Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen De fossiele brandstoffen raken steeds sneller op, de prijs van een vat olie blijft maar stijgen. Er zal een punt komen waarop de energiebronnen van nu, uitgeput zullen zijn. Gelukkig wordt er nu al volop onderzoek gedaan naar alternatieve methoden om energie op te wekken. Zal binnenkort alles op duurzame stroom van wind, water en zon draaien of zal de mens energie genereren met kernenergie of waterstoffusie.

Zonne-energie

Dit zal de meest waarschijnlijke vervanger worden van de fossiele brandstoffen. Het kan op grote schaal verzameld worden, in Amerika zijn er bijvoorbeeld hectares vol met zonnepanelen die energie omzetten. Ook is het mogelijk om op bijvoorbeeld je eigen huis een zonnepaneel te plaatsen waardoor je voor een deel je eigen stroomvoorziening kunt regelen. Alle vormen van energie komen op de zon neer, zo zal lucht niet bewegen wanneer het niet verwarmd wordt door de zon en zo zouden de fossiele brandstoffen nooit ontstaan zijn. Er wordt verwacht dat er zelfs auto's op zonne-energie zullen komen en nu worden satellieten in de ruimte al voorzien van zonne-energie.

Waterkracht

Dit systeem wordt vaak in de bergen toegepast. Doordat een rivier waterkracht ondervindt zal hij naar beneden lopen en zo in de waterkrachtcentrale de turbines in beweging zetten. Het nadeel is dat de rivier, hoe lager je komt, minder water bevat. Dit kan verholpen worden door de aanleg van een stuwmeer. Deze manier van energie opwekken is onuitputtelijk en daarom een goede vervanger van fossiele brandstoffen. Het systeem kan ook toegepast worden door middel van een dam, door de dam bouwt het water druk op en wanneer er dan water door de dam stroomt zullen de turbines energie omzetten.

Windenergie

Wind is bewegende lucht, oftewel het bevat bewegingsenergie. Tegenwoordig kunnen we met windmolens de bewegingsenergie omzetten tot elektriciteit. Windmolens worden echter door veel mensen verafschuwd omdat ze het landschap zouden vervuilen. Ze nemen echter wel een grote last van de schouders van fossiele brandstoffen. In Nederland staan op enkele plaatsen, vaak in het boerenland, windmolenparken. De opbrengst van windenergie hangt af van de snelheid van de wind, het draaioppervlak, en de duur dat de molen kan draaien. Hierdoor zal er soms meer en soms minder energie opgewekt worden, het nadeel van windenergie is dus dat het niet een constante hoeveelheid energie aanlevert.

Kernenergie

Bij deze vorm van energie opwekken kan extreem veel energie opgewekt worden. Het komt erop neer dat bij het splijten van uranium zoveel energie ontstaat dat je er zelfs wapens van kunt maken. Dit was ook het oorspronkelijke doel, het werd in de Tweede Wereldoorlog ontdekt en onderzocht voor het vervaardigen van atoombommen. Einstein zelf heeft de toenmalige president op de hoogte gebracht van de kracht van de splitsing van uranium. Het voordeel aan deze energiebron is dat hij niet erg duur is en dat hij veel energie oplevert. Het nadeel is dat uranium een uitputbare stof is en dus op kan raken net als aardolie, ook is het afval zeer schadelijk en moet zorgvuldig worden weggeborgen.

Waterstoffusie

Fusie van stoffen betekent dat twee kernen samengesmolten worden tot een nieuwe stof. In de zon vindt dit proces constant plaats, door snelle botsingen wordt waterstof omgezet in helium. Het probleem is echter dat de mens dit proces nu nog maar op kleine schaal kan toepassen. Het levert veel energie op maar je moet de fusie onder hoge temperaturen en druk uitvoeren. Het voordeel van deze manier is dat er veel energie wordt opgewekt en dat het geen schadelijk afval oplevert, ook is de bron, water, onuitputtelijk. Het nadeel is echter dat het nu nog maar op kleine schaal toegepast kan worden en dat het erg duur is, wanneer de prijzen van aardgas en olie gaan stijgen wordt het misschien rendabel om deze manier van stroom opwekken verder te onderzoeken.

