Bliksem: wat moet je doen als de bliksem inslaat in je auto?

Bliksem: wat moet je doen als de bliksem inslaat in je auto? Auto’s worden wel eens getroffen door bliksem. Er wordt wel eens gezegd dat je je auto tegen de vangrail moet zetten als de bliksem in je wagen is ingeslagen, maar dat is een fabeltje. Maar wat moet je dan wel doen als de bliksem in je auto slaat?

Blikseminslag in de auto: wat moet je doen bij blikseminslag in je auto?

Het gebeurt: dat bliksem in een auto inslaat. Maar wat moet je dan doen? Er gaan namelijk nogal vreemde geruchten de ronde over wat je moet doen als de bliksem in je auto inslaat. De wagen tegen de vangrail zetten om de lading kwijt te raken is zo’n fabeltje. Bliksem loopt namelijk als een vonk over de banden naar de aarde. Er blijft dan wel een klein beetje lading achter, maar die is vergelijkbaar met een schok die je ook wel eens krijgt als je statisch geladen bent. Bij regen is die lading van bliksem overigens zo verdwenen en verdwijnt het in de grond.

Blijf in je auto zitten als het bliksemt

Bliksem inslag buiten de auto kan wel, maar iemand kan in een auto niet worden getroffen door bliksem. De auto beschermt namelijk heel goed tegen blikseminslag. Daarom is het verstandig om bij bliksem niet naar buiten te gaan. Ook moet je zaken als bomen vermijden, want in hogere objecten slaat de bliksem vaak in. Onder een boom, maar ook in de open ruimte kun je getroffen worden door bliksem. Bliksem slaat namelijk altijd in daar waar zich het hoogste punt bevindt. In een open gebied ben jij dat vaak zelf, sta je onder een boom dan kun je geraakt worden omdat de boom wordt geraakt.

Hoeveel doden per jaar die getroffen worden door bliksem?

De kans dat bliksem inslaat in een mens is niet heel groot, maar dat komt ook omdat de meeste mensen de beschutting van een huis opzoeken. Daarom valt er gemiddeld een bliksemdode per jaar.

Rukwinden tijdens onweersbuien zijn vaak erg gevaarlijk

Tijdens onweersbuien zijn er ook altijd rukwinden. Die zijn er zowel op het land als op het water en juist die zijn heel gevaarlijk. Op het water komen schepen vaak in de problemen, op land kan iemand getroffen worden door omvallende objecten zoals bomen.

Onweersdoden zijn vaak mensen die op de fiets zijn of die aan het wandelen zijn

Mensen die wel worden gedood door de bliksem zijn over het algemeen mensen die aan het wandelen of het fietsen zijn en die niet zo snel een veilig onderkomen kunnen vinden. Overigens zijn er ook altijd mensen die denken dat zij niet getroffen kunnen worden door bliksem, maar daarmee maken zij een grote denkfout. Buiten blijven bij onweer is gewoon heel dom. De kans dat je getroffen wordt mag dan klein zijn, dat heeft ook te maken met het feit dat de meeste mensen gewoon binnen zijn.

Blikseminslag in de woning

Natuurlijk kan de bliksem ook inslaan in woningen. Daarom is het altijd verstandig om bij onweer elektrische apparatuur uit te schakelen. Het helpt overigens niet om de apparaten alleen maar uit te schakelen, je moet de stekkers uit het stopcontact halen om te voorkomen dat de bliksem ook daadwerkelijk de apparaten vernielt. De spanning van blikseminslag is namelijk zo groot dat die gewoon over de schakelaar heen gaat en het apparaat vernielt. Ook de antennekabel van de tv moet eruit om schade te voorkomen. Wie de stekkers er niet uit wil halen, kan ook overspanningsbeveiligingen aanbrengen op de stekkerdozen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dat doen, maar bij bouwmarkten zijn ook van dergelijke beveiligingen te krijgen. Ze zijn echter niet allemaal even goed, de goedkoopsten zijn meestal niet voldoende.

Wat is onweer?

Onweer ontstaat als er een koudefront onder warme, vochtige lucht schuift. De koude lucht drukt de warmte lucht omhoog, waardoor er een aanzuigende werking van nieuwe koude lucht ontstaat. Het vocht dat in de warmte lucht zit, bevriest op grote hoogte tot hagel. Omdat de koude laag veel opwaartse druk veroorzaakt blijven die hagelkorrels eerst op hele hoge hoogte hangen. Pas als de massa zo zwaar wordt, vallen de hagelkorrels naar beneden. Maar daar botsen ze op hagelkorrels die naar boven worden gestuwd door de koude lucht. Door die botsingen breken de korrels en dat zijn er miljoenen per seconde. De ene helft van de gespleten hagelkorrels is positief geladen, de andere helft is negatief geladen. De negatieve delen zitten onderin de wolk, de positieve delen bovenin de wolk. Dit geeft zo’n spanning dat er een voltage kan optreden van wel honderdmiljoen volt. Die spanning moet ontladen en dat geeft dus bliksem.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bliksem kan altijd dodelijk zijn: pas op met bliksemBliksem kan altijd dodelijk zijn: pas op met bliksemDoden door blikseminslag, ze zijn er nog steeds. In 1910 werden in Friesland zes mensen gedood door een blikseminslag. V…
Bliksem, één van de gevaarlijkste weersverschijnselenBliksem, één van de gevaarlijkste weersverschijnselenDat onweer één van de gevaarlijkste weersverschijnselen ter wereld is weten we allemaal. Maar hoe ontstaat onweer nou ei…
Bliksem: hoe voorkom je blikseminslag bij onweerEen warme dag eindigt vaak in een fikse onweersbui. En onweer is ontzettend gevaarlijk! Dit komt onder andere door de on…
Noodweer en tornado´s: StormjagersNoodweer en tornado´s: StormjagersWat zijn stormjagers? Wat zijn meteo stormjagers? Gaan stormjagers op pad zodra er noodweer ontstaat? Waarom jagen storm…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Leeuwarder Courant
Reactie

Hans, 08-10-2011
Kan je dan nog wat doen als de bliksem IN JE AUTO IN SLAAT? Een gebouw dat beveiligd is met bliksemafleiders is voor 100% NOOIT VRIJ van een inslag. Een bliksemafleider moet wel regelmatig gekontroleerd worden op een goede werking maar kan niet gegarandeerd worden voor 100% beveiliging betreft een inslag. Het komt voor dat er bijvoorbeeld 50 of 100 meter verder een inslag plaats vindt direkt in de grond en een scheur spoor achter laat van zo'n 15 a 40 meter lang. Reactie infoteur, 08-10-2011
Het artikel is daar vrij duidelijk in. Als de bliksem in slaat, dan verdwijnt de lading gewoon in de grond.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-10-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.