Wetenschappelijke expert in de liefde: Dr. Helen Fisher

Dr. Helen E. Fisher is de meest gerespecteerde wetenschapper op het gebied van de liefde. Ze is professor en onderzoeker voor de afdeling antropologie aan de Rutgers Universiteit (New Jersey). Iedereen die de liefde wil begrijpen, zou zich moeten verdiepen in haar werk. Haar wetenschappelijke onderzoeken kunnen ons leren hoe we in staat zijn om romantische beslissingen te nemen in ons leven. Resultaten over haar onderzoekenbeschrijft ze helder en duidelijk in haar boeken.

Biologisch antropoloog

Helen E. Fisher (1947) is Canadese en een biologische antropoloog, evolutionair psycholoog en sociobioloog. Ze heeft in Amerika gestudeerd, aan de universiteiten van New York en Colorado. Haar doctoraal haalde ze in 1975 aan de universiteit van Colorado. Ze is professor aan de Rutgers Universiteit (New Jersey) waar ze onderzoek doet voor de afdeling antropologie.

Expert

Dr. Helen Fisher is inmiddels uitgegroeid tot een expert op het gebied van de liefde en verliefdheid: ze weet alles over de biologie van de liefde en over aantrekkingskracht. Ze is ´s werelds meest gerespecteerde wetenschapper op dit gebied. Als je de liefde wilt begrijpen, verdiep je in het werk van Dr. Helen Fisher: ze gebruikt haar wetenschappelijke onderzoeken om ons te leren hoe we in staat zijn romantische beslissingen te nemen. Het komt er in het kort op neer dat liefde scheikunde is.

Boeken

Door het lezen van haar boeken, leren we het werk van Dr. Helen Fisher beter te begrijpen. Ze beschrijft in haar boeken over de wetenschappelijke onderzoeken die zij en haar team doen. Ondanks dat Dr. Helen Fisher wetenschapper is, zijn haar boeken zeer toegankelijk geschreven voor een heel breed publiek.

Waarom wij liefhebben

In het boek: Waarom wij liefhebben (2005 – Uitgeverij Contact) schrijft Dr. Helen Fisher: Liefde op het eerste gezicht is geen emotie, het is een drift. In dit boek geeft ze antwoord op vragen als:
  • Wat is liefde?
  • Waarom worden we verliefd?
Ook schrijft ze over zeer herkenbare thema´s, zoals:
  • Partnerkeuze,
  • Jaloezie,
  • Gelukkige relatie en over
  • Ongelukkige relaties.

Liefde is chemie

Voordat ze het boek Waarom wij liefhebben schreef, deed Dr. Helen Fisher en haar team hersenonderzoek, waar uit kwam dat de lichamelijke basis voor verliefdheid in de hersenen (lust, verliefdheid en verbondenheid) hun oorsprong vinden in de evolutie. Ze deed onderzoek naar de kenmerken van verliefdheid onder duizend Amerikaanse en Japanse studenten. Met als wetenschappelijk resultaat: Verliefdheid is een chemisch mechanisme, waarin neurotransmitters en hormonen de hoofdrol spelen.

Over de liefde

In het boek Over de liefde (1993 – Uitgeverij Contact) beschrijft Dr. Helen Fisher waarom:
  • We verliefd worden,
  • We op iemand vallen,
  • We ons willen binden,
  • We vreemdgaan en waarom
  • We scheiden.
Ook beschrijft ze ons gedrag tijdens het flirten, verklaart ze liefde op het eerste gezicht en legt ze uit waarom we verliefd worden op juist die ene, en niet die ander. Ze verklaart tevens waarom veel huwelijken mislukken. Liefde is romantiek? Vergeet het maar, het is een chemische toestand!

Hersenonderzoek

Voordat Dr. Helen Fisher het boek Over de liefde schreef, deed ze samen met haar team hersenonderzoek van zowel mensen die verliefd waren als van mensen die net gedumpt waren. De resultaten zouden een antwoord moeten geven waarom de mens zo wanhopig verlangt naar liefde.