Geothermische energie

Hierbij gebruikt men de warmte van de aarde. Het komt erop neer dat er water in de grond verwarmd moet worden door de hoge temperaturen die aanwezig zijn wanneer je dichter bij het centrum van de aarde komt. Het werkt ongeveer hetzelfde als een kolencentrale, de waterdamp vormt stoom die dan weer een turbine in beweging zet. Helaas is het vaak niet warm genoeg om er energie van te maken, in Italië is het warm genoeg om elektriciteit op te wekken. Voordelen van het systeem zijn dat ze redelijk makkelijk te bouwen zijn, het is een onuitputtelijke bron van elektriciteit en de installaties vragen weinig onderhoud. Een nadeel is dat het niet overal warm genoeg is, in Nederland wordt het systeem toegepast in de tuinbouw maar voor het opwekken van stroom is het niet warm genoeg.

Biomassa energie

Bij deze vorm van energie wordt afval gerecycled. Door bijvoorbeeld mest en houtafval lange tijd op te slaan ontstaat biogas. Hoe deze vorm van energie het goedkoopst kan worden opgewekt of hoe hij het meeste rendement oplevert, is nog niet bekend maar daar wordt volop onderzoek naar gedaan. 15 procent van de wereldenergie wordt al op deze manier opgewekt. Een nadeel aan deze manier van energie opwekken is dat er schadelijke CFK's, zoals chloor en fluor vrijkomen en deze stoffen veroorzaken zure regen. Een voordeel is echter dat je in crisistijd altijd biogas kunt produceren en dat je een goede manier hebt om afval te recyclen.

Getijden en thermische energie van oceanen

Een getijdencentrale vangt door middel van turbines energie op uit het veranderen van eb in vloed en andersom. In de elfde eeuw na christus werd deze techniek al gebruik alleen dan met watermolens in plaats van turbines. Het principe werkt als volgt, er wordt vaak een baai gebruikt die afgesloten wordt met een dam. Door de wisseling van eb en vloed ontstaat een groot waterverschil tussen de twee kanten, wanneer dan de sluizen geopend worden zal het water met grote snelheid langs de turbines gaan waardoor energie wordt opgewekt. Een voordeel aan deze manier is dat hij onuitputtelijk is, er zal altijd eb en vloed zijn en de getijden zijn ook nauwkeurig te berekenen. Een nadeel is dat de centrales na enkele jaren onbruikbaar zijn door de aantasting van het zoute zeewater. Ze zullen opnieuw gebouwd moeten worden wat erg kostbaar is.
© 2008 - 2024 Etjuh007, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is groene stroom?Wat is groene stroom?Groene stroom of ecostroom is elektriciteit die op een milieuvriendelijke wijze uit hernieuwbare energiebronnen wordt ge…
De verschillen tussen groene en grijze energieDe laatste jaren wordt er veel gesproken over groene energie. Veel mensen zijn al overgestapt en een groot aantal mensen…
Wind en water als energievormWind en water als energievormOlie en gas worden steeds geringer. Het is tijd om over te stappen op een ander soort energie, en dit volledig te gaan d…
Stroom; wat is het en hoe wordt het opgewekt?Stroom; wat is het en hoe wordt het opgewekt?Prik een apparaat in de muur en 'het doet het'. Of het nu om een televisie gaat, een spelcomputer of een koelkast; zonde…

Kunstenaars zijn de actiefste ondernemersKunstenaars zijn de actiefsten onder de zelfstandige ondernemers. Nederland telt 96.000 kunstenaars, maar rijk worden ze…
Onderzoeksmethoden - het interviewOnderzoeksmethoden - het interviewBij het schrijven van een wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van interviews. Interviewen is dan ook e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Etjuh007 (7 artikelen)
Laatste update: 17-01-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.