miljoenste seconde in de bliksemstraal
 • Een verticale bliksemstraal is gemiddeld 5 tot 6½ km lang
 • De bliksemstraal heeft een snelheid van ongeveer 60.000 km per seconde
 • De stroomsterkte en spanning van de bliksem bedraagt 100 tot 60.000 ampère bij een duur, die varieert van 1 seconde tot één tienduizendste van een seconde
 • Het meest komt onweer voor in Oeganda, zo ongeveer 240 dagen per jaar
 • Het minst komt onweer voor boven de poolcirkels

Spreuken over donder en bliksem

 • Donder in maart, vorst in april
 • Komt men in maart onweer tegen, dan krijgt men in juli regen
 • Zoveel nevel in maart, zoveel onweer ´s zomers
 • Onweer in mei, maakt de boeren blij
 • Als het dondert in mei, valt er dikwijls regen bij
 • Het onweer in de schone mei, doet het koren bloeien op de hei
 • Zware onweers baren dikke korenaren
 • In juni dondergevaar, dan is het een vruchtbaar jaar
 • Als in september de donder knalt, zal met kerst sneeuw in hopen vallen
 • Donder in de decembermaand, beloofd veel wind in ´t jaar aanstaand

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Bliksem, één van de gevaarlijkste weersverschijnselenBliksem, één van de gevaarlijkste weersverschijnselenDat onweer één van de gevaarlijkste weersverschijnselen ter wereld is weten we allemaal. Maar hoe ontstaat onweer nou ei…
Donder en bliksem - hoe werkt het?Iedereen heeft onbewust wel eens op kleine schaal het resultaat gezien van warme lucht dat opstijgt. Misschien is het ee…
Verschillende soorten onweer en bliksemVerschillende soorten onweer en bliksemBliksem is gevaarlijk, vooral de bliksem welke de aarde raakt. De spanning in een bliksemstraal kan dan oplopen tot hond…
Donder en BliksemDonder en BliksemDit is een artikel over de werking van de donder en de bliksem, over wat men vroeger dacht van de bliksem, een beetje ov…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.