Waarom hij? Waarom zij?

In het boek Waarom hij? Waarom zij? Begrijp je persoonlijkheidstype en vind de juiste partner (2009 – Uitgeverij Contact) beschrijft Dr. Helen Fisher waarom we op dezelfde types vallen. Uit hersenonderzoek blijkt dat de hersenen bepaalde hormonen aanmaken die onze persoonlijkheid bepalen. Het gaat om een viertal hormonen:
  • Oestrogeen,
  • Testosteron,
  • Dopamine en
  • Serotonine
die een stempel drukken op onze persoonlijkheid in de liefde. Deze vier verschillende liefdestype hebben alle vier hun bijzonderheden en valkuilen: welk liefdestype is aantrekkelijk en wat is een mogelijke valkuil? Het boek geeft verklaringen waarom we op iemand vallen en waarom we juist op die ene vallen.
Het boek Waarom hij? Waarom zij? Is gebaseerd op de wetenschappelijke studies die Dr. Helen Fisher deed voor datingsite Chemistry.com.

Datingsite

´s Werelds grootste datingsite, match.com, heeft de hulp ingeroepen van Dr. Helen Fisher om de vraag te beantwoorden: Waarom word je verliefd op de ene persoon en niet op de andere? Match.com vroeg aan Dr. Helen Fisher of ze bereid was te overwegen om hen te helpen een nieuwe site op te zetten voor langdurige relaties. Ze zou de functie krijgen van wetenschappelijk adviseur van de nieuwe datingsite: Chemistry.com. Deze functie accepteerde ze in 2005 waarop haar wetenschappelijke onderzoek begon over:
  • Welk persoonlijkheidstype iemand heeft en of dat bepalend is van wie je houdt,
  • Of iemands biologische temperament ervoor zorgt aangetrokken te worden door een bepaald persoonlijkheidstype en de
  • Studie van de partnerkeuze.
Onderzocht moest worden waarom tegengestelden elkaar aantrekken, terwijl ook soort zoekt soort bestaat. Het resultaat staat zeer toegankelijk beschreven in het boek: Waarom Hij? Waarom zij?
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenLiefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenWelke partner past het best bij je? Welk type ben jij in de liefde? Waarom word je verliefd op de een en niet op de ande…
Miller Fisher-syndroom: Neurologische aandoeningMiller Fisher-syndroom: Neurologische aandoeningHet Miller Fisher-syndroom is een variant van het Guillain-Barré-syndroom. Het is een zeldzame, verworven neurologische…
Responscyclus uit verschillende perspectievenResponscyclus uit verschillende perspectievenEr zijn veel theorieen over de seksuologie. Verschillende wetenschappers hebben dit nader bekeken, waaronder Masters en…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…

Wat is een elektrofysioloog?Wat is een elektrofysioloog?Als mensen over het beroep elektrofysioloog horen, vragen ze zich waarschijnlijk af wat dit is? Een elektrofysioloog hou…
Dioscorides, Pionier der Geneeskunde en KruidenwetenschapDioscorides, Pionier der Geneeskunde en KruidenwetenschapDioscorides was een grootheid in de geneeskunde omdat hij een zeer belangrijk boek heeft geschreven wat minstens 1500 ja…
Bronnen en referenties
  • Waarom hij? Waarom zij? Helen Fisher – 2009 – Uitgeverij Contact – Amsterdam/Antwerpen
  • http://www.helenfisher.com/index.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/72987-liefde-de-chemie-van-verschillende-persoonlijkheden.html
  • http://www.uitgeverijcontact.nl/a-44-helen_fisher.html
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/1717498/2005/04/02/Woest-kolkt-de-dopamine.dhtml
  • http://www.mdsci.org/events-calendar/events/Lovelecture.html
  • http://www.love-research.com/blog/category/love-experts/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.