Wat is eigenlijk een orkaan

Wat is eigenlijk een orkaan In de periode tussen begin juni en eind november is het in de tropische gebieden tijd voor de orkanen. Wanneer het zeewater een temperatuur heeft bereikt van bijna 30 graden, kunnen er orkanen ontstaan. Het wil niet altijd zeggen dat een orkaan het land bereikt, vaak is hij voortijdig afgestorven. Wanneer een orkaan echter wel het land bereikt, kan daar een flinke schade door ontstaan. Wat is nu eigenlijk een orkaan en hoe ontstaan ze.

Algemeen

In de periode van 1 juni tot en met 30 november valt het seizoen der orkanen. Vooral in gebieden waar het zeewater een temperatuur van 27° C of meer bereikt is er een grote kans dat er een orkaan gevormd gaat worden. Een op zee gevormde orkaan zal niet altijd het land bereiken en daar schade aanrichten.

Wat is een orkaan eigenlijk

Een orkaan is een groot gebied van lage luchtdruk. Hier wervelt wind krachtig omheen. Er wordt pas over een orkaan gesproken als deze een windkracht heeft van 12 of meer op de schaal van Beaufort.

Het meest opvallende van een (tropische) orkaan is het oog. Dit is wolkenvrij en heeft een dalende luchtbeweging. Het kan een diameter bereiken van 30-50 km, waardoor het op de satelliet goed zichtbaar is. Rond het oog gaat de lucht met een snelheid tussen de 100 en 150 km/u omhoog.

Het is mogelijk dat een orkaan een neerslag geeft van meer dan 500 mm per etmaal. Er kunnen overstromingen ontstaan door de overmatige regenval, hoge golven en wind. In bergachtige gebieden echter kunnen ook aardverschuivingen plaatsvinden.

Hoe ontstaat een orkaan

Een orkaan ontstaat eigenlijk altijd op zee, wanneer het water een temperatuur heeft bereikt van 27° C of zelfs nog warmer. Warme lucht zet uit, wordt lichter en begint op te stijgen. Er ontstaat dus waterdamp. Als deze maar genoeg blijft stijgen koelt deze af tot de temperatuur van de omringende lucht. Dat veroorzaakt een Cumulonimbus wolk, een wolk met een ronde witte vorm.

Wanneer er nu wind bij komt begint de wolk te draaien, hoe meer wind hoe harder de wolk draait. Hij krijgt een langwerpige vorm omdat het door luchtlagen geduwd wordt. Er is dus altijd een lagedrukgebied aanwezig.

Men spreekt van een Tropische Depressie wanneer de windsnelheden onder de 61 km per uur blijven; een Tropische storm wordt bereikt bij windsnelheden tussen de 61 en 119 km per uur. Over een Orkaan wordt gesproken wanneer de snelheden een snelheid bereiken van 119 tot meer dan 250 km per uur.

De schaal van Fujita

Windsnelheden worden berekend via de schaal van Beaufort, een orkaan wordt gemeten in de schaal van Fujita. Deze ziet er als volgt uit:

SchaalcijferNaamWindsnelheid/uSoort schade
F0zwak64 t/m 117 kmlichte schade
F1matig118 t/m 179 kmlichte schade aan auto´s e.d.
F2krachtig180 t/m 253 kmaanzienlijke schade
F3zwaar254 t/m 332 kmzware schade
F4verwoestend333 t/m 419 kmzeer zware schade
F5ongelooflijk420 t/m 512 kmcatastrofaal

Namen van orkanen

De engelse benaming voor oorkaan is Hurricane, wat weer een afgeleide is van Hurakan. Dit was vroeger een god van de Maya´s. Deze blies met zijn adem over de chaotische wateren en daarmee droog land creëerde. Waarschijnlijk is dit een reden dat de huidige orkanen ook een naam hebben.

Zo zijn volgens Meteolink.nl de namen van de eventuele orkanen voor 2007 en zelfs 2008 al bekend. Enkele van deze namen zijn.
20072008
AllisonArthur
DeanCristobal
HumbertoEdouard
IrisKyle
MichelleNana
NoelSally
RebekahVicky
WendyWilfred

Dodelijke orkanen

Enkele van de orkanen met veel slachtoffers
  • 1780, The Great Hurricane, Barbados 20.000 doden
  • 1900, The Calveston Hurrican, Texas 6.000-12.000 doden
  • 1930, Dominicaanse republiek, 8.000 doden
  • 1963, Flora, Haïti en Cuba, 7.200 doden
  • 1998, Mitch, Hondura/Nicaragua/Guatemala, meer dan 11.000 doden

Grappig om te weten

  • De aarde heeft het noordelijke (boven de evenaar) en zuidelijke (onder de evenaar) halfrond. In het noordelijk halfrond draait een orkaan tegen de klok in, in het zuidelijke halfrond met de klok mee.
  • Een orkaan kan wel 4 miljard ton regenwater bevatten. Omgerekend is dit zoveel dat ieder mens op aarde daarvan 5 dagen in luxe kan leven.
  • De duurste orkaan in de VS was Andrew uit 1992. Er was toen ruim $ 25.000.000.000,-- schade.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersOrkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersEen orkaan is een natuurverschijnsel dat soms meer dan honderdduizend slachtoffers eist. In onze streken komen geen orka…
Wat is een orkaan?Wat is een orkaan?Meteorologisch gezien zijn de maanden juni tot en met november de maanden waarin orkanen veel voorkomen. Het hoogtepunt…
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…
Orkanen: indeling in categorieën (1-5)Orkanen: indeling in categorieën (1-5)In de maanden juni tot en met november staan media vaak bol van de berichten over orkanen. Zo kunnen bijvoorbeeld orkane…

De Atmosfeer (meteorologie)De Atmosfeer (meteorologie)De Atmosfeer. Waaruit bestaat lucht eigenlijk? Heeft lucht nu gewicht of niet? Waarom is lucht blauw? Waarom kleurt de h…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